Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie pompą ciepła - problem ???

JK2010

Recommended Posts

Pompa ciepła z odwiertami, sterowanie pogodowe. Ustawienia takie, że poniżej 15 st ma się włączyć grzanie CO (podłogówka). Pompę zainstalowali w maju, więc jeszcze nie miała okazji popracować. Teraz jest wyłączona. Mam pytanie. W nocy u mnie wczoraj było 13 st., więc teoretycznie pompa włączyłaby się (gdyby była włączona). Ale przy tych 13 st. na zewn. w domu było 23 st. Czy ja czegoś nie rozumiem czy mam problem ze sterowaniem?

15 stopni to jest średnia temperatura z jakiegoś okresu, przeważnie z ostatniej doby. Więc gdy ta średnia spadnie poniżej zaprogramowanej to pompa przejdzie w tryb grzania ale to nie oznacza od razu że będzie grzała wodę. Dobrze jest mieć oprócz sterownika pogodowego jeszcze sterowanie pokojowe, ale jeśli tego nie masz to pompa będzie "patrzyła" na krzywą grzania i dla temp na zewnątrz +10 stopni będzie chciała zagrzać wodę w CO do temp około 20 stopni, a skoro w domu jest +23 to nie będzie potrzeby tej wody grzać.

I tak i nie zależy jak masz ustawioną krzywą.

U mnie np wygląda to tak, mam bardzo płaską krzywą i pewnie by się włączyła ale jest wyłączona.

http://img594.imageshack.us/img594/8615/8gje.png

ale może być i tak a wtedy się nie włączy

http://img833.imageshack.us/img833/4548/hmgp.png

Edytowane przez photos

"to nie będzie potrzeby tej wody grzać" - czyli pompa ciepła będzie grzać wodę CO czy nie?

Diuna piszac "wode" mial na mysli CO. Nie, nie zagrzeje, bo krzywa grzewcza jej na to nie pozwolo. Musza byc spelnione oba warunki (dla temp zew i temp podlogi), aby ogrzewanie zaczelo dzialac.

Ja u siebie na okres letni ustawiam pompe w tryb "lato" i wtedy ma wogole zabronione zalaczanie CO.

JK2010 sprawdz czy masz w ustawieniach PC blokade grzania CO. Wlacz ja. Czasami to sie nazywa sezon. Ja mam to pierwsze. Powoduje to, ze PC nie wlaczy sie na grzanie CO. Ja mam sterowanie pokojowe wiec majac w domu temp powyzej 17'C i tak by sie nie wlaczyla. Uwazaj bo przy sterowaniu pogodowym sterowjik patrzy na temp powrotu wody grzewczej w CO. Temp na zewnatrz spadnie w nocy, woda w CO bedzie zimna i PC zabierze sie do pracy.

JK2010 Temp na zewnatrz spadnie w nocy, woda w CO bedzie zimna i PC zabierze sie do pracy.

Tak szybko się nie zabierze bo są jeszcze stopniominuty czyli sterownik "bada" temperaturę na zewnątrz i wyciąga średnią z kilku godzin. I raczej nie z 2 czy 3

u mnie jest to teraz cos okolo 6-7 godzin