agfarelka 03.09.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Witam, jestem przed etapem dachu - za miesiąc mury będą gotowe do "nakrycia" Na 99% dach będzie deskowany/papowany. 1% niepewności wynika z kwestii ciężaru dachu. W projekcie mam zapisaną dowolność co do pokrycia (dachówka ceramiczna, cementowa lub blachodachówka), jednakże z zaznaczeniem, że ciężar pokrycia wraz z łatami nie większy niż 55 kg/m2. Dach o nachyleniu 40 st., konstrukcja krokwiowo-płatwiowa, z dwoma lukarnami. Krokwie 8 x 18 w rozstawie co 90 cm, płatwie 16x20, murłaty 12x16. Płatwie opierają się na słupach o przekroju 16x16. Krokwie koszowe przy lukarnach mają przekrój 12x20. Mamy wybraną dachówkę Creaton Harmonie - waga około 45 kg na m2. Doliczając ciężar łat/kontrłat - wyjdzie pewnie koło 50 kg/m2. Deskowanie to ciężar 12-15 kg/m2 --> sumarycznie lądujemy w okolicach 65 kg/m2. Pytanie: Czy warto się przejmować takim przekroczeniem? (zakładam, że deskowanie trochę wzmacnia więźbę) Ewentualnie, jak wzmocnić konstrukcję (gęściej krokwie?; większy przekrój słupów, płatwi?; przekroju krokwi chyba nie ma już sensu zwiększać). Będę wdzięczny za radę, Za pomoc w stylu "po co deskować, połóż membranę" - dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 03.09.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Myślę, że to pytanie należy zadać konstruktorowi, który się wypowie, ewentualnie kierownikowi budowy. Żaden z szanownych forumowiczów nie weźmie odpowiedzialności za Twój dach. Ja mam podobny dach dwuspadowy 40 stopni, też będę deskował ale w projekcie nie mam żadnych uwag co do max ciężaru pokrycia. Ze wstępnych rozmów z kierownikiem budowy wynika, że deskowanie nie obciąży dachu tak bardzo, że konieczne będzie jego przeliczanie, natomiast na pewno dodatkowo usztywni konstrukcję. Co do samego deskowania to jestem przekonany bezdyskusyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.09.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Przy tych przekrojach i tym kącie nachylenia śpisz spokojnie. Projektantom nie chce się liczyć i takimi zapisami chcą chronić własną d..... . Dla dachu mniej szkodliwe są obciążenia statyczne a bardziej zmienne i dynamiczne od śniegu i wiatru. Do tego jest jeszcze tzw. współczynnik bezpieczeństwa. Jak drewno będzie odpowiedniej klasy to wszystko OK. Tak na marginesie to deskowanie nie wzmacnia więźby, ono ją sztywni i w pewnym sensie umożliwia równomierne przeniesienie obciążeń. Dlatego deski nie powinny łączyć się na jednej krokwi a powinny być bite partiami na mijankę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts