Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupki akacjowe

hmvv

Recommended Posts

Witam

Wiem że moje pytanie prawdopodobnie powinno być w dziale "Ogrodzenia , podjazdy itp. " ale nie wiem czy tam jest tylu specjalistów od drewna. W celu ogrodzenia naszej posiadłości kupiłem ostatnio na "ogrodzenie farmerskie" słupki z akacji, z tego co widzę są w miarę suche . Pytanie moje dotyczy tego, czy je moczyć ? / malować ? /impregnować ? /opalać ? - czy też można je tak od razu do ziemi . Działka jest w lesie, z tego co się orientuję ziemia klasy "piach" .

pozdr.

Najlepiej byłoby osadzić słupki na kotwach, które mają u dołu pręt zbrojeniowy. Taki pręt zatapia się w betonowej stopie.

Nie wiem jednak, na ile jest to stabilne rozwiązanie.

http://forum.poradnikogrodniczy.pl/kotwa-typu-u-z-pretem-zbrojeniowym-czy-ktos-montowal-t6215.html

Ja w swoim ogrodzie, słupki posadziłem na metalowych "szpicach" któ®e można wbić bezpośrednio w grunt, a następnie wsuwa się w nie słupek. Dodatkowo, słupek można przykręcić u podstawy do kołnierza szpicu.

http://www.pergole.ogrodowe.com.pl/slupki-kantowki-legary-krokwie-wiezba/189-szpic-metalowy-wbijany-podstawa-slupka.html

Ja dodatkowo nawierciłem od spodu kołnierze, tak aby się odwadniały. Nie chcesz, aby woda zalegała w nich, i aby drewno gniło.

Sposób przeze mnie sprawdzony i polecany. Ogrodzenie "siedzi" mocno, stabilnie, a co najważniejsze, jak mały podrośnie, będę mógł je łatwo usunąć (ogrodziłem oczko wodne).

Jeśli nie chcesz bawić się w metalowe kotwy czy szpice, obsmaruj lepikiem, lub smołą te części słupka, któ®a będzie zakopana (z zapasem u góry) i zakop w gruncie. Jednak obsypanie mieszanką cementu i piachu da lepszy efekt. Nie musisz dodawać wody. Po prostu obsyp słupek suchą mieszanką.

Nawet opalanie czy smarowanie nie daje gwarancji na wieczność. Drewno ulega uszkodzeniu na styku ziemia-powietrze i nie tego nie zmieni. Stosuje się impregnację ciśnieniową ale przy akacji ( prawdopodobnie masz Robinię ) nie ma szans na dobrą impregnację ciśnieniową. Robinia ma drewno bardzo trudno nasycalne.

Dlatego też albo zamocujesz słupki na betonowych czy stalowych podstawach, tak aby drewno nie dotykało do gruntu albo wkop je w ziemię i będziesz miał spokój na paręnaście a może i parędziesiąt lat.

Jeśli nie chcesz bawić się w metalowe kotwy czy szpice, obsmaruj lepikiem, lub smołą te części słupka, któ®a będzie zakopana (z zapasem u góry) i zakop w gruncie. Jednak obsypanie mieszanką cementu i piachu da lepszy efekt. Nie musisz dodawać wody. Po prostu obsyp słupek suchą mieszanką.

Słupki są takie jak na foto , każdy w innej średnicy więc kotwy metalowe nie wchodzą w grę. Podoba mi się natomiast pomysł z obsypaniem ich suchą mieszanką cement-piasek, tym bardziej że wiertło w świdrze mam 20 cm a słupki maja ~ 12 cm. średnicy, więc będzie miejsce na obsypanie.

slupy kolki pale akacja 8.10x200 .3.jpg

Jest szansa wzmocnić te słupki. To cienizna z dużym udziałem drewna bielu.

Proponuje kąpiel gorąco-zimną.

W dużej puszce podgrzej niewymywalny wodny środek do impregnacji drewna . Uważaj aby go nie zagotować . Włóż słupki zaostrzonym końcem , tak, aby poziom cieczy był powyżej poziomu styku grunt-powietrze po wkopaniu słupka a ziemię. Potrzymaj tak z godzinę a następnie szybkim ruchem przerzuć podgrzane słupki do drugiej puszki z tym samym środkiem, ale z zimnym i pozostaw do ostygnięcia . Pięknie naciągnie preparat w drewno.

To metoda najlepsza z dostępnych dla przeciętnego Kowalskiego i daje dużo lepsze efekty niż smarowanie, polewanie czy kąpiel w zimnym płynie. Prawie jak ciśnieniowo ( oczywiście prawie) .

jakis czas temu czytalem ze ktos zabezpieczal drewniane slupki zanurzajac je w rozgrzanym lepiku, pozniej slupki byly osadzane w ziemi ale dol w ktorym umieszczano pal byl zasypywany zwirem albo tluczniem 2-16 mm po to zeby ewentualna woda szybciej splywala do gleby a wilgoc krocej sie utrzymywala

pozdrawiam

• 2 months później...

jezu za jakie grzechy kupiłeś takie słupki, było w tartaku kupić najprostsze 20cm modrzewiowe na wysokość jaką chcesz.

ale możesz wypożyczyć wiertnicę, wykop na 50cm w ziemi dołki 20cm średnicy, do każdego włóż pręta zbrojeniowego żebrowanego 12 na 25cm i zabetonuj.

nawierć słupki na 25cm wiertłem 12mm i jak zastygnie beton w dziurach z wypuszczonym prętem nabij słupki na pręt.

Hmmm..., czemu uważasz że kupiłem je za "karę" - w czym modrzewiowe są lepsze od akacjowych ? Postoją dłużej czy są po prostu ładniejsze ? Do ogrodzenia ( bardziej wytyczenia granic ) mam działkę - polanę w środku lasu i szukałem czegoś co nie będzie za bardzo ingerowało w otoczenie a będzie dość trwałe . Po poszukiwaniach wyszło mi że warto zainteresować się akacją, a że nie są idealnie proste to mi nawet pasowało .

pozdr.