Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic czy Atlantic

marcinpab

Recommended Posts

A tak w ogóle, masz tą ofertę rozbita na poszczególne składowe ?

Bo mnie kiedyś znana w regionie firma przygotowała kompleksową wycenę instalacji CO, a kiedy poprosiłem o podanie składowych oferty, dobiedziałem się, że za kocioł kondensacyjny Junkersa ze sterownikiem zapłacę 6500 (podczas, kiedy można go bez problemu kupić za 4600), za metr rury Kan zapłace 3,2zł (do kupienia za 2,5) podobnie rozdzielacz Kan okazał się 300zł droższy, niż ogólnie dostępny.

Robocizna była policzona rozsadnie, za to chyba, aby spiąć budżet, ofeta zawierała pozycję "obsługa inwestycji", opiewającą na 600zł.

Tak więc podziękowałem, wybrałem firmę, która zrobi mi to samo z moich materiałów.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobrze, pompa 14 tyś , a zasobnik do tego 2,5 tyś. Namiary :

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panas...518832745.html

Za montaż będzie jakieś 3 tyś max.

I tak na reszcie ( podłogowka) ktoś chce Cię pociągnąć.

Też tak to sobie szacowałem, ale okazuje się że cała instalacja to cos więcej niz pompa + zasobnik + robocizna. Chyba że pisząc robocizna masz na myśli wszystkie rurki, zawory itp.

A tak w ogóle, masz tą ofertę rozbita na poszczególne składowe ?

Nie jakoś bardzo szczegółowo, bez podania konkretnych ilości i mb,

Np.:

Materiały instalacyjne do podłączenia zasobnika C.W.U. /belka grupy bezpieczeństwa FLAMCO + naczynie ciśnieniowe, odpowietrznik automatyczny, śrubunki, zawory odcinające, zawór zwrotny, rury i kształtki PEX/lub PP, obejmy mocujące itp./ - 750 zł netto

Pytanie do osób, które mają u siebie pompę powietrzną. Ile Was kosztowała cała inwestycja (z podłogówką)?

Podłogówka 5000zł - rozdzielacz, rurki, projekt, robocizna, próba szczelności i wszystkie dodatkowe pierdoły...

Pompa ciepła 25000zł - pompa ciepła, zbiornik cwu, bufor, pompki obiegowe, naczynia wzbiorcze, robocizna, uruchomienie i wszystko rurki, zawory, po prostu cała działająca kotłownia.

Ceny brutto.

Pompa dimplex lia 7im...

Podłogówka 5000zł - rozdzielacz, rurki, projekt, robocizna, próba szczelności i wszystkie dodatkowe pierdoły...

Pompa ciepła 25000zł - pompa ciepła, zbiornik cwu, bufor, pompki obiegowe, naczynia wzbiorcze, robocizna, uruchomienie i wszystko rurki, zawory, po prostu cała działająca kotłownia.

Ceny brutto.

Pompa dimplex lia 7im...

Hmmm... Prześlij proszę namiary na firmę, która Ci to robiła.

Z góry dzięki.

Ceny brutto.

Pompa dimplex lia 7im...

5klocków za 130m2 podłogówki? z faktura czy US został wydymany na vacie i dochodowym?

Jakie to polskie w sobotę demonstracja w stolicy o godna pracę i płacę oraz należne ubezpieczenia i urlopy l4 w niedziele na mszy to samo powtarzane z ambony a w poniedziałek jak raz w życiu jestem pracodawca/inwestorem to niech na czarno robią za połowę najniższej krajowej bez zus faktury itd.

• 2 years później...
Podłogówka za 5000 zł? A jakiego producenta materiał, rozumiem, że bez styropianu... Cena jest bardzo niska, wręcz podejrzana. Sorry, ale technologii nie da się oszukać. Jak to możliwe, że ceny tak skrajnie się różnią, że np jedna firma chce za podłogówkę 10 000 zł a druga 5000 zł. Tu bym na prawdę uważał. Tyczy się to też, podejrzanie tanich pomp ciepła - tu najczęściej mniej doświadczeni instalatorzy oszczędzają na wielkości dolnego źródła, co potem źle wpływa na działanie pompy i powoduje niepotrzebne przy odpowiednim doborze DŹ serwisy. Ogólnie ostrzegam przed tak skrajnie niskimi ofertami na instalacje.

