Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z marzeń utkany

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Dianko Ty pewnie będziesz wiedziała najlepiej :)

roleta rzymska długa na 220cm ile zajmie miejsca jak będzie całkiem ściągnięta??? z materiału jakiegoś zaciemniającego

Uprzedziłaś mnie:)

Diano kochana - a taka roleta o dł.260 cm? Przymierzam się do tej decyzji.

Ps. Czy potrafiłabyś uszyć pokrowce na hokery z Ikei?Mogłabym wysłać jeden na wzór. Kupiłam właśnie ostatni element do kuchni - witrynę i jak ją pomaluję, będę upiększać krzesła:)

20cm - idealne, zmieści się nad oknem :) :)

Dianka masz jakiś materiał pasujący do tego pokoju?

j ok.jpg

po prawej widać kawałek okna - roleta będzie więc nachodzić na tapetę to chyba powinna być w miarę gładka? by już nie było za dużo wzorów?

kolory w pokoju z tapety: różowy, turkus, żółty

zależy mi by materiał był zaciemniający, by po całkowitym zasłonięciu okna w pokoju było ciemno i można było w dzień położyć dziecko spać

Diana, ale im grubszy, twardszy materiał np. Zaciemniający, tym więcej miejsca potrzeba na ściągnięcie, bo się zrobi grubo : ( I żeby się dobrze łamał, podziały poziome muszą być szersze niż gdy materiał cienki.

no ja najpierw myślałam o takich lekko przejrzystych + zasłonki by zaciemnić gdy potrzeba... ale mam od okna do ściany jakieś 12-15cm to za mało na zasłonkę, chyba byłoby brzydko :(

no i sama nie wiem...

rozważałam jeszcze zwykłą roletę zaciemniającą i przed nią rzymską ozdobną, tak że tej zaciemniającej by nie było widać jak nie trzeba... ale czy rzymska odsunięta od ściany by ładnie wyglądała?

Pestko wiem, ale spokojnie można zrobić fiszbiny co jakies 30cm, nawet w grubym a to podnosi fiszbinę do góry czyli by było ok 15cm (przy cienkim) przy grubym więcej więc ok 20cm, by nie było za grubaśnie, one się tak kaskada ułożą (nie wiem czy wiesz co mam na myśli)

Karolina tkanina myślę że jednolita bo sama tapeta robi wow i lepiej nie robić jej konkurencji.

Wiem, ale ta kaskada...

30 na pół to 15 i teraz wszystko zależy o wysokości okna, czyli długości rolety i od grubości materiału. Im grubszy tym więcej miejsca w długości zajmie, bo jak podciągnąć za mocno, to wyjdzie gruba klucha.

Karolina ładna ta tapeta hmmm mnie by się turkus podobał chyba :)

Pestko no ja wiem, ale tak maksymalnie ściągniętej to chyba aż tak często się nie ma tej rolety, no do wietrzenia domu, bo ogólnie to raczej tak częściowo jest spuszczona, chociaż przez 2 pola. Ale masz racje że przy takiej tkaninie bardzo grubej zaciemniającej to całkowicie ściągnięta będzie gruba.

Pestko sprawdzę i dam znać :D

mi chodzi o to by gdy zajdzie taka konieczność - można było całkiem okno otworzyć choć na chwilę by wywietrzyć pokój dobrze - tak na co dzień to będzie częściowo opuszczona, więc nie powinna być klucha gruba

pomyśl jaki tu dać jej kolor??? czy z lamówką to by była już przesada???

coś jak tu:

02%20aranzacja-ma%C5%82ej-ustawnej-kuchni.jpg

http://www.google.pl/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Flh3.googleusercontent.com%2F-tn_dWWq7kt8%2FTypv2_Lx6pI%2FAAAAAAAAGTw%2Fdcy1cAm7LRc%2Fs571%2F02%252520aranzacja-ma%2525C5%252582ej-ustawnej-kuchni.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fforum.muratordom.pl%2Fshowthread.php%3F200212-quot-Z-dobrodziejstwem-inwentarza-quot-czyli-domek-Ani-i-Piotra-%29%2Fpage59&docid=uZTdE-ip-9928M&tbnid=TLzw45sRstKUnM&w=571&h=460&ei=1f-QVcjAE-WC7gaOwJzoAw&ved=0CAYQxiAwBA&iact=c

lub tu:

http://www.presiana-rolety-krakow.pl/wp-content/uploads/2015/01/niebieskie-z-bia%C5%82ymi-lam%C3%B3wkami.jpg

http://www.presiana-rolety-krakow.pl/rolety/rolety-rzymskie/

Dałabym białą lub kremową, zbliżoną jak najbardziej do tła tapety. Do tego szerokie obszycie w jednym z kolorów tapety. Na pewno nie robiłabym całej turkusowej, czy jakiejś tam, bo wyjdzie za ciężko. Poza tym światło prześwitujące przez tę roletę może dać dziwne efety przebarwień w pokoju. No, chyba, że chcesz z tkaniny zaciemniającej, to przebarwień nie będzie. Jednak taki plac wielki kolorowy, gładki nie za bardzo bym chciała, gdyby to u mnie było.