Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okap - z jakiego trybu korzystacie i jak często ?

katiaXX

Recommended Posts

Witam,

mam problem z okapem i małym aneksem kuchennym + sporym salonem. Zamówiłam okap tuba przyścienny, musiałam zwrócić , porażka, wielka gruba pralka frania przymocowania do ściany. Wyglądał karykaturalnie, teraz wiem ,że powinnam mieć okap dyskretny i nie duży, myślę że najlepiej skośny. łączna powierzchnia otwarta przy kuchni to ok 60 metrów (z kuchnią) więc okap powinien być z tych większych (np ok. 800 dm). Okapy o większej wydajności są albo za duże albo za drogie. I tak myślę ze może kupić przecietny tj ok 650 dm i przy gotowaniu właczać go na dłużej ? znajomy mi powiedział, że nigdy nie korzysta z full mocy opcji z powodu hałasu, wiec po co 800 skoro nie będę z niej korzystać ?

czy macie tak,że okap technicznie jest zbyt mały do waszych powieszczeń ale sie sprawdza, czy nie ma co kombinowac i kosztować się na droższy ?

Jeśli masz otwartą kuchnię to podane przez Ciebie 60 mkw. jest powierzchnią pomieszczenia a nie podstawą kubatury z którą ma się zmierzyć okap... Usytuowanie drzwi, okien i przejść dzieli Ci pomieszczenie pod kątem cyrkulacji powietrza. Szukanie zatem do tego okapu o wydajności rzędu 800 m3/h nie ma sensu. Wybierz taki który się podoba o wydajności nawet ok. 500m3/h i wystarczy, za to zwróć uwagę choćby na głośność, pomyśl o silniku indukcyjnym itp...

Witam,

mam problem z okapem i małym aneksem kuchennym + sporym salonem. Zamówiłam okap tuba przyścienny, musiałam zwrócić , porażka, wielka gruba pralka frania przymocowania do ściany. Wyglądał karykaturalnie, teraz wiem ,że powinnam mieć okap dyskretny i nie duży, myślę że najlepiej skośny. łączna powierzchnia otwarta przy kuchni to ok 60 metrów (z kuchnią) więc okap powinien być z tych większych (np ok. 800 dm). Okapy o większej wydajności są albo za duże albo za drogie. I tak myślę ze może kupić przecietny tj ok 650 dm i przy gotowaniu właczać go na dłużej ? znajomy mi powiedział, że nigdy nie korzysta z full mocy opcji z powodu hałasu, wiec po co 800 skoro nie będę z niej korzystać ?

czy macie tak,że okap technicznie jest zbyt mały do waszych powieszczeń ale sie sprawdza, czy nie ma co kombinowac i kosztować się na droższy ?

Wydajność okapu trzeba dostosować do wielkości wnętrza. Ja praktycznie codziennie włączam okap. Nie wyobrażam sobie bez niego pracy w kuchni.

• 3 weeks później...
Hej, podepnę się do tematu. Nie mam komina, a chcę założyć okap kuchenny. Co sądzicie o tych prostych, tanich okapach,w których są filtry wyjmowalne do mycia. Czy jest sens w ogóle to zakładać, jaka jest tego wydajność i jak często trzeba go czyścić, przy założeniu robienia tradycyjnych polskich obiadków około 3 razy w tygodniu :) Pozdawiam

Bez wyciągu okap jest faktycznie mało wydajny. Co do wszystkich parametrów na pewno część męska lepiej Ci doradzi. Jako kobieta, bywalczyni w różnych mieszkankach, mniejszych i większych z własnych obserwacji wiem, że du że duże okapy z kominem radzą sobie naprawdę nieźle, a te mniejsze już gorzej. Noa le może jednak są jakieś dobre modele. Ktoś, coś podpowie koledze? Pozdrowionka

Hej, podepnę się do tematu. Nie mam komina, a chcę założyć okap kuchenny. Co sądzicie o tych prostych, tanich okapach,w których są filtry wyjmowalne do mycia. Czy jest sens w ogóle to zakładać, jaka jest tego wydajność i jak często trzeba go czyścić, przy założeniu robienia tradycyjnych polskich obiadków około 3 razy w tygodniu :) Pozdawiam

Mylisz dwie rzeczy.

Praktycznie każdy okap ma wyjmowalne filtry do mycia - przy czym są to metalowe filtry tłuszczowe - i niezależnie od tego czy masz wyjście na zewnątrz czy okap pracuje w obiegu zamkniętym - będziesz je zdejmować i myć.

Jeśli jednak okap ma pracować w obiegu zamkniętym - wtedy stosuje się dodatkowo filtry węglowe - do pochłaniania zapachów i oczyszczania powietrza - te filtry się po prostu okresowo wymienia.

Zapytam więc, czy łatwa jest konserwacja okapu pracującego w obiegu zamknietym? filtrów szukałem na allegro. Cena jest do przeżycia, tylko pytanie jak często musicie je wymieniać i czy faktycznie ładnie pochłania zapachy, gdy np. smażymy sobie boczek? :-)

Nie pochłonie tak dobrze jak wyciąg - ale czuć różnicę z i bez. Wymiana filtrów uzależniona jest od tego jak często i jak intensywnie gotujesz, jak używasz pochłaniacza itd.. itd... średnio między co kwartał a rok.

Niestety, na wyciąg u mnie nie ma szans, więc muszę się zadowolić okapem pracującym w obiegu zamkniętym. Bardzo mi rozjaśniliście temat, za co serdecznie dziękuję. Ostatnie pytanie, czy ktoś jest w stanie polecić dobry okap, który pracuje w obiegu zamkniętym? Jestem już zdecydowany na zakup :)

Pozdrawiam Was!

Ja też poszukuję takiego okapu...kupiłam ten http://www.franke.com/content/kitchensystems/pl/pl/home/produkty/bymodelrange/okapy/telescopic/ftc_6032_gr_xs/110_0020_830_detail.html z franke i okazał się niewypałem w kuchni gdzie można korzystać tylko z obiegu zamkniętego. Teraz szukam takiego co zadziała jak należy - mam na oku jakieś z amica/ciarko ale jakoś nie mam zaufania do tej marki, choć może akurat okapy robią dobre...

Witam Was. Skoro temat okapów jest poruszony, czy ktoś może polecić mi okap pracujący w obiegu zamkniętym? Chodzi o taki model, który pomimo, ze nie ma odprowadzenia kominowego bedzie całkiem wydajnie ściągał zapachy z kuchni? Pozdrawiam

Sama czegoś takiego szukam, patrzyłam na takie: http://www.ceneo.pl/Okapy;0112-0;017P1-22567P2-17177P5-375670-375681;018P3F32068T297339;n250.htm ale w ogóle się na tym nie znam...

• 3 months później...

Witam ponownie.

W końc zdecydowałem się na zakup modelu AMICA OKC 921T z wkładami węglowymi. Okap pracuje w obiegu zamkniętym i sprawdza się całkiem nieźle. Ma 3 stopnie regulacji - zazwyczaj korzystam z 2 i jest w porządku. Przy poziomie 3 to istna wichura. :) Polecam. Jedyna wada to materiał z którego go wykonano. Trochę ciężko się go myje, bo pozostają zacieki. Poza tym jest ok.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Też się podepnę,szukam okapu do zabudowy,bardzo wydajnego,cichego i niekoniecznie taniego.Dużo czasu spędzamy w kuchni,więc przy smażeniu,gotowaniu czasem robi się nieprzyjemnie,do tego palimy,więc wydajność i hałas jest bardzo istotny.Kuchnia ma 25m2,wys 2.30m. Edytowane przez PLN