Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mieszkam w 70m mieszkaniu na parterze w starej kamienicy. Wentylacja grawitacyjna jest źle zaprojektowana (bądź jest nieskuteczna) i co roku w sezonie grzewczym mam problem z wilgocią i grzybem (oczywiscie okna mam juz plastikowe, ale jak byly skrzynkowe, to mialem wielki problem z temperatura i wilgocią). Kominy nie są dostępne - w większości niedrożne lub zajęte przez instalacje gazowe sąsiadów.

Staram się dogrzewać mieszkanie, ale z piecami akumulacyjnymi wiele się nie da zrobić. W okresie zimowym zbiera mi się wilgoć na szybach i ścianach. Kupiłem osuszacz elektryczny. Dość dobrze zbiera, ale problem wilgoci i słabej wentylacji pozostaje.

Na początku pomyślałem o instalacji nawiewników higrosterowanych i jakiegoś automatycznego wyciągu w łazience, ale trafiłem na hasło REKUPERATOR. Zacząłem czytać i zdecydowałem się, że to jest dokładnie to, czego właśnie potrzebuję :)

Proszę o pomoc w doborze konkretnego rekuperatora i dodatkowego osprzętu do mieszkania. Nie jestem zbyt zasobny, więc rekuperator nie powinien przekraczać 3500-4000 PLN. Pozostały osprzęt zainstalowałbym sam - więc odpadną koszta robocizny ekipy.

Rekuperator chciałbym zainstalować w pawlaczu o rozmiarach 100x85x75 [DxSZxW] (zaznaczyłem literką B na planie)

Wymagania jakie położyłem na rekuperatorze:

- czerpnia i wyrzutnia - optymalna średnica 100mm - takie mam już otwory w ścianie

- automatyczny higrosterowanie (optymalnie)

- automatyczny bypass

- automatyka przeciwzamrzeniowa

- cichy - to jest dość kluczowe, bo pawlacz jest w cektrum mieszkania

- ekonomiczny

- przepływ powietrza do 250m3/h

- montarz sufitowy

- optymalnie przeciwprądowy wymiennik ciepła - by odzysk był maksymalny

Mieszkanie posiada:

- 4 pokoje

- komórka gospodarcza

- łazienka wraz z WC

- kuchnia z oknem i kuchenką gazową (okap elektryczny podłączony do jedynego dostępnego mi komina wentylacyjnego)

Założyłem, że potrzebuję 3 wyciągi i 4 nawietrzniki.

Szukałem po sieci i znalazłem pare rekuperatorów:

- brookvent aircycle 1.2 + bypass - ale nie zmiesci mi sie w pionie w pawlaczu

- flop system RM290FB - ale jest strasznie drogi

- dospel luna 200 - i wykonac konieczne modyfikacje, ktore znalazlem w sieci - ale chyba mnie to przerasta

Jaki model rekuperatora polecanie, by spełniał jak najwięcej założeń i nie był zbyt drogi.

Jakiego typu instalację wentylacyjną kładzie się dość prosto?

Jakimi przekrojami przewodow wentylacyjnych powinienem się zainteresować do nawiewow, wyciagow, wrzutni i czerpni?

Czy mogę założyć trójniki, czy raczej zalożyć przy rekuperatorze rozdzielacz i do każdego pomieszczenia kłaść niezależną rurę?

Załączam plan mieszkania:

[ATTACH=CONFIG]209848[/ATTACH]

LEGENDA :)

- kolor zółty - instalacja nawiewowa

- kolor pomarańczowy - instalacja - wyciągowa

- kolor czerwony - instalacja wyrzutni powietrza

- kolor czarny - instalacja czerpni powietrza

Proszę bardzo o pomoc, lub chociaż sugestę na co jeszcze zwrócic uwagę...

dzieki

Łukasz

Krótkie obliczenia 70m2 x 2,5 to 175 m3 wiec minimum 1,5 x 175m3 to około 250 m3/h /3 bieg/

Normalnie centrla będzie pracowała na 2 biegu i powinna mieć wydatek ok. 170 m3/h

na 1 biegu centrale zostawisz jak wyjedziesz a 3 bieg jak będziesz chciał odświerzyć mieszkanie /to takie minimum/

Czernie no 100 mm to stanowczo za mało /oczywiście odpowiednie przepisy o lokalizacji/

minimu /przy założeniu że zaraz za ścianą będziemy mieli DN160 to 125 mm tylko i tylko wtedy gdy będzie to tylko kraktka z cienkimi metalowymi drucikami a powinno być DN160

no i teraz to co generuje koszty i robi oszczędności

najwyższą pólkę proponuje i będziesz zadowolony cena ... potargujesz się trochę i kupisz

Wymiennik obrotowy

centrala Rego 250P /to serduszko zaoszczędzi dużo kasy/ i nie zmęczy się ... krócic z łazienki wepniesz z boku i nie będziesz miał problemów z wilgocią

a co za tym idzie z grzybami w instalacji

Pamiętaj że nie należy stosować elastycznych przewodów wentylacyjnych bo to miejsce na mnóstwo bakterii /rury Spiro i kształtki/

To moje sugestie i możesz się z nimi nie zgodzić ale wiem ze wydane pieniądze na g.... zawsze dają to co dać mogą

wiem że trochę duzo za rekuperator

ale potargujesz się i troszeczkę dołożysz i nie pozałujesz

to zakup na lata pamiętaj

Pozdrawiam

Pamiętaj że nie należy stosować elastycznych przewodów wentylacyjnych bo to miejsce na mnóstwo bakterii /rury Spiro i kształtki/

Nie stosuje się blaszanych kanałów, bo są głośne i gdyby zaszła potrzeba ni można ich czyścić. Nie da się wyczyścić Szanowny Panie - układu na trójnikach i ze szczelinami wewnątrz!!! Poza tym gładkie ścianki kanału zwiększają opory przepływu ( powietrze jak woda do gładkiego łatwiej przylega ) i mogą dudnić. Na kanałach spiro robi się wentylacje przemysłowe!

Co do małych central -

http://www.vent-axia.com/range/hr204.html

http://www.ventilair.be/Repository/HR200XL%20-%20HR300XL/HR200XL_handleiding.pdf

Są po 3000zł.

Łukasz Łęcki i ketchup to ten sam uzytkownik :)

Jestem już prawie zdecydowany na rekuperator Vents VUT 200 H mini. Jest to rekuperator w cenie ok 2200 brutto... czy znacie może jakiś lepszy rekuperator, nieznacznie droższy, który lepiej by się spisywał dla moich zastosowań? Jak on jest głośny? Czy powinienem jeszcze myśleć o jakiś tłumikach?

Rekuperator, który wybrałem ma kroćce fi 100mm, więc założyłem że czerpnia i wyrzutnia o tych rozmiarach powinna być ok. Jako przewody dla czerpni i wyrzutni chciałbym zastosować przewody TERMOFLEX fi 100 (zewnętrznie fi 150).

Do rozprowadzenia powietrza po domu chciałbym użyć systemy PE-FLEX firmy Termokontrol. Cena trochę duża, ale to najtańszy system z tworzywa...

Co sądzicie o tym zestawie?

Zdaje się, że Pan także komuś polecał ten rekuperator...

Widziałem rekuperator VENTS VUT 200 H MINI EC - czy jest znacznie lepszy/cichszy? Kosztuje ok 1500 PLN wiecej...

A jaki model by Pan polecił? Środki mam dość ograniczone, ale może warto by troszeczkę doinwestować...

Edytowane przez ketchup