Nicorrtiss 26.03.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Witamy wszystkich inwestorów Nam w końcu udało się zacząc budowę naszej Mai - pracujemy już od miesiąca i musze przyznac że praca wrze. Kilka zdjęć dla zobrazowania sytuacji. Już na początku możemy stwierdzić że dom jest rzeczywiście pancerny - ilość betonu i stali jest na prawde duża - nasz wykonawca i kierownik łapią się za głowę Co do materiaów wybralismy ytong i teraz po woli mury pną się do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 30.03.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Gratuluje postępów my też za jakiś czas zaczynamy budowę. Przy okazji mam takie pytanie czy ktoś z was podnosi ściankę kolankową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 01.04.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, zamieszczam rzuty parteru, poddasza i elewacji jaką zaproponował mi mój projektant. Ścianka kolankowa podniesiona o 2 pustaki i wieniec wiec o ok 70cm, kont nachylenia dachu zwiększony na 35 stopni z racji zmniejszenia długości domu o 40cm, ogólnie cały domek jest nieco mniejszy. Co o tym sądzicie ? bo mam mętlik w głowie, w środku pokoje na górze są już spoko widziałem wizualizacje 3d i są już dosyć spore ale za to wygląd domu nie bardzo mi się podoba i sam nie wiem co robić czy iść za wygodą czy za wyglądem, może koledzy i koleżanki z forum pomogą mi w tej trudnej decyzji http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e6c004def5e4ca03.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aaecaf9d7d1cf390.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb6d2ff0e9c37e7e.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/16742ce9f2540d67.html Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez adasko185 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgot 01.04.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Odradzam ten projekt, drogi i nie funkcjonalny, po adaptacji jego koszty sięgają wysoko. Moja siostra go kupiła i miała z nim same problemy. Potrzebuje on konkretnej adaptacji. Ma bardzo mały salon.Złe usytuowanie kominka, kotłowni, ciasna kotłownia, za mały garaż jak na dwa samochody, mały wiatrołap. Jeśli inwestor ceni sobie funkcjonalność, nie powinien wybierać tego projektu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 01.04.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Ale zmieniała coś w nim czy kupiła gotowca i według tego budowała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastr 01.04.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Odradzam ten projekt, drogi i nie funkcjonalny, po adaptacji jego koszty sięgają wysoko. Moja siostra go kupiła i miała z nim same problemy. Potrzebuje on konkretnej adaptacji. Ma bardzo mały salon. Złe usytuowanie kominka, kotłowni, ciasna kotłownia, za mały garaż jak na dwa samochody, mały wiatrołap. Jeśli inwestor ceni sobie funkcjonalność, nie powinien wybierać tego projektu... Witam, zależy co kto szuka. My szukaliśmy projektu z pokojem na dole i gdy zobaczyliśmy dwa to się ucieszyłam bo jeden będę miała do pracy. Pokój przy salonie można pomniejszyć, na gabinet wystarczy. Salon robi się większy i bardziej ustawny. Dzieci będą miały pokoje na górze i przynajmniej będzie spokój. Poprawki robiliśmy małe i nie wiązały się one ze zmianą projektu. Jeżeli chodzi o garaż to nie jest przeznaczony na dwa duże samochody, raczej małe lub tak jak my - samochód, motocykl i rowery. Jaką dużą kotłownie ktoś potrzebuje to zależy czym będzie ogrzewał dom, my gazem więc bez sensu dla nas jest duże pomieszczenie. Koszty budowy nie są małe, to przyznaję, ale nie mam porównania z kosztami budowy innego projektu. Przejrzeliśmy masę projektów i dla nas ten był najbardziej optymalny (braliśmy pod uwagę też usytuowanie pomieszczeń i tarasu względem stron świata), tak że uważam, że to jest każdego indywidualna ocena czy ten projekt jest funkcjonalny i czy komuś odpowiada czy też nie. Nasz MAJA jest w stanie surowym zamkniętym, dwie rodziny były u nas ją oglądać i bardzo im się podobała pozdrawiam budujących Maję i chcących budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 02.04.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Zgadzam się z przedmówcą, miałem przyjemność zwiedzić domek forumowicza "imei" za co bardzo dziękuje i powiem że nawet w oryginale pomieszczenia na dole są w porządku, zależy od tego co kto potrzebuje. A czy domek jest drogi w budowie ? mam porównanie kilku innych domków znajomych to koszta mniej więcej są zbliżone, wiadomo zależy kto z czego będzie budował i czy zrobi to sam czy z pomocą przyjdzie ekipa budowlana. Ale powiem jedno wolę postawić dom który mi się podoba i których jest mało (jeszcze) w okolicy niż taki jak mają wszyscy i praktycznie całe osiedle to identyczne budowle. A tak przynajmniej jak będę wracał do domu w stanie upojenia to nie pomylę budynków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbob 02.04.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 WitamJestem kolejną osobą której również spodobał się ten projekt, w moim przypadku postawiłem na wersje parterową Maja2G przy czym garaż planuje przeznaczyć na część mieszkalną, natomiast garaż będzie wolnostojący. I tutaj moje pytanie i prośba, czy jest ktoś w woj. podkarpackim kto realizuje Maje? jeżeli tak to czy można podjechać i zobaczyć ją na żywo? Rady i doświadczenia osób które zmierzyły lub mierzą się z budową będą na pewno bardzo pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastr 03.04.2015 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 [ATTACH=CONFIG]311306[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]311307[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]311308[/ATTACH] Witam, załączam zdjęcia mojej MAI, nigdy nie wstawiałm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 03.04.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Spoko, domek na wzgórzu jak dobrze widzę . Co masz na dachu ? dachówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golabekw 03.04.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Witam Jestem kolejną osobą której również spodobał się ten projekt, w moim przypadku postawiłem na wersje parterową Maja2G przy czym garaż planuje przeznaczyć na część mieszkalną, natomiast garaż będzie wolnostojący. I tutaj moje pytanie i prośba, czy jest ktoś w woj. podkarpackim kto realizuje Maje? jeżeli tak to czy można podjechać i zobaczyć ją na żywo? Rady i doświadczenia osób które zmierzyły lub mierzą się z budową będą na pewno bardzo pomocne. Witam pboba, ja jestem z podkarpackiego. Mamy dopiero fundament, w miesiącu maju ma przyjść ekipa budowlana i nasza Maja do końca sierpnia ma stać w stanie surowym otwartym. Też budujemy wersję Majki 2G (odbicie lustrzane). Zanim zdecydowaliśmy się z żona na ten projekt byliśmy oglądać ten domek w Świdniku bo tam była najbliżej nas. Zapraszamy do nas zatem w sierpniu bo wcześniej raczej nie będzie sensu. Jeśli a na pewno nie chcecie tyle czekać to jednak polecam wybrać się obejrzeć domek pomimo drogi jaką trzeba pokonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbob 03.04.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Witam pboba, ja jestem z podkarpackiego. Mamy dopiero fundament, w miesiącu maju ma przyjść ekipa budowlana i nasza Maja do końca sierpnia ma stać w stanie surowym otwartym. Też budujemy wersję Majki 2G (odbicie lustrzane). Zanim zdecydowaliśmy się z żona na ten projekt byliśmy oglądać ten domek w Świdniku bo tam była najbliżej nas. Zapraszamy do nas zatem w sierpniu bo wcześniej raczej nie będzie sensu. Jeśli a na pewno nie chcecie tyle czekać to jednak polecam wybrać się obejrzeć domek pomimo drogi jaką trzeba pokonać. Dziękuję za zaproszenie. Nie chce czekać ale niestety musze, czekanie na warunki zabudowy, w działkę wchodzi mi urząd górniczy, zamiana z sąsiadem częściami działek, czyli decyzje na które jeszcze chwile poczekam. Więc jak u Was będzie stan surowy to ja może zamknę formalności. Jeżeli moje niespełna roczne bliźniaki mi pozwolą to może wybiorę się do Świdnika w poprzednich wpisach widziałem że warto. Robiliście w swoim projekcie jakieś zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nicorrtiss 04.04.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Ewastr- gratuluję postępów w budowie - teraz został tylko wykończeniówka a kiedy wy zaczęliście budowę domu? My zaczęliśmy miesiąc temu i zastanawiamy się czy uda nam się wprowadzić jeszcze w tym roku. Na początku prace szły bardzo szybko - teraz przez tą pogodę wszystko zwolniło. U nas strasznie wieje - naszemu majstrowi pustak spadł na głowę i stwierdził że w taka pogodę nie będzie robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golabekw 05.04.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Dziękuję za zaproszenie. Nie chce czekać ale niestety musze, czekanie na warunki zabudowy, w działkę wchodzi mi urząd górniczy, zamiana z sąsiadem częściami działek, czyli decyzje na które jeszcze chwile poczekam. Więc jak u Was będzie stan surowy to ja może zamknę formalności. Jeżeli moje niespełna roczne bliźniaki mi pozwolą to może wybiorę się do Świdnika w poprzednich wpisach widziałem że warto. Robiliście w swoim projekcie jakieś zmiany? Każdy robi jakieś zmiany, nasze zamieściliśmy w załączniku graficznym (rzut parteru) na stronie nr 7. Z poważniejszych zmian to powiększenie kotłowni, dwie sypialnie na dole zamiast trzech, i przeniesienie łazienki na koniec obok sypialni. Na miejscu łazienki zostało małe wc dla gości. Zmieniliśmy również ilości i rozmiary drzwi i okien. Tyle z poważniejszych zmian. Będę relacjonował postępy robót i zapraszam Was na wakacjach w takim razie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbob 06.04.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Dziękuję jeszcze raz i na pewno skorzystamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastr 06.04.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Ewastr- gratuluję postępów w budowie - teraz został tylko wykończeniówka a kiedy wy zaczęliście budowę domu? My zaczęliśmy miesiąc temu i zastanawiamy się czy uda nam się wprowadzić jeszcze w tym roku. Na początku prace szły bardzo szybko - teraz przez tą pogodę wszystko zwolniło. U nas strasznie wieje - naszemu majstrowi pustak spadł na głowę i stwierdził że w taka pogodę nie będzie robił Witam, my zaczęliśmy budowę na koniec czerwca zeszłego roku, w grudniu mieliśmy stan surowy otwarty a dwa tygodnie temu wstawiali nam okna z wyjątkiem na wejściu, drzwi wejściowych i garażowych które wstawimy gdzieś we wrześniu gdy zrobimy wszystkie instalacje, wylewki i tynki. Nam się nie spieszy, planujemy przeprowadzkę w przyszłym roku, w czerwcu jak się skończy rok szkolny (musimy dopasować się do szkoły dzieci). Dachówkę mamy ceramiczną CREATON Titania Nuance - czarna glazura, a dom faktycznie jest na wzniesieniu na dole jest jezioro. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 07.04.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 A jak wam się podoba podniesiona maja ? ujdzie ? czy nie wypał budowlany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastr 07.04.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 A jak wam się podoba podniesiona maja ? ujdzie ? czy nie wypał budowlany ? trochę małe załączniki i słabo widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 07.04.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Ok poprawiłem jakoś Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez adasko185 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastr 08.04.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Nie wiem, jakiej wielkości są pomieszczenia więc nie wypowiem się w tym temacie. Moja sugestia jest taka tylko, że w pokoju nad garażem będzie za ciemno, on jest największy z tych na górze i potrzebuje jeszcze jedno okno połaciowe. MAJA ma w projekcie pustkę nad salonem która z odkrytą przestrzenią z góry, górnym oknem nad balkonem ma swój urok. Tak jak Ci zmienił architekt jest funkcjonalnie, ale wtedy bez sensu jest kupować projekt MAI, są inne projekty tańsze w budowie (ten ma dużo uzbrojenia) z tak rozmieszczonymi pomieszczeniami lub bardzo podobnie. To moja opinia, wybór należy do Ciebie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts