Qazimodo 04.09.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Witam. Właśnie stoję przed wyborem wkładu kominkowego. Chciałem kupić z szybą narożną Spartherm Varię, potem Unico Dragon - bo opinie o nich są bardzo dobre, a cena o wiele bardziej przystępna. Ale niedawno ktoś zainteresował mnie "nowymi" Hajdukami. Narożne modele fajnie się prezentują.Szczytem jednak jest kominek z przeszkleniem z 3 stron. No i widzę że jest sobie taki volcano 3 PL h. Cenowo jak Varia ale szyba jednak z 3 stron. Niestety nie znam zupełnie produktów tej firmy, a opinie są podzielone. Zwłaszcza o starych modelach. Chciałbym mieć wkład obudowany ciepłą obudową (mam tu na myśli akumulację). Głównym jednak założeniem kominka będzie - ładny widok ognia. I jest to dla mnie ważniejsze niż np moc grzewcza. Obawiam się jednak że 3 szyby = duże okopcenie, co zupełnie niweluje efekt.Ciekawi mnie Wasze zdanie. PS: kominek stać będzie u mnie na środku salonu, plecami do komina. W taki sposób że można go obejść dookoła. Otwarta powierzchnia parteru liczy prawie 80m i jest wysoka na 3m. (jeśli to ma jakieś znaczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazio 10.09.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Witam. Właśnie stoję przed wyborem wkładu kominkowego. Chciałem kupić z szybą narożną Spartherm Varię, potem Unico Dragon - bo opinie o nich są bardzo dobre, a cena o wiele bardziej przystępna. Ale niedawno ktoś zainteresował mnie "nowymi" Hajdukami. Narożne modele fajnie się prezentują. Szczytem jednak jest kominek z przeszkleniem z 3 stron. No i widzę że jest sobie taki volcano 3 PL h. Cenowo jak Varia ale szyba jednak z 3 stron. Niestety nie znam zupełnie produktów tej firmy, a opinie są podzielone. Zwłaszcza o starych modelach. Chciałbym mieć wkład obudowany ciepłą obudową (mam tu na myśli akumulację). Głównym jednak założeniem kominka będzie - ładny widok ognia. I jest to dla mnie ważniejsze niż np moc grzewcza. Obawiam się jednak że 3 szyby = duże okopcenie, co zupełnie niweluje efekt. Ciekawi mnie Wasze zdanie. PS: kominek stać będzie u mnie na środku salonu, plecami do komina. W taki sposób że można go obejść dookoła. Otwarta powierzchnia parteru liczy prawie 80m i jest wysoka na 3m. (jeśli to ma jakieś znaczenie) Dobrze, że zwróciłeś uwagę na dym i okopcenie szyby. Kto to będzie mył ? ;] Jeżeli kominek da się obejść to może zamontuj taki który ma z dwóch stron szybę (od frontu i tyłu) ? Hajduk nie jest zły - polska firma która bazuje na firmach zagranicznych... Niektóre mają niemalże identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 11.09.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Dobrze, że zwróciłeś uwagę na dym i okopcenie szyby. Kto to będzie mył ? ;] Jeżeli kominek da się obejść to może zamontuj taki który ma z dwóch stron szybę (od frontu i tyłu) ? Hajduk nie jest zły - polska firma która bazuje na firmach zagranicznych... Niektóre mają niemalże identyczne. Temat dymienia, kopcenia i mycia szyb powraca jak bumerang. Warto dopilnować kilku spraw aby uniknąć takich problemów. Po pierwsze ważne jest palenie suchym wysezonowanym drewnem, drugia sprawa to odpowiednia technika palenia - a szczególnie pierwsza faza - rozpalanie. Załadunki nominalne oraz maksymalny przepływ powietrza, po fazie rozpalania palenie np. na połowie przepływu powietrza. Mycie szyb powinno się przytrafić sporadycznie. We wkładzie z szybami z trzech stron są faktycznie gorsze warunki spalania, gdyż następuje stała emisja ciepła przez szyby, palenisko ma więc gorsze warunki aby się rozgrzać (wygrzać). W Volcano 3PLh jest ciekawe rozwiązanie - powietrze napływające na kurtynę szyby przepływa przez szeroki płaski kanał na czopuchu wkładu - w trakcie dłuższego spalania będzie więc "podgrzewane" wstępnie od gorącego czopucha - powinno to pomagać w uzyskaniu czystej szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qazimodo 12.09.2013 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Pominąłem problem suchego drewna, rozpalania i odpowiedniego dopływu powietrza. Bo jest to oczywiste. Zakładam że palenia w każdym wkładzie trzeba się nauczyć, wyczuć popróbować. Bardziej chodził o mi i to czy warto kupić ładniejszego (jak dla mnie) HAJDUKA czy sprawdzoną VARIĘ. Skoro są w tej samej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 16.09.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 No cóż, trzeba podjąć kolejną decyzję, ileż ich mamy dziennie, tygodniowo itp. Tym razem czy Hajduk z szybami z trzech stron czy Varia z dwustronną wizją ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts