Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec dachówka

BuZo

Recommended Posts

Po krótce przedstawie swoja sytuację. Od jakiś 2 tygodni remontujemy z żoną nasz dom jednorodzinny i przez ten czas przeżywam horror wewnętrzny.... ponieważ nie jestem przekonany do co trwałości wykonywanyc prac budowlanych ze względu na stresy jakie dostarczył mi pewien budowlaniec.

Na remont naszego domu składa się wymiana wieźby oraz pokrycia dachowego z eternitu wcześniej brak wieńca. Razem z żoną zdecydowaliśmy się na dachówkę i tutaj tak naprawdę pojawiają się moje obawy. W chwili obecnej mamy wylany wieniec w l-ke bo obu stronach z trzema trzpieniami na każdym z nich. Wspomnę jeszczę, że ściany będą wykonane z pustaka 19, a dekarz informuje mnie, że w moim układzie płatwowo kleszczowym będą przekazywane pionowe naprężenia. Proszę nie pytajcie o projekt bo w moim projekcie była przewidziana blachodachówka, jednak z porozumieniu z projektantem i kierownikiem budowy (ten sam człowiek) otrzymałem informację, że zmiana grubości wieźby powinna wystarczyć. Ja jednak nie mam do tego przekonania i tutaj prośba do Was o wymianę doświadczeń i informację może macie podobnie wykonane...

Jeśli macie podobnie u siebie wieniec w L i dachówkę na dachu dajcie znać, napiszcie również czy wieniec w L mi wystarczy do dachówki czy grubość scian jest ok i jak długo Wasze domy stoją?

Za wszelką pomoc dziękuję z góry.

Bardzo dziękuję Panie Andrzeju za odpowiedź i postaram się tego dopilnować.

Mam jeszcze prośbę czy Pan w swoim doświadczeniu zawodowym spotkał się, że wieńce były wylane w L-ke pod dachówkę i czy ściany były z pustaka 19 ? Pytam dlatego, bo póki co chciałbym się po prostu w środku uspokoić, a dodatkowo zasięgnąć wiedzy rzetelnych osób.

Jeszcze jakby mógł Pan wypowiedzieć się odnośnie dachówki Bogen Reform c-11, a Creaton Gratus czy warto dopłacać do Creatona ?

Edytowane przez BuZo

Nieskromnie powiem, że znam się na dachach a na pozostałych elementach budowy mniej i moje rady czy sugestie w tych aspektach nie mogą być profesjonalne. Zawsze zalecam wykonanie zgodnie z projektem a wszelkie wątpliwości powinien rozstrzygać kierownik budowy lub projektant czy konstruktor. Forum nie może być płaszczyzną do rozstrzygania o wytrzymałości konstrukcji czy elentów budynku. Nie wiem co znaczy wieniec wylany w "L-ke"? Nie widzę przekroju. Natomiast odnośnie dachówki napiszę tak: każda to wypalona glina. Mogą się zatem różnić składem tej gliny bo każda fabryka korzysta z lokalnego złoża. Przy prawidłowo wykonanym dachu dachówka posłuży bardzo wiele lat i najprawdopodobniej przeżyje inwestora. Radzę zatem aby przy wyborze sugerować się walorami estetycznymi i ceną. Pozdrawiam.

Witam,

W kwestii wieńca się nie wypowiem, niemniej jeśli chodzi o dachówkę to stosunkowo niedawno byłem na etapie wyboru.

Rozważałem wiele dachówek, ostatecznie wybór padł na Bogen Reform C11. Creatona Gratusa też rozważałem.

Mam dwuspadowy dach + dwie lukarny, powierzchnia łączna ok. 210m2. Zebrałem sporo ofert, na różne produkty, z różnych hurtowni. Koszt zakupu dachówki Bogen Reform C11 wyszedł mnie w sumie niecałe 16.000 zł brutto. Za Gratusa musiałbym zapłacić ponad 20.000 zł. Produkcja Gratusa oraz Reform C11 jest w Niemczech (Bogen Reform C11 - Straubing/Bawaria, Gratus - Malsch/Badenia-Wirtembergia). Mówi się, że zakłady Bawarskie (jest ich wiele) mają bardzo dobre produkty ze względu na występowanie wysokiej jakości gliny w tym rejonie, z której to dachówki te są robione oraz dopracowany proces produkcji (wypalanie na płasko w oddzielnych kasetach). Nie wiem jak jest z zakładem Creatona w Malsch, jest to drugi koniec Niemiec a w hurtowniach za wiele się nie dowiedziałem. Niemniej produkty Creatona muszą być dobre skoro producent daje 50 lat gwarancji a Wienerberger (właściciel marki Koramic / Bogen) 30 lat. Oczywiście z gwarancji jest sporo wyłączeń, więc to nie jest tak, że każdą pierdółkę gwarant uwzględni. Warto poczytać warunki żeby nie było zaskoczenia.

Tak czy inaczej - Bogen wyszedł sporo taniej więc wybór padł na niego, a o jakość dachówki się nie martwię, będzie git. Tym bardziej jestem przekonany, że duże hurtownie potwierdziły mi, że nie mają z tym modelem problemów a tym samym reklamacji. Są jednak takie modele dachówek, które wręcz hurtownie nie chcą sprzedawać bo obawiają się problemów z kolejnymi reklamacjami. Nie pamiętam akurat modeli, ale jak zapytałem o nie w pewnej dużej hurtowni to powiedzieli, że mają ale bardzo niechętnie sprzedadzą... To też o czymś świadczy.

Rozważałem też wcześniej Koramic'a Cosmo 11 (to dokładnie ta sama dachówka co Bogen Reform C11, nawet robione w tym samym zakładzie w Straubing). Z jakichś jednak przyczyn Bogen był sporo tańszy niż Koramic. Więc po co przepłacać?

Dodatkowo warto sprawdzić dostępności danego modelu i koloru. Cennik to nie wszystko... Jak starałem się o zakup Koramic'a L15 grafitowa angoba to akurat okazało się, że w dniu zamówienia fabryka wysłała informację do hurtowni, że akurat ten kolor jest wycofany z produkcji, nie ma i nie będzie. Kropka. Stąd też musiałem zmienić plany zakupowe...

Inne hurtownie jak pytałem o Gratusa złożyły oferty niemniej z zaznaczeniem, że Gratus prawdopodobnie do końca br. nie będzie produkowany. Więc lepiej to wyjaśnić na wstępie niż być zaskoczonym czasem oczekiwania.

Udanego poszukiwania!

Super serdeczne dzięki za informację. W dniu dzisiejszym moja żona odbiera dachóweczkę Bogena. Fakt jest taki, że faktycznie Bogen w moim przypadku wyszedł 2000 zł taniej w stosunku do Creatona więc jest to sporo taniej. Jeśli chodzi o jakość niestety jeszcze nie byłem w stanie go ocenić, dodatkowo co mi się spodobało to, że przy rozładunku mojej dachówki część z nich została uszkodzona, dostałem jednak zapewnienie od przedstawiciela handlowego z hurtowni w której zamawiałem, że wszystkie uszkodzone dachóweczki zostaną mi dowiezione w przyszłym tygodniu tak, że plus dla firmy za troskę o klienta. Serdeczne dzięki za pomoc.

Dachówka Bogen Reform 11 kolor - antracyt glazurowany jest od kilku dni na moim placu budowy.

Jakość dachówki oceniam jako bardzo dobry - żadnych zadrapań, wybrzuszeń, nierówności czy też nierównego kolorytu.

U nas podczas dostawy 2 sztuki lekko się nadszczerbiły i hurtownia u której zamawialiśmy od razu dostarczyła nam 2 nowe :)

Jeżeli chodzi o zakład, w którym dachówka jest produkowana to jest to ten sam zakład gdzie produkują KORAMIC COSMO 11 (RAVEK ma absolutną rację).

Mało tego BOGEN REFORM 11 i KORAMIC COSMO jest to ta sama dachówka tylko występuje pod szyldami 2 producentów - nasz doradca z hurtowni w której zamawialiśmy był w tym, że zakładzie na szkoleniu i przekazał mi taką informację.

Poza tym forma BOGEN jest częścią grupy KORMIC WINERBERGER, ale sprzedaje dachówki pod swoją nazwą - stąd ich niższa cena. Natomiast jeżeli chodzi o jakość nie ustępuje KORAMIC'owi.

P.S. gratuluję wyboru tego modelu, gdyż nie jest on popularny w naszym kraju ;)