Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 675
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Cały dom został poszerzony. Wiatrołap, kotłownia, kuchnia no i oczywiście salon oraz taras uległy rozszerzeniu. Obecnie dom ma całkowitej powierzchni użytkowej 178 m2. Taras ma 36 metrów i jest naprawdę ok, miło na nim posiedzieć.

Nowym budującym proponuję poszerzenie projektu - oczywiście wedle uznania - osobiście jeszcze troszkę poszerzyłbym salon tak do ok 40 m2 - nasz obecnie ma ok 34.

Witam !

Gratuluję postępów. Nie zaglądałam tu dawmo bo niestety sprawy papierkowe nam się przedłużyły, ale wracamy do tematu adaptacji. teraz oglądając zdjęcia z Waszej budowy jest dużo łatwiej sobie wyobrazić wdrożone innowacje :)

Hamas czy mógłbyś dokładniej opisać jak poszerzyłeś dom ? ile metrów i z której strony? Powiększenie salonu i kuchni to bardzo dobry pomysł. Tym bardziej iż zdecydowaliśmy się zostawić pustkę nad salonem.

Jednak pomysł z jej zabudową też jest super :)

Imei Maja2G Hamas gratuluje postępów i oczywiście zazdroszcze :) Dzięki wielkie że dodajecie na bierząco zdjęcia - bardzo się przydają.

Pozdrawiam !

Witam,

Cały dom został poszerzony. Wiatrołap, kotłownia, kuchnia no i oczywiście salon oraz taras uległy rozszerzeniu. Obecnie dom ma całkowitej powierzchni użytkowej 178 m2. Taras ma 36 metrów i jest naprawdę ok, miło na nim posiedzieć.

Nowym budującym proponuję poszerzenie projektu - oczywiście wedle uznania - osobiście jeszcze troszkę poszerzyłbym salon tak do ok 40 m2 - nasz obecnie ma ok 34.

Jakie zmiany wprowadziliście na górze?

A działka BAJECZNA :-)

Edytowane przez wzjoanna

Witam ponownie, w tym tygodniu otrzymaliśmy pozwolenie na budowę " Maja 2G L". Z uwagi że sprawy papierkowe dłużej trwały niż zakładaliśmy w tym roku planujemy zrobić jedynie fundament. Przykro nam "ILIY" z Jasienicy, że nie będzie możliwości obejrzeć u nas w tym roku nakrytej Majki tak jak pierwotnie obiecywałem. Hamasowi gratuluje wyboru dachu, czy mógłbyś pochwalić się co to za dachówka? Działke też macie rewelacyjną. Postaram się wrzucić skan naszych zmian. Najważniejsze to przeniesienie łazienki na koniec domu pomiędzy sypialnię a garaż oraz zwiększenie kotłowni z uwagi na chęć ogrzewania paliwem stałym. Zmiana wielkości okien i drzwi dochodzą a reszta wyjdzie pewnie już w trakcie budowania. Powiększenie u Hamasa domu to też trafnia decyzja ale cóż ja jeszcze w totolotka nie wygrałem;)) Pozdrawiam wszystkich majkowców!!!

Witam,

Dachówka to Piano Meyer Holsen. Podobna - nieco większa - jest domino Creatona też płaska. Jeśli zdecydujecie ułożyć dach z dachówki płaskiej pamiętajcie, że wykonanie należy powierzyć sprawdzonej i fachowej ekipie gdyż jest ona trudna do ułożenia aby efekt był pożądany. Ja powierzyłem zadanie fachowcom rekomendowanym przez Meyer Holsena. Nie powiem, wykonanie dość kosztowne ale miło było patrzeć jak dach układają eksperci no i efekt też zadowalający. Holsen daje gwarancję na 50 lat.

Co do ogrzewania to my zdecydowaliśmy się na piec kondensat na gaz ziemny, wspomagająco kominek, a dodatkowo instalujemy rekuperację - warto poczytać - to dobre i sprawdzone rozwiązanie aby zmniejszyć zużycie gazu o ok. 30 %. Rekuperacja powinna się zwrócić po około 4-5 latach

Pozdrawiam budowniczych

Witam

czy byłaby możliwość obejrzenia Waszego domku w ten weekend? Mam na myśli 15-17.08.2014. Jesteśmy z południowej Polski i nikt w pobliżu nie buduje wg tego projektu a przynajmniej nic nam nie wiadomo. Namiar na mnie [email protected]. Od kilku miesięcy myślimy nad tym projektem i obejrzenie go na żywo może rozwieje nasze wątpliwości.

Pozdrawiam

Dzięki wielkie za możliwość obejrzenia Majki :D Ciekawe zmiany wprowadziłeś a domek prezentuje się bosko! Ma charakter - jest nietypowy! Trzymamy kciuki za powodzenie w dalszej realizacji!

Witam, dzisiaj przeglądając setki projektów znalazłam Maja II (108,43 m2) skradła moje serce :))) Trochę poczytałam na Waszym forum i zaczęłam mieć obawy, że kuchnia za mała, że salon za mały, że kotłownia za mała (jeszcze nie wiem czym będziemy ogrzewać ale pewnie gaz albo ekogroszek) moja rodzina to na razie 2+1 ale mamy nadzieję na 2+2 :). Mam parę pytań do tych którzy już budują:

1. chcę zrezygnować z pustki nad salonem, myślałam żeby tam robić łazienkę ale nie wiem czy to dobry pomysł? a w miejsce obecnej łazienki pokój albo pokój obok powiększyć i zrobić jeden

2. jeżeli chodzi o ten stryszek nad kuchnią to z której strony można zrobić do niego wejście?

Jakoś mi ta góra nie pasuje coś bym tam pozmieniała jakie macie propozycje???

Jeżeli chodzi o dół to tu pola do popisu raczej nie ma,

1. łazienka jedna,

2. Kuchnia może zrobić wyspę i zlikwidować wejście od holu i kawałek ściany od salonu???

3. na pewno coś z tym wiatrołapem trzeba pozmieniać

Jestem z mazowieckiego, czy ktoś tu buduje ten domek???

Pozdrawiam i będę wdzięczna za wasze uwagi i skazówki!

Mam parę pytań do tych którzy już budują:

1. chcę zrezygnować z pustki nad salonem, myślałam żeby tam robić łazienkę ale nie wiem czy to dobry pomysł? a w miejsce obecnej łazienki pokój albo pokój obok powiększyć i zrobić jeden

2. jeżeli chodzi o ten stryszek nad kuchnią to z której strony można zrobić do niego wejście?

Jakoś mi ta góra nie pasuje coś bym tam pozmieniała jakie macie propozycje???

Jeżeli chodzi o dół to tu pola do popisu raczej nie ma,

1. łazienka jedna,

2. Kuchnia może zrobić wyspę i zlikwidować wejście od holu i kawałek ściany od salonu???

3. na pewno coś z tym wiatrołapem trzeba pozmieniać

Witam,

z tego co do tej pory widzę na naszej budowie, to mogę powiedzieć że:

1. Tu jedna osoba zabudowała pustkę nad salonem (jak się nie mylę Maja II 2G) ale na pokój. Ty byś musiała zalać strop, przeciągnąć kanalizę - dla mnie za duży koszt i jakoś tego nie widzę.

2. Do stryszku można się dostać przez łazienkę. Do zmian na górze nie mogę się wypowiedzieć, robią nam teraz więźbę dachową i jeszcze wizualnie tego nie widzę.

3. Łazienka popieram jedna.

4. W kuchni jak zlikwidujesz wejście od holu to będziesz musiała przez salon chodzić z zakupami itd., a jeżeli chodzi o likwidację kawałka ściany to jeżeli chodzi o te od kuchni to są nośne (chyba że architekt Ci to przerobi)

5. jeżeli chodzi o wiatrołap to ja ścianę na wejściu przesuwam do okna i od kotłowni - wzdłuż będzie zabudowa z zabudowanymi drzwiami do części gospodarczej.

Ja przy mniejszym domku tak jak Ty masz bym usunęła ten mały pokój i zrobiła tam część jadalną.

pozdrawiam

Wstępnie projekt przez męża zaakceptowany ale jest dużo tego ale, dlatego liczę na waszą pomoc :) Szukaliśmy domu bez garażu...więc w tym projekcie musimy go przerobić na coś innego czy ktoś ma jakieś pomysły, a może ktoś też tak zrobił?

ewastr dzięki za uwagi, chyba rzeczywiście w miejsce gabinetu zrobimy jadalnię a na górze po prostu dodatkowy pokój, a czy do tego stryszku nie da się wejść od strony właśnie tego dodatkowego pokoju nad pustką nad salonem? Bo u mnie korytarz będzie do samego końca a na końcu korytarza dziura:/ Chociaż też się zastanawiałam czy tam nie zrobić garderoby i zamienić miejscami łazienkę z tym pokojem obok i zrobić z obu pokoi wejście do tej garderoby (mam nadzieję, że mnie ktoś zrozumie) i czy te drewniane słupy można jakoś poprzesuwać do ścian żeby tak nie wyrastały jak Filip z konopi? Głowa pełna pomysłów...................:)))))))))))))

Podsyłam rzut parteru i nasze przeróbki, które są opisane wyżej. Co do pytań Karmelitanki to myślę że pomieszczenie nad kuchnią nie nadaje się na garderobę, jest tam za nisko!! Wejścia do tego pomieszczenie też nie da rady zrobić pełnowymiarowego. Polecam Ci wybrać się do kogoś kto już ma nakrytą dachem Maję, to najlepsze rozwiązanie na Twoje pytania. Pytanie do Hamasa i znów o szczegóły, co zastosowaliście na słupy i komin?? Co to za cegła i czy to pełnowymiarowa cegła, połówkowa czy płytki?

11111.jpg

Nie chodziło mi tylko o ten stryszek nad kuchnią ale o te pomieszczenie nad salonem ( które mam zamiar zaadaptować na dodatkowe pomieszczenie właśnie może na garderobę, która byłaby dostępna z dwóch pokoi (gdybym miejscami zamieniła łazienkę z pokojem na górze :)

Ok teraz rozumiem o co Ci chodziło;) z takim rozwiązaniem będziesz mieć bardzo dużą garderobę!!!