Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki konwekcyjne a piec kondensacyjny

husar

Recommended Posts

Witam,

Mam następujący problem - do niedawna rozważałem zakup piec kondensacyjnego i grzejników płytowych purmo. W jednym ze sklepów zaproponowano mi w miejsce kilku dużych grzejników ich (teoretycznie) odpowiedników wykonanych w technologii konwekcyjnej (przez co gabarytowo bedą mniejsze). Pytanie czy:

1. Gzejniki konwekcyjne mogą rzeczywiście działać na niskich temaperaturach (piec kondensacyjny)?

2. Czy w jednej instalacji można mieszać grzejniki płytowe/radiacyjne z konwekcyjnymi (problemy z ustawieniem temeperatury na grzejnikach? inne problemy?)

DZięki

Dominik

1. Owszem mogą, jednakże ze względu na niższą temp. zasilania i powrotu będą one większe niż takie które działają np na parametry 80/60.

2. Ja osobiście nie chciałbym mieć ogrzewania konwekcyjnego i radiacyjnego w swoim mieszkaniu, a czy można to już akurat nie wiem

Witajcie!

Wszystkie grzejniki ścienne występujące na rynku sa grzejnikami konwekcyjo-radiacyjnymi.

Średnio oddają w drodze konwekcji 80% ciepła, natomiast w drodze radiacji 20% ciepła.

Najwięcej konwekcji ( najmniej promieniowania) cechuje grzejniki żeberkowe Alu średnio 90:10.

Pośrodku znajdują się wszelkie opcje grzejników płytowych- panelowych.

Najwięcej radiacji w stosunku do konwekcji cechuje grzejniki Regulus-system.

Kluczowe kryterium porównawcze stanowi powierzchnia w rozwinięciu powierzchni czołowej - wszak to jest powierzchnia promieniująca...

Natomiast przydatność grzejnika do grzania niskotemperaturowego stanowi przede wszystkim jego powierzchnia całkowita wymiany ciepła.

Przykład:

Grzejnik Regulus bocznozasilany typ R6/100 ma pole powierzchni kontaktu z powietrzem 7,52 m2. Tej samej wielkości dwupłytowy grzejnik stalowy z konwektorami, ma powierzchnię kontaktu znacznie mniejszą wynoszącą 5,20 m2.

Większa powierzchnia kontaktu z ogrzewanym powietrzem to sprawniejsze grzanie w niskich parametrach czynnika grzejnego.

Dlatego też Regulusy określane są jako grzejniki niskotemperaturowe.

Drugą opcję stanowią z pewnością grzejniki ścienne wodne wspomagane wentylatorem elektrycznym... Małe gabaryty - duża moc.

Doskonałe grzejniki dla pomp ciepła i kotłów kondensacyjnych.

Pzdr.

A.

==

Typowa radiacja to wyłącznie promienniki...

Grzejniki to konwekcja + radiacja w różnych, jak już wspomniałem proporcjach...

W zależności od powierzchni wymiany, grzejnik, aby mieć swoją moc grzewczą, musi mieć odpowiednio wysoką temperaturę pracy i tak poglądowo:

1/. spirala elektryczna, której powierzchnia ograniczona jest do x cm2, by mieć odpowiednią moc np. 1000 W, musi pracować w temperaturze kilkuset stopni gdy tymczasem;

2/. grzejnik pracujący w temp. 70-80 oC, odpowiednio powinien mieć powierzchnię wymiany ok. 4 m2;

3/. grzejnik pracujący w temp. 40-50 oC, odpowiednio powinien mieć powierzchnię wymiany ok. 8 m2;

4/. grzejnik pracujący w temp. 23-25 oC, odpowiednio powinien mieć powierzchnię wymiany ok. 25 m2 ( podłogówka)

Piszę: 'poglądowo", porównawczo dla uświadomienia istoty problemu...

By zwiększyć moc grzejnika wodnego bez zmiany parametrów jego wielkości, należy podwyższyć jego temperaturę pracy lub np, zastosować grzejnik

ścienny wodny wspomagany cicho pracującym wentylatorem ( coś ala kanałowka wentylatorowa ustawiona pionowo...

Takie grzejniki ma w swojej ofercie w Europie jedynie firma Regulus-system:

http://www.regulus.com.pl/maly-grzejnik-z-duza-moca

Pzdr.

A.

Edytowane przez Adrenalin

jeszcze może być przez przytulenie :cool:

Nie lubię grzejników o małej bezwładności i małej pojemności wodnej

A ja nie lubię ruskich... pierogów..

Jako hydraulikowi - praktykowi nie dziwię Cię się.

Takie grzejniki wymagają więcej precyzji i poświęcenia czasu przy ich hydraulicznym wyregulowaniu, natomiast póżniej to bajka...

Kłopot dla wykonawcy - korzyść dla użytkownika....

Pzdr.

A.

..