PiKaDu 03.09.2013 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Witam , chciałbym poznać Wasze opinie na temat rynien metalowych. Na forach dużo jest napisane o tych rynnach, ale tak naprawdę ciężko dojść, które są wystarczająco dobre ( oprócz miedzianych które wiodą prym pod względem jakości, ale i ceny) . Chodzi mi o jakość, cenę i możliwości montażowe. Będę wdzięczny za fachowe porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Michał 04.09.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Witam , chciałbym poznać Wasze opinie na temat rynien metalowych. Na forach dużo jest napisane o tych rynnach, ale tak naprawdę ciężko dojść, które są wystarczająco dobre ( oprócz miedzianych które wiodą prym pod względem jakości, ale i ceny) . Chodzi mi o jakość, cenę i możliwości montażowe. Będę wdzięczny za fachowe porady. Tytan-cynk Rheinzink, ja mam u siebie. Wygląd świetny (kolor Pre-patina Blaugrau), jakość wzorowa (kompletny system, wszystko przemyślane i pasuje do siebie), cena do zaakceptowania. Trwałość...mnie przeżyją a potem niech martwią się inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.09.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Wareto rtozważyc również rynny aluminiowe np. firmy Prefa. Natomiast wykonane z blachy stalowej cynkowanej i malowanej mają żywotność podobną do rynien z pvc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszgazda 27.09.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Witam , chciałbym poznać Wasze opinie na temat rynien metalowych. Na forach dużo jest napisane o tych rynnach, ale tak naprawdę ciężko dojść, które są wystarczająco dobre ( oprócz miedzianych które wiodą prym pod względem jakości, ale i ceny) . Chodzi mi o jakość, cenę i możliwości montażowe. Będę wdzięczny za fachowe porady. Bierz te, które nie mają uszczelek, czyli lutowane. Do tego dobrego blacharza, który to wszystko połączy. Agnieszcze i Michałowi gratuluje dobrego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 28.09.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) Ja ze względu na cene postawiłem na Luxocynk z Galeco. Mam nadzieje, że sie nie zawiodę Jak na ocynk to wyglądają bardzo ładnie. Edytowane 28 Września 2013 przez genezyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.09.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Tytan-cynk Rheinzink, też mam u siebie. Polecam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejL75 30.09.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam , chciałbym poznać Wasze opinie na temat rynien metalowych. Na forach dużo jest napisane o tych rynnach, ale tak naprawdę ciężko dojść, które są wystarczająco dobre ( oprócz miedzianych które wiodą prym pod względem jakości, ale i ceny) . Chodzi mi o jakość, cenę i możliwości montażowe. Będę wdzięczny za fachowe porady. Osobiście mam i rynny i dach z tego materiału. Jezeli chodzi o właściwości blachy tytan-cynk są bardzo zbliżone do miedzi. Cenowo na pewno od niej taniej. Montaż - proponuje zgłosić się do producentów np. własnie Rainzink, mają swoich specjalistów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 30.09.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 A Jakie rynny wziąść do czarnej glazurowanej dachówki, bo mi te wszystkie srebrne (ocynkowane i z blachy cynkowej) średnio się widzą ... (wiem że jakość itd...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.09.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 A Jakie rynny wziąść do czarnej glazurowanej dachówki, bo mi te wszystkie srebrne (ocynkowane i z blachy cynkowej) średnio się widzą ... (wiem że jakość itd...) Tytan-cynk- Rheinzink -blaugrau (szaroniebieskim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiKaDu 30.09.2013 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam i dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze mam pytanie cd zmiany koloru, matowienia . Andrzej możesz napisać jak to wygląda u Ciebie? Czy korzystałeś z poleconego blacharza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszgazda 01.10.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) A Jakie rynny wziąść do czarnej glazurowanej dachówki, bo mi te wszystkie srebrne (ocynkowane i z blachy cynkowej) średnio się widzą ... (wiem że jakość itd...) Skoro stawiasz na glazurę, to stawiasz na jakość i trwałość zewnętrznej warstwy pokrycia swojego dachu. Rynny i kosze są najbardziej eksploatowaną częścią dachu (bardziej niż sama dachówka), więc nie warto wybierać rynien plastikowych lub powlekanych, nawet jeśli te ostatnie pasują kolorystycznie... W krajach, gdzie dachówka (ta glazurowana tez) jest standardem, rynny i obróbki wykonuje się z blach stopowych (bez warstw) - czytaj miedzi i tytan-cynku, czyli tych, które można lutować i które nie będą ciec na uszczelkach, bo ich nie mają... Kolorystycznie wszystkie naturalne materiały (dachówka, cegła, drewno, tytan-cynk, łupek, miedź) do siebie pasują i wystarczy byś przyłożył je do siebie (próbki). Jak wygląda glazura z tytan-cynkiem możesz zobaczyć w załączeniu Edytowane 23 Września 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 01.10.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Mam nadzieje że mój portfel to wytrzyma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 01.10.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 A co do obróbek (kominy, kosze) to myślę (mam nadzieję) że alu. wystarczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.10.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) A co do obróbek (kominy, kosze) to myślę (mam nadzieję) że alu. wystarczy ... Mam całość w tytan -cynku w kolorze podstawowym ,czyli podobnym do ocynku ,(dach Jacobi -grafit) mieszkam w mieście teren jest nie ogrodzony ,ogólny dostęp jest ,więc laik ( złomiarz ) na pierwszy rzut oka widzi zwykły ocynk nic nadzwyczajnego ,więc rury spustowe wiszą sobie spokojnie. Kosze dachowe przy dachówce i inne obróbki jak najbardziej w tytan-cynku nie uśmiecha mi się zdejmowanie dachówki za 30 lat (jak dożyję) i wymiana koszy i innych pierdół 2 x robocizna ,a jak w trakcie wytłuką dachówki itd.. . Do blacho-dachówki wystarczy ocynk malowany na obróbki to powinno się zestarzeć zużyć w taki samy czasie . Edytowane 1 Października 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 01.10.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Mam taki sam dylemat dachówka czarny kryształ, ciemna patyna w tytan cynku jest dość droga a do tego dom w zabudowie bliźniaczej a u sąsiadów wszystko na czarno czyli ciemny dach ciemne rynny i wszystkie obróbki. Zastanawiam się też nad aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 02.10.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 My dzisiaj skończyliśmy czarny dach, rynny stalowe, podbitka sosnowa. Pas nadrynnowy alucynk, a obróbki komina czarny mat. Osobiście jestem zachwycony. Jutro zrobie jakieś dobre zdjęcie jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejL75 16.10.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Mam taki sam dylemat dachówka czarny kryształ, ciemna patyna w tytan cynku jest dość droga a do tego dom w zabudowie bliźniaczej a u sąsiadów wszystko na czarno czyli ciemny dach ciemne rynny i wszystkie obróbki. Zastanawiam się też nad aluminium. Nie zastanawiałbym się tylko postawił na tytan cynk ,a sąsiedzi jak to zobaczą to i u siebie takie zamontują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts