Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do ekspertów. Projektant przewidział takie zakończenie dachu:

Obraz.jpg

Przewidziana widoczna krokwia, nadbitka, oraz dziwna obróbka blacharska (z płaska dachówką może i to wyglądać fajnie)

Ze względu na zmiane pokrycia dachowego na dachówke podwójną rzymską - nie sądze żeby to dobrze wyglądało. Zakupione zostały dachówki skrajne. Tylko czy teraz mogę tyle wypuścić łąty poza ostatnią krokwie? Wcześniej miały trzymać tylko obróbke blacharką, a teraz dojdzie tam dachówka. Chciałem by widoczna była tylko jedna krokiew. Max rozstaw między nimi to wg projektu 90cm. No i teraz tak - skrócić ten okap (jeśli tak to ile), czy wystawić drugą krokiew poza mur.

https://forum.murator.pl/topic/182499-szczeg%C3%B3%C5%82-okapu-i-nadbitka-przy-dach%C3%B3wkach-skrajnych/

To rozwiązanie to dziwoląg projektowy, przerost formy nad treścią. Na przeciwnym skraju dachu będą widoczne zamki a do tego duże podwiewanie śniegu przez szczyty. Jest to kolejny dowód na to jak dziwaczne pomysły mijają się z praktyką. Oczywiście można to było wykonać poprawnie z innymi obróbkami. Maksymalne wypuszczenie łat to 40 cm. Do tego masz podbitkę więc montując na skraju kontrłatę i skręcając to razem stworzy się dość sztywny monolit. Pozdrawiam.