Podłogówka za 5000 zł? A jakiego producenta materiał, rozumiem, że bez styropianu... Cena jest bardzo niska, wręcz podejrzana. Sorry, ale technologii nie da się oszukać. Jak to możliwe, że ceny tak skrajnie się różnią, że np jedna firma chce za podłogówkę 10 000 zł a druga 5000 zł. Tu bym na prawdę uważał. Tyczy się to też, podejrzanie tanich pomp ciepła - tu najczęściej mniej doświadczeni instalatorzy oszczędzają na wielkości dolnego źródła, co potem źle wpływa na działanie pompy i powoduje niepotrzebne przy odpowiednim doborze DŹ serwisy. Ogólnie ostrzegam przed tak skrajnie niskimi ofertami na instalacje.

Wracając do tematu wątku i posta kolegi ja zawsze przewymiaruję dz i do panasonic'a i do atlantic'a ;)

• 2 months później...

Witam

Podepnę się pod temat :)

Jestem na etapie wyboru ogrzewania w nowo budowanym domu, po 3 tygodniowej lekturze forum, wybór padł na pompy ciepła PW lub GW. Chciałbym ogrzewać dom o całkowitym zapotrzebowaniu na ciepło 9.6 kw (co+cwu) jak najwięcej w drugiej tańszej taryfie. Najrozsądniej wygląda Panasonic T-cap 12 kW lub Atlantic 11 tri (co ciekawe ten drugi posiada wiele pozytywnych opinii chociaż patrząc na tabelę z Cop'em to zdecydowanie odbiega od parametrów proponowanych przez Panasonic'a) . I tu pytanie, czy ktoś z szanownych Forumowiczów mieszka w kujawsko-pomorskim? Chciałbym skonfrontować przy działającym urządzeniu informacje producentów z rzeczywistością w szczególności koszty eksploatacji, możliwości sterowania i głośności pracy urządzenia.

Pozdrawiam serdecznie.

jagtom

Witam

Podepnę się pod temat :)

Jestem na etapie wyboru ogrzewania w nowo budowanym domu, po 3 tygodniowej lekturze forum, wybór padł na pompy ciepła PW lub GW. Chciałbym ogrzewać dom o całkowitym zapotrzebowaniu na ciepło 9.6 kw (co+cwu) jak najwięcej w drugiej tańszej taryfie. Najrozsądniej wygląda Panasonic T-cap 12 kW lub Atlantic 11 tri (co ciekawe ten drugi posiada wiele pozytywnych opinii chociaż patrząc na tabelę z Cop'em to zdecydowanie odbiega od parametrów proponowanych przez Panasonic'a) . I tu pytanie, czy ktoś z szanownych Forumowiczów mieszka w kujawsko-pomorskim? Chciałbym skonfrontować przy działającym urządzeniu informacje producentów z rzeczywistością w szczególności koszty eksploatacji, możliwości sterowania i głośności pracy urządzenia.

Pozdrawiam serdecznie.

jagtom

Jak może być coś innego niż Panasonic czy Atlantic to my jesteśmy z kuj-pom i chętnie pokażemy nasze instalacje na żywo.

• 1 year później...

Witam,

Podepnę się pod temat, a mianowicie buduje dom pod Warszawą, powierzchnia domu to 207 m2 (ogrzewanie podłogowe 100%), z obliczeń wynika, że zapotrzebowanie energetyczne budynku wynosi 8,2 KW na centralne ogrzewanie a wraz z ciepłą wodą 8,5 KW, otrzymałem dwie propozycję na instalację pompy ciepła wraz z kotłownią:

1. PANASONIC T-CAP 9 KW SPLIT 3 Fazy generacja H, zbiornik 300 l na wartość około 32 000 PLN,

2. ATLANTIC EXCELIA TRI 14 KW + grzałka 1,4 KW, bufor 80 l, zbiornik 300 l na wartość również około 32 000 PLN,

3. ATLANTIC EXCELIA + 13 KW jednofazowa + grzałka 1,4 KW, bufor 80 l, zbiornik 300 l na wartość również około 28 000 PLN,

Proszę o podpowiedź jakie są różnicę w działaniu i budowie tych pomp, w serwisie, koszty w użytkowaniu.

Proszę o wyjaśnienie pojęcia taktowania pompy,

Jak się spisują podczas działania w niskich temperaturach,

Czy dadzą radę w niskich temperaturach ogrzać wodę użytkową i budynek CO, dodatkowo w budynku znajdują się trzy duże okna tarasowe,

Muszę podjąć decyzję a na tą chwilę nie jestem jeszcze zdecydowany, proszę o poradę.

Pozdrawiam

Edytowane przez Tomasz_72

W sprawie cen nie będę się wypowiadał publicznie, co do samych urządzeń to moja firma nie zakłada rozwiązań Atlantic ponieważ nie wyróżniają się niczym względem konkurencyjnego min. Panasonic a za urządzenie tej samej wydajności trzeba zapłacić sporo.

Panasonic ma sporo dodatków takich jak sterowanie internetowe, licznik prądu ze statystykami, ciepłomierz, cichą pracę, gwarancją 3 lata na wszystko poza sprężarką(na sprężarkę jest 5) i co najważniejsze bardzo dużą ilość zadowolonych klientów.

Jeżeli dom jest z poddaszem, to dobrze jest rozdzielić ogrzewanie na dwie strefy grzewcze, górę i dół osobno.

• 3 months później...

Chciałbym wrócić do tematu Atlantica, właśnie czekam na ofertę instalatora który ma siedzibę 20 km od mojej budowy, był dziś oglądał dom i ma przygotować ofertę na bazie Atlantica.Niestety w sieci jest mnóstwo informacji o Panasonicu a prawie nic o Atlantic.Instalator montuje różne pompy ale Atlantic podobno wg niego ma najlepszy stosunek jakosci do ceny.(choć uważa że Mitsubishi jest najlepsze ale to wszyscy wiedzą).

Ma przygotować ofertę na pompę, wg niego też bufor jest zbędny.

Jeśli oferta będzie droga zostaje Samsung z Rudy Śląskiej.

Chciałbym wrócić do tematu Atlantica, właśnie czekam na ofertę instalatora który ma siedzibę 20 km od mojej budowy, był dziś oglądał dom i ma przygotować ofertę na bazie Atlantica.Niestety w sieci jest mnóstwo informacji o Panasonicu a prawie nic o Atlantic.Instalator montuje różne pompy ale Atlantic podobno wg niego ma najlepszy stosunek jakosci do ceny.(choć uważa że Mitsubishi jest najlepsze ale to wszyscy wiedzą).

Ma przygotować ofertę na pompę, wg niego też bufor jest zbędny.

Jeśli oferta będzie droga zostaje Samsung z Rudy Śląskiej.

Piszesz o Samsung z firmy ghs z r śl

Atlantic może to samo co Panasonik .Też ma licznik energii , sterowanie internetowe ,obiegi dodatkowe,

Mitsubishi jest ok ale z moich obserwacji wynika ,że coś za coś . Pracuje w niskich temperaturach i daje dużą moc . Ale w temperaturach wyższych ma gorsze parametry . Im mniej skomplikowane urządzenie tym lepiej .

Atlantic ma bardzo przyjazny serwis . Proszę zadzwonić do serwisów rozpatrywanych PC i pogadać ( można zapytać o termin naprawy np wentylatora).

Oczywiście najlepiej jak wykonawca sam serwisuje .

Inna sprawa ,że te maszynki niezwykle mało sie psują . Zawyczaj powodem jest niechlujny montaż lub problem z prądem ( pijany elektryk);)