Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż 3W okna nie w warstwie ocieplenia

Recommended Posts

Zbędna dla Twojego sprzedawcy to chyba jest ogólnie dostępna wiedza . Albo źle zrozumiałeś jego intencje.

Pytasz o montaż wartswowy tzw "cieply" (a nie ścianę 3warstwową jak można w pierszej chwili zrozumieć). Jego ideą jest zapewnienie pełnej szczelności między oknem a murem co także daje zabezpieczenie przed wilgocią. A to zjawiska niezależne od radzaju ściany.

3W - warstwowy nie chodzi o konstrukcje ścian, (podałem dlatego dostawców tych systemów) poprostu kiepskie sformułowanie - ciepły,

Co do wilgoci wydawało by sie że to wentylacja poprawnie zrobiona daję gwarancję ale jesli twierdzisz, że tasmy również mają swój udział (a uzasadnienie że tylko dla okien w warstwie ocieplenia ma uzasadnienie - jako błędne) to ja to przyjmuje jako akces do tego aby dac te pare złoty więcej dealeroowi. Czy tak ?

dać mu zarobić - będzie to tylko z korzyścią dla Ciebie

Ostatnio gdzieś wyczytałem, że 90% nowo oddawanych budynków mieszkalnych czy jednorodzinnych, nie pamietam, w Niemczech ma przeprowadzane próby szczelności i jak coś jest nie tak to czymś to skutkuje - skleroza, nie pamiętam dokładnie

Witam

3W - warstwowy nie chodzi o konstrukcje ścian, (podałem dlatego dostawców tych systemów) poprostu kiepskie sformułowanie - ciepły,

Co do wilgoci wydawało by sie że to wentylacja poprawnie zrobiona daję gwarancję ale jesli twierdzisz, że tasmy również mają swój udział (a uzasadnienie że tylko dla okien w warstwie ocieplenia ma uzasadnienie - jako błędne) to ja to przyjmuje jako akces do tego aby dac te pare złoty więcej dealeroowi. Czy tak ?

Bardzo dobrze zrozumiałeś Finlandie, co do kwestii wilgotnościowych to masz rację, bez odpowiedniej wentylacji i tak będzie problem, jednak jego skutki od strony wewnętrznej w znacznym stopni zminimalizuje ich zastosowanie, o zewnętrznej stronie nie wspomnę bo tutaj choćby zastosować najnowsze i najbardziej efektywne rozwiązania wentylacyjne to one nie zapobiegną wnikaniu np wody opadowej w połączenie prawda ?

Pozdrawiam