Marek T-ski 03.09.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Mam piec na drewno i węgiel, ale chciałbym mieć też pompę ciepła. Zastanawiam się czy można tak zrobić, czy jedno drugiemu nie przeszkadza. Wybaczcie moje pytania, ale jestem zielony w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 03.09.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 To zależy na jakich parametrach temp. pracuję Twoja instalacja. Zakładam, że jak masz piec węglowy to poniżej 50 stopni powrót to nie ma. Pompa ciepła współpracuję najlepiej z niskotemp. instalacjami. Zależy też do czego chciałbyś używać tej pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.09.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 R90 ma racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazio 10.09.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Mam piec na drewno i węgiel, ale chciałbym mieć też pompę ciepła. Zastanawiam się czy można tak zrobić, czy jedno drugiemu nie przeszkadza. Wybaczcie moje pytania, ale jestem zielony w temacie. Zależy o jakiej pompie ciepła myślisz. Ciężko połączyć pompę ciepła która wymaga niskotemperaturowej instalacji z ogrzewaniem na węgiel gdzie jest wysoki parametr grzewczy. Przy instalacjach z kotłem węglowym sprawdza się idealnie powietrzna pompa ciepła do przygotowania wody do mycia. Znalazłem ostatnio informacje na blogu http://mabapa.pl/blog/?p=106 Według mnie idealne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts