Delight 04.09.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Witam serdecznie, mam nadzieję że piszę w dobrym dziale forum - mój problem dotyczy wyboru sposobu ogrzewania mieszkania w kamienicy.Mieszkanie o powierzchni 37 m2, wysokość pomieszczeń -niecałe 4 metry. Okna nowe, plastikowe. Woda ogrzewana z bojlera elektrycznego.Dotychczas w mieszkaniu znajdował się stary piec kaflowy, w którym zamontowano grzałki. Jednak nie uważam tego za efektywne rozwiązanie - ani pod względem zużycia energii, ani odczuwalnego ciepła w mieszkaniu. Proszę o poradę - jaki rodzaj ogrzewania wybrać? Jakie są wady i zalety montażu poszczególnych urządzeń (ogrzewanie gazowe, elektryczne). Kompletnie się na tym nie znam i przyznam, że porwałam się trochę z motyką na księżyc kupując kawalerkę w kamienicy. Liczę na Wasze doświadczenie i to, że uniknę złych decyzji w drodze wyboru ogrzewania. Chciałabym zdążyć przed zimą, a jednocześnie zrobić coś porządnego na lata. Zarezerwowałam na ten cel określoną kwotę, specjalnie dlatego wstrzymuję się jeszcze z remontem aby zaplanować racjonalnie budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.09.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 A ile tam jest mieszkań oprócz Twojego ? Można by było pomyśleć o ogrzewaniu od sąsiadów dobrze wyizolować od środka ... choć trudne to da się zrobić ... Masz pomieszczenia na 4 m wysokości ... całkiem śmiało można walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 05.09.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Np.: http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/pompa-ciepla-mitsubishi-heavy-vs-daikin-skyair-czyli-jak-ogrzac-mieszkanie-w-starej-kamienicy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk1953 05.09.2013 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Witaj!!Masz dwie opcje;1.Gaz-poczytaj- http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217133-koszt-instalacji-gazowej2.prąd.w tej chwili posiadasz prawdopodobnie 2gą taryfę zasilania ,oraz masz "prymitywny" piec akumulacyjny.Do tego mieszkania proponował bym 2 piece akumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym.Takie piece możesz kupić na 2letniej gwarancji za pół ceny.Wklep w google -piece akumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym.-tam znajdziesz wszystko - nawet jak dobrac moc do twojego metrażuNajwięcej na kosztach ogrzewania zaoszczędzisz montując sufit podwieszany-na 1m masz już 25% a możesz sufit montować niżej.Ponadto możesz przeglądnąć różne warianty taryfwe i wybrać najbardziej pasującą -to też oszczędność.Jakie były koszty ogrzewania tego mieszkania ? i czy była 2-ga taryfa? Edytowane 5 Września 2013 przez henryk1953 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.09.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Na sufit sprawdza się ponoć izolacja refleksyjna, np taka: http://www.onduline.com/pl/&module=category&var1=22&product=45&pr_page=13Akurat ta jest Onduline ale inne firmy tez mają coś podobnego w ofercie. Pisał tu kiedyś ktoś że podwiesił podobne płyty pod sufitem hali i było wyraźnie cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delight 05.09.2013 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Przede wszystkim - bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jako żółtodziób trochę boję się takich forów i tematów budowlanych, jednak wiem że czasami trzeba wziąć sprawy we własne ręce Do tej pory w mieszkaniu była dokładnie 2 taryfa i instalacja z poprzedniej epoki. Nie chcę nawet tego włączać, liczę że będzie ciepło do października : ) Podwieszany sufit planuję zrobić w łazience. Nad przedpokojem oraz częścią kuchni z aneksem jest antresola (jeszcze wykańczam). Liczę także na to, że im wyżej tym cieplej chociaż antresola będzie raczej zapasową sypialnią i miejscem pracy. Koszty mieszkania do tej pory byly prawdopodobnie bardzo wysokie -dlatego mieszkanie tak szybko zostalo sprzedane przez poprzedniej wlasciciela Jednak ja zarezerwowałam właśnie na "ocieplenie" więcej kasy, chcę podjąć rozsądną decyzję. Na czym polega ta izolacja od sąsiadów? mieszkanie nie jest szczytowe jeśli o to chodzi, jest jednostronne bez balkonu. Podoba mi się ta taśma sufitowa Bez względu na wybór urządzenia grzewczego na pewno się na nią zdecyduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk1953 06.09.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Witaj!!!Twoje koszty ogrzewania zależą od ocieplenia ścian.Najważniejsze są ściany zewnętrzne prawidłowe ocieplenie jest najdroższe.Jak to zrobić prawidłowo-poczytaj- http://www.e-sciany.pl/a/916,plyty-klimatyczne-ocieplenie-od-wewnatrz.W drugiej kolejności sciany z klatką schodową.Tu ocieplenie dowolne.Tymi ścianami najwięcej tracisz ciepło.Sciany za którymi masz sąsiadów- którzy ogrzewają swoje mieszkania mozesz odpuścić.Chyba ze izolacja będzie spełniać rolę wyciszenia.I na koniec obniżaj sufity gdzie się tylko da.pozdrawiam.henryk1953 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.09.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Przede wszystkim - bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jako żółtodziób trochę boję się takich forów i tematów budowlanych, jednak wiem że czasami trzeba wziąć sprawy we własne ręce Do tej pory w mieszkaniu była dokładnie 2 taryfa i instalacja z poprzedniej epoki. Nie chcę nawet tego włączać, liczę że będzie ciepło do października : ) Podwieszany sufit planuję zrobić w łazience. Nad przedpokojem oraz częścią kuchni z aneksem jest antresola (jeszcze wykańczam). Liczę także na to, że im wyżej tym cieplej chociaż antresola będzie raczej zapasową sypialnią i miejscem pracy. Koszty mieszkania do tej pory byly prawdopodobnie bardzo wysokie -dlatego mieszkanie tak szybko zostalo sprzedane przez poprzedniej wlasciciela Jednak ja zarezerwowałam właśnie na "ocieplenie" więcej kasy, chcę podjąć rozsądną decyzję. Na czym polega ta izolacja od sąsiadów? mieszkanie nie jest szczytowe jeśli o to chodzi, jest jednostronne bez balkonu. Podoba mi się ta taśma sufitowa Bez względu na wybór urządzenia grzewczego na pewno się na nią zdecyduję. Jakie rachunki Pana interesują? 0zł 50zł 100zł miesięcznie zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.09.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Jakie rachunki Pana interesują? 0zł 50zł 100zł miesięcznie zimą?Znowu zaczynasz jak połamany! Jak można cokolwiek mówić o rachunkach nie wiedząc nic o lokalu, sposobie ogrzewania itp. Masz okazję by przedstawić ocieplenie od wewnątrz. W tym przypadku jak najbardziej uzasadnione, nawet po to by nie podgrzewać sąsiadów. Zamiast tego zaczynasz od d..y strony. Napisz o ociepleniu od wewnątrz. Na co zwrócić uwagę, jakie materiały itp. W końcu się na coś przydasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.09.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Znowu zaczynasz jak połamany! Jak można cokolwiek mówić o rachunkach nie wiedząc nic o lokalu, sposobie ogrzewania itp. Masz okazję by przedstawić ocieplenie od wewnątrz. W tym przypadku jak najbardziej uzasadnione, nawet po to by nie podgrzewać sąsiadów. Zamiast tego zaczynasz od d..y strony. Napisz o ociepleniu od wewnątrz. Na co zwrócić uwagę, jakie materiały itp. W końcu się na coś przydasz. Izolację i sposób ogrzewania dobiera się do oczekiwań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delight 06.09.2013 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 moje oczekiwania - żeby było ciepło i energooszczędnie. Tzn. Koszty miesięcznego ogrzewania w okresie zimowym chciałabym zamknąć możliwie w 100-150 zł. Jeśli się da. Kupując w kamienicy też wiedziałam na co się porywam, jednak widziałam stare instalacje i jakoś nie wierzę że postęp technologii nie prowadzi do obnizenia kosztów. Piszcie, co wiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.09.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 moje oczekiwania - żeby było ciepło i energooszczędnie. Tzn. Koszty miesięcznego ogrzewania w okresie zimowym chciałabym zamknąć możliwie w 100-150 zł. Jeśli się da. Kupując w kamienicy też wiedziałam na co się porywam, jednak widziałam stare instalacje i jakoś nie wierzę że postęp technologii nie prowadzi do obnizenia kosztów. Piszcie, co wiecie To już nie mój zakres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.09.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Uwaga troll zaatakował ponownie. Zadaniem trolla jest prawić puste frazesy nie znając niczego. Nawet jak coś tam "wie" to i tak tego na papier nie przeleje tylko wstawi jakiś link do nie polska język.lub poda swój autorytet "dr dude" bo raz jest raz nie jest autorytetem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.09.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 To już nie mój zakres.:D:DNo i cała wiedza czy tez niewiedza Brzęczkowskiego wylazła jak gil z nosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.09.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Powyżej 100zł - to już nie jest wiedza, to każdy laik zrobi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts