Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przesunięcie ściany nośnej starym domu- czy możliwe??

helpmehelp

Recommended Posts

Witam,

jestem właścicielką starego domu z lat przedwojennych. Jak to bywa w takich starych domach do pewnych pomieszczeń przechodzi się z innych a nie z korytarza. I tu właśnie tu mam problem. Bo chcę wykorzystać większy pokój na salon, a właśnie do tego pokoju przechodziłoby się przez zaplanowaną sypialnię (mniejszy pokój, do którego wchodzi się z korytarza).

Wszystko byłoby ok, bo można by było zamurować drzwi dzielące domniemaną sypialnię z salonem ( znajdują się mniej więcej na środku ścianki działowej) i następnie zrobić otwór wejściowy do salonu z korytarza. Jednak tu się komplikuje sprawa, ponieważ z kolei wejście do łazienki znajdującej się na owym korytarzu jest prostopadle do ściany salonu (od korytarza, gdzie miałby być otwór drzwiowy) i dokładnie zaraz przy niej, a odległość między ścianką nośną dzielącą salon i sypialnię jest zbyt mała na takie rozwiązanie.

Chcielibyśmy się zastanowić, czy możliwe jest przesunięcie ścianki nośnej, ponieważ jeżeli jest to możliwe to jest to najlepsze rozwiązanie, ponieważ zależy nam, aby sypialnia była mniejsza od salonu bądź salon większy od sypialni, a na pewno nie ma opcji, żeby z sypialni wchodziło się do salonu.

Dom nie ma stropu betonowego tylko polepę, starą i odpadającą. Nie planujemy adaptacji strychu. Dom jest parterowy. Jedynie podwieszane sufity, ocieplone. Zastanawiamy się, czy jeżeli chcielibyśmy przesunąć o jakieś 0,8m ścianę nośną i zdjęli belki stropowe i po wymurowaniu nowej ścianki założyli nowe wszystko by grało? Wtedy spokojnie w cienkiej ściance działowej możliwe byłoby wejście do salonu od korytarza.

Proszę o jakieś podpowiedzi

• 2 weeks później...