angel.ek 04.09.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Witam,kupiłam dom, w którym prosiłoby się o wymianę istniejącego dachu z papy. Po wstępnych rozważaniach zdecydowałam się na dach z blachodachówki i wybraną firmę (z polecenia). Nie zamierzam zmieniać dachu, podnosić go ani też zmieniać kąta skosu. Czy powinnam postarać się o ewentualne pozwolenie czy też nie muszę...?Kolejne moje pytanie dotyczy umowy. W jaki sposób skonstruować umowę z wykonawcą i zabezpieczyć się przed ewentualnymi wypadkami pod kątem bhp? Póki co w domu nie mieszkam i nie będę codziennie w stanie dojeżdżać więc i moja kontrola będzie ograniczona.... A odpowiedzialność ogromna...Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.09.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Remont takiego dachu wykonuje się na zgłoszenie. Natomiast jak byłaby wymieniana więźba to rojekt i obliczenia będą konieczne. Funkcje kontrolne pełni kierownik budowy. Umowa powinna zawierać zapisy dotyyczące ubezpieczenia firmy wykonawczej, warunków i okresu udzielanej gwarancji, konieczności dostarczania certyfikatów na wbudowane materiały, kto wywozi odpady powtae w trakcie remontu dachu oraz zapisu wykluczającego zlecenie podwykonania robót innej firmie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts