Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PiKaDu

Recommended Posts

Witam , chciałbym poznać Wasze opinie na temat rynien metalowych. Na forach dużo jest napisane o tych rynnach, ale tak naprawdę ciężko dojść, które są wystarczająco dobre ( oprócz miedzianych które wiodą prym pod względem jakości, ale i ceny) . Chodzi mi o jakość, cenę i możliwości montażowe. Będę wdzięczny za fachowe porady.

Witam , chciałbym poznać Wasze opinie na temat rynien metalowych. Na forach dużo jest napisane o tych rynnach, ale tak naprawdę ciężko dojść, które są wystarczająco dobre ( oprócz miedzianych które wiodą prym pod względem jakości, ale i ceny) . Chodzi mi o jakość, cenę i możliwości montażowe. Będę wdzięczny za fachowe porady.

Tytan-cynk Rheinzink, ja mam u siebie. Wygląd świetny (kolor Pre-patina Blaugrau), jakość wzorowa (kompletny system, wszystko przemyślane i pasuje do siebie), cena do zaakceptowania. Trwałość...mnie przeżyją a potem niech martwią się inni.

• 4 weeks później...

Bierz te, które nie mają uszczelek, czyli lutowane. Do tego dobrego blacharza, który to wszystko połączy. Agnieszcze i Michałowi gratuluje dobrego wyboru ;)

Osobiście mam i rynny i dach z tego materiału. Jezeli chodzi o właściwości blachy tytan-cynk są bardzo zbliżone do miedzi. Cenowo na pewno od niej taniej. Montaż - proponuje zgłosić się do producentów np. własnie Rainzink, mają swoich specjalistów. Pozdrawiam

A Jakie rynny wziąść do czarnej glazurowanej dachówki, bo mi te wszystkie srebrne (ocynkowane i z blachy cynkowej) średnio się widzą ... (wiem że jakość itd...)

Skoro stawiasz na glazurę, to stawiasz na jakość i trwałość zewnętrznej warstwy pokrycia swojego dachu. Rynny i kosze są najbardziej eksploatowaną częścią dachu (bardziej niż sama dachówka), więc nie warto wybierać rynien plastikowych lub powlekanych, nawet jeśli te ostatnie pasują kolorystycznie... :)

W krajach, gdzie dachówka (ta glazurowana tez) jest standardem, rynny i obróbki wykonuje się z blach stopowych (bez warstw) - czytaj miedzi i tytan-cynku, czyli tych, które można lutować i które nie będą ciec na uszczelkach, bo ich nie mają... :) Kolorystycznie wszystkie naturalne materiały (dachówka, cegła, drewno, tytan-cynk, łupek, miedź) do siebie pasują i wystarczy byś przyłożył je do siebie (próbki). Jak wygląda glazura z tytan-cynkiem możesz zobaczyć w załączeniu :)

1375038_505127729578434_1657940814_n.jpg

Edytowane przez Elfir

A co do obróbek (kominy, kosze) to myślę (mam nadzieję) że alu. wystarczy ...

Mam całość w tytan -cynku w kolorze podstawowym ,czyli podobnym do ocynku ,(dach Jacobi -grafit) mieszkam w mieście teren jest nie ogrodzony ,ogólny dostęp jest ,więc laik ( złomiarz ) na pierwszy rzut oka widzi zwykły ocynk nic nadzwyczajnego ,więc rury spustowe wiszą sobie spokojnie.

Kosze dachowe przy dachówce i inne obróbki jak najbardziej w tytan-cynku nie uśmiecha mi się zdejmowanie dachówki za 30 lat (jak dożyję) i wymiana koszy i innych pierdół 2 x robocizna ,a jak w trakcie wytłuką dachówki itd.. .

Do blacho-dachówki wystarczy ocynk malowany na obróbki to powinno się zestarzeć zużyć w taki samy czasie .

Edytowane przez animuss

• 2 weeks później...
Mam taki sam dylemat dachówka czarny kryształ, ciemna patyna w tytan cynku jest dość droga a do tego dom w zabudowie bliźniaczej a u sąsiadów wszystko na czarno czyli ciemny dach ciemne rynny i wszystkie obróbki. Zastanawiam się też nad aluminium.

Nie zastanawiałbym się tylko postawił na tytan cynk ,a sąsiedzi jak to zobaczą to i u siebie takie zamontują:)