genezyp 03.09.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Witam, Mam pytanie do ekspertów. Projektant przewidział takie zakończenie dachu: Przewidziana widoczna krokwia, nadbitka, oraz dziwna obróbka blacharska (z płaska dachówką może i to wyglądać fajnie) Ze względu na zmiane pokrycia dachowego na dachówke podwójną rzymską - nie sądze żeby to dobrze wyglądało. Zakupione zostały dachówki skrajne. Tylko czy teraz mogę tyle wypuścić łąty poza ostatnią krokwie? Wcześniej miały trzymać tylko obróbke blacharką, a teraz dojdzie tam dachówka. Chciałem by widoczna była tylko jedna krokiew. Max rozstaw między nimi to wg projektu 90cm. No i teraz tak - skrócić ten okap (jeśli tak to ile), czy wystawić drugą krokiew poza mur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.09.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 To rozwiązanie to dziwoląg projektowy, przerost formy nad treścią. Na przeciwnym skraju dachu będą widoczne zamki a do tego duże podwiewanie śniegu przez szczyty. Jest to kolejny dowód na to jak dziwaczne pomysły mijają się z praktyką. Oczywiście można to było wykonać poprawnie z innymi obróbkami. Maksymalne wypuszczenie łat to 40 cm. Do tego masz podbitkę więc montując na skraju kontrłatę i skręcając to razem stworzy się dość sztywny monolit. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 03.09.2013 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Dziękuje pięknie za informacje. Projektant widocznie chciał, by z drugiej strony zamek obcinać, co i tak nie wyglądałoby najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts