husar 03.09.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Witam, Mam następujący problem - do niedawna rozważałem zakup piec kondensacyjnego i grzejników płytowych purmo. W jednym ze sklepów zaproponowano mi w miejsce kilku dużych grzejników ich (teoretycznie) odpowiedników wykonanych w technologii konwekcyjnej (przez co gabarytowo bedą mniejsze). Pytanie czy:1. Gzejniki konwekcyjne mogą rzeczywiście działać na niskich temaperaturach (piec kondensacyjny)?2. Czy w jednej instalacji można mieszać grzejniki płytowe/radiacyjne z konwekcyjnymi (problemy z ustawieniem temeperatury na grzejnikach? inne problemy?) DZiękiDominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 03.09.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 1. Owszem mogą, jednakże ze względu na niższą temp. zasilania i powrotu będą one większe niż takie które działają np na parametry 80/60.2. Ja osobiście nie chciałbym mieć ogrzewania konwekcyjnego i radiacyjnego w swoim mieszkaniu, a czy można to już akurat nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrenalin 04.09.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Witajcie! Wszystkie grzejniki ścienne występujące na rynku sa grzejnikami konwekcyjo-radiacyjnymi.Średnio oddają w drodze konwekcji 80% ciepła, natomiast w drodze radiacji 20% ciepła.Najwięcej konwekcji ( najmniej promieniowania) cechuje grzejniki żeberkowe Alu średnio 90:10.Pośrodku znajdują się wszelkie opcje grzejników płytowych- panelowych.Najwięcej radiacji w stosunku do konwekcji cechuje grzejniki Regulus-system.Kluczowe kryterium porównawcze stanowi powierzchnia w rozwinięciu powierzchni czołowej - wszak to jest powierzchnia promieniująca...Natomiast przydatność grzejnika do grzania niskotemperaturowego stanowi przede wszystkim jego powierzchnia całkowita wymiany ciepła. Przykład:Grzejnik Regulus bocznozasilany typ R6/100 ma pole powierzchni kontaktu z powietrzem 7,52 m2. Tej samej wielkości dwupłytowy grzejnik stalowy z konwektorami, ma powierzchnię kontaktu znacznie mniejszą wynoszącą 5,20 m2.Większa powierzchnia kontaktu z ogrzewanym powietrzem to sprawniejsze grzanie w niskich parametrach czynnika grzejnego. Dlatego też Regulusy określane są jako grzejniki niskotemperaturowe. Drugą opcję stanowią z pewnością grzejniki ścienne wodne wspomagane wentylatorem elektrycznym... Małe gabaryty - duża moc. Doskonałe grzejniki dla pomp ciepła i kotłów kondensacyjnych. Pzdr.A. == Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.09.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 2. Ja osobiście nie chciałbym mieć ogrzewania konwekcyjnego i radiacyjnego w swoim mieszkaniu, a czy można to już akurat nie wiem Ani konwekcja ,ani radiacja to CO?? Jak jeszcze rozchodzi się ciepło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.09.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Ani konwekcja ,ani radiacja to CO?? Jak jeszcze rozchodzi się ciepło . Przez przenikanie, ale jak zrobic grzejnik który by nas ogrzewał tylko przez przenikanie, moze jakis kosmiczny skafander z wkładką grzewczą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 04.09.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Generalnie chodziło mi o to, że autor ma na mysli grzejniki typowo radiacyjne a nie konwekcyjno-radiacyjne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 04.09.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Przez przenikanie, ale jak zrobic grzejnik który by nas ogrzewał tylko przez przenikanie, moze jakis kosmiczny skafander z wkładką grzewczą ? Przenikanie to złożona wymiana ciepła gdzie konwekcja już jest uwzględniona. Bardziej już pasuję pojęcie przewodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.09.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Generalnie chodziło mi o to, że autor ma na mysli grzejniki typowo radiacyjne a nie konwekcyjno-radiacyjne... aby jezyk giętki powiedzial wszystko co pomysli glowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrenalin 05.09.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Typowa radiacja to wyłącznie promienniki...Grzejniki to konwekcja + radiacja w różnych, jak już wspomniałem proporcjach... W zależności od powierzchni wymiany, grzejnik, aby mieć swoją moc grzewczą, musi mieć odpowiednio wysoką temperaturę pracy i tak poglądowo:1/. spirala elektryczna, której powierzchnia ograniczona jest do x cm2, by mieć odpowiednią moc np. 1000 W, musi pracować w temperaturze kilkuset stopni gdy tymczasem;2/. grzejnik pracujący w temp. 70-80 oC, odpowiednio powinien mieć powierzchnię wymiany ok. 4 m2;3/. grzejnik pracujący w temp. 40-50 oC, odpowiednio powinien mieć powierzchnię wymiany ok. 8 m2;4/. grzejnik pracujący w temp. 23-25 oC, odpowiednio powinien mieć powierzchnię wymiany ok. 25 m2 ( podłogówka)Piszę: 'poglądowo", porównawczo dla uświadomienia istoty problemu... By zwiększyć moc grzejnika wodnego bez zmiany parametrów jego wielkości, należy podwyższyć jego temperaturę pracy lub np, zastosować grzejnik ścienny wodny wspomagany cicho pracującym wentylatorem ( coś ala kanałowka wentylatorowa ustawiona pionowo...Takie grzejniki ma w swojej ofercie w Europie jedynie firma Regulus-system:http://www.regulus.com.pl/maly-grzejnik-z-duza-moca Pzdr.A. Edytowane 5 Września 2013 przez Adrenalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.09.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Przenikanie to złożona wymiana ciepła gdzie konwekcja już jest uwzględniona. Bardziej już pasuję pojęcie przewodzenia jeszcze może być przez przytulenie Nie lubię grzejników o małej bezwładności i małej pojemności wodnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrenalin 06.09.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 jeszcze może być przez przytulenie Nie lubię grzejników o małej bezwładności i małej pojemności wodnej A ja nie lubię ruskich... pierogów.. Jako hydraulikowi - praktykowi nie dziwię Cię się. Takie grzejniki wymagają więcej precyzji i poświęcenia czasu przy ich hydraulicznym wyregulowaniu, natomiast póżniej to bajka... Kłopot dla wykonawcy - korzyść dla użytkownika.... Pzdr. A. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts