Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż okien dachowych

papi240

Recommended Posts

Twój dekarz jak widać miał miałkie pojęcie o montażu okien a co dopiero o tych materiałach. Teraz Fakro ma w ofercie kołnierze z gotową izolacją powyżej łaty. Daje to możliwiwość izolowania całej szerokości ramy. Jak widać o tym też Twój dekarz ani sprzedawca nie wiedzieli. Pozdrawiam.

ja ze swoimi dekarzami się już rozstałem, nie dali się przekonać co do złego montażu i chcieli uszczelnić pianką

rozliczyłem się z nimi dosyć korzystnie - oczywiście dla mnie, mam nadzieję że nic nie będzie ciekło itp,

kołnierz będę chciał zrobić sam tak jak koledzy podpowiadają z folii, tylko nie wiem czy zrobić go z folii wstępnego krycia czy ze zwykłej nie przepuszczalnej folii np takiej grubej żółtej ? oprócz tego chcę je jak najlepiej docieplić wełną.

powiedzcie czy dobrze kombinuje ?

• 1 month później...

Odgrzewam kotlecika, ja planuje pokrycie z Papy termozgrzewalnej na deskowaniu ...

Panuje użyć kołnierzy dachowych FAKRO - kołnierz z dodatkową termoizolacją EHV-AT Thermo

http://www.fakro.pl/kolnierze/specjalne/z_termoizolacja.php

Tylko zastanawia mnie co użyć poniżej tego kołnierza czy wysatrczy jak przestrzeń między ramką a kontrłatą docieple: warkoczem z wełny owczej XWW

http://www.fakro.pl/akcesoria_montazowe/warkocz_docieplajacy.php

A Może by tak zrobić inaczej że z boku rameczki okna papę nie wywijać tylko na kontrłatę od strony okna tylko dokręcić pionowe odcinki łat na kontrłaty i wywinąć bardziej tą papę wyżej właśnie na te łaty ??? i wtedy upchać wełnę owczą wyżej aż do samego kołnierza ???

U góry i nadole nie ma tego problemu bo i tak papę wywija się na łaty ...

Jak już powiedziałemnie chciał bym uniknąc tej foliji na dachu może, ale w dalszym ciągu mam nie zabezpieczoną tą izolację w owiecki, więc może by tak na tych łatach dokręcić usczelkę rozprężna taką co puchnie na 1cm ???

Edytowane przez hokejgk1