Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nałożenie tynku zewnetrznego.

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam dom prawie całkowicie ocieplony styropianem z zatopioną siatką w kleju, myśle jeszcze położyć druga warstwe kleju w celu zmocnienia warstwy zbrojonej.

Moje pytanie odnosi sie do tego że chciałbym zagruntować ściany i połozyć tynk prawdopodobnie silikonowy, i mam dylemat bo dwie ściany boczne domu mają dość dużą powieszchnie tzn 10.5 m na wysokosć ok 5.5 m z dwoma malymi oknami.

Czy wykonalne jest z państwa doświadczenia przykrycie tynkiem i zatarcie takiej powieszchni w dwie osoby bez dzielenia jej powieszchni w jednym dniu? czy nie obejdzie się do tego najęcie kogoś dodatkowego.

Pozdrawiam Adam

Osobiście także nakładam 2 warstwę kleju w celu wyrównania drobnych nierówności. Robię to dzień po wykonaniu warstwy szpachlowej, więc obie warstwy mają możliwość dobrego powiązania. Kleje przeznaczone do wykonania warstwy zbrojącej powinny być nakładane na grubość 3-5mm. Mogą wystąpić problemy z przyczepnością itd.

Tak jak pisałem wcześniej jeśli jest równo i nie widać siatki to odpuść sobie tą robotę.

Jak nie minęło dużo czasu od zaciągania klejem, to nie widzę problemu z położeniem drugiej warstwy. Tymbardziej jeżeli w okolicy rankem są mgły.

Chyba, że budynek stoi na mniej stabilnym podłożu, lub przy ruchliwej drodze. Wtedy jest dużo większe prawdopodobieństwo występowania pęknięć i oddzielenia warstw kleju.