Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem, jakiej wielkości są pomieszczenia więc nie wypowiem się w tym temacie. Moja sugestia jest taka tylko, że w pokoju nad garażem będzie za ciemno, on jest największy z tych na górze i potrzebuje jeszcze jedno okno połaciowe.

MAJA ma w projekcie pustkę nad salonem która z odkrytą przestrzenią z góry, górnym oknem nad balkonem ma swój urok.

Tak jak Ci zmienił architekt jest funkcjonalnie, ale wtedy bez sensu jest kupować projekt MAI, są inne projekty tańsze w budowie (ten ma dużo uzbrojenia) z tak rozmieszczonymi pomieszczeniami lub bardzo podobnie.

To moja opinia, wybór należy do Ciebie.:yes:

pozdrawiam

Wybraliśmy ten projekt bo bryła domku się nam spodobała, a pustkę nad salonem zabudowaliśmy ponieważ nie podoba nam się to ogólnie i nie ważne czy była by to maja czy inny domek tak po prostu. Pokoje na górze z podniesioną ścianka kolankową są spore bo od 12 do 17 m2 i to są wymiary rzeczywiste a nie samej podłogi ale wysokość domu z 7,3m wzrosła do 8,5m i obawiam się że zmieni się wizualnie na gorzej, narazię projektant robi wersje obniżoną ale większa niż w oryginale to zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeśli chodzi o inne domki to owszem jest w czym wybierać jest ich mnóstwo ale tylko ten nam się spodobał a inne są fajne ale takie jak większość a ten wydaje mi się wyjątkowy

• Odpowiedzi 675
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie wiem, dach jest w projekcie rozłożysty, po zmianie konta nachylenia robi się bardziej spiczasty. Nie wiem.

tu podaję link dotyczący dyskusji zmiany konta nachylenia dachu z 30 na 35

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130318-Podniesienie-dachu-z-30-na-35-stopni#Bez_zapetlenia

Ciekawy artykuł, co do maji to w oryginale miała długość 12,45m u mnie została zwężona do 12,05m, tak samo z szerokością mam 15,5m z 3 metrowym tarasem ale pomyślałem że pójdę na kompromis i zrobię ściankę kolankową od 30 do max 45cm i dach od 30 do 33 stopni powinienem zachować mniej więcej wygląd domu, oczywiście domek się podniesie ale max o 60-65cm a nie o 120cm, poddasze po prostu będzie wyższe tam gdzie jest jętka będzie 2,4-2,5 m a nie 2,2. Dzisiaj będę miał wersję poprawioną i zobaczę co z tego wyjdzie. Jedyne obawy jakie mam to taras, dach będzie wyżej.

adasko185 - przedstawione przez Ciebie poprawki bardzo ciekawe, lepsza funkcjonalność pomieszczeń. w tej wersji aż się prosi, by otworzyć przestrzeń nad pokojem dziennym, w pierwotnej wersji nie było możliwości stworzenia antresoli. co do podniesienia ścianki kolankowej to według mnie lepszym rozwiązaniem jest od 30 do 45 max jak napisałeś w ostatnim poście

Dorzucam 2 zdjęcia domu z przodu i boku z dachem 30 stopni i ścianką kolankowa ok 50cm czyli pustak i wieniec

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b11a7805c019a6c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ba762433aa5e41f.html

Sam nie wiem która wybrać, wiadomo że jak dach bezie miał 35 stopni to powierzchnia na poddaszu będzie już ciekawa, ale wysokość domu sięgnie 8,2-8.5 m. Z dachem 30 stopni dom jest bardziej przyklepany może trochę ładniejszy ale pomieszczenia trochę gorsze ( i tak większe niż w oryginale ) i do tego będę musiał wyciągnąć sporo okapu żeby zasłonić ściankę kolankową, z 35 stopniowym dachem okap mógł by zejść trochę niżej. Doradźcie drodzy forumowicze bo sam już pobłądziłem :) . Przestrzeni nad salonem nie będę miał bo nie pasują mi warunki grzewcze i akustyczne i jakoś nie jestem do tego przekonany. Każde opinie biorę pod uwagę i te dobre i te złe :p

Takie dosyć ciekawe masz poprawki :) My też cały czas się zastanawiamy... czy nie za duże nam wyszły pomieszczenia, za chwile myślimy że za małe a potem że są akurat :) Ale wydaje mi się że jeśli zwęziłeś salon to dobrze, że zrezygnowałeś z pustki nad salonem bo miałoby to pomieszczenie dziwnie wkształty. Co do warunków grzewczych - my powiększyliśmy salon o 1,5 metra, robimy pustke nad salonem a wszyscy "fachowcy" i wielcy specjaliści od ogrzewania, murowania, okien zapewniają nas że przy dobrej izolacji ciepło nam nie będzie uciekać.... co do akustyki liczmy się z tym że będzie niosło wszystko coś powie w salonie pod domu.

Ścianki kolnkowej chyba nie podniesiemy - bo nie chcemy stracić bryły domu - chciaż są momenty że zastanawiam się czy te pokoje nie będę za małe - ale za chwilę myślę że pokoje na poddaszu mają swój urok i chyba chodzi o to żeby miały skosy ... :) ... i tak w kółko.

teraz jestesmy na etapie wyboru dachówki i okien i tak sobie myślimy że pewnie jak pomieszkamy kilka lat to będziemy wiedzieć co było trafną decyzją a co nie :) także nie wiem co moglibyśmy Ci doradzić - bo sami mam często mentlik w głowie.

A oto kilka zdjęć jak to wszystko powoli zaczyna wyglądać w środku

[ATTACH=CONFIG]296098[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296099[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296100[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296101[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296102[/ATTACH]

mam pytanie o drzwi wejsciowe, jakiej one są firmy i gdzie udało wam się je kupic bo bardzo nam sie podobaja?

Zamieszczam kilka zdjęć. Odnośnie ogrzewania pustki to jak na razie nie ma z tym najmniejszego problemu i to przy klasycznych grzejnikach (przynajmniej do -10st). Pokoje na górze też są spoko, trochę nisko pod skosami, ale w sumie w sam raz.[ATTACH=CONFIG]294641[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]294642[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]294643[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]294644[/ATTACH]

imei jaki macie kąt nachylenia dachu?

witamy.

jesteśmy bardzo oczarowani projektem maja 2 2g i zastanawiamy sie mocno nad jego kupnem. mam jednak pewne obawy co do wielkości pomieszczeń, na zamieszczonych zdjęciach wyglądają na niewielkie.

I tu nasza ogromna prośba :) czy możemy prosic o zdjęcia umeblowanych juz wnętrz ? (kuchnia, zdjęcie antresoli, i pokoje na poddaszu)

z góry bardzo bardzo dziękujemy :)

[email protected]

• 4 weeks później...
Murłaty są jak w projekcie 16x16. Odnośnie ogrzewania przy tak wysokim salonie to nie było z tym problemu zeszłej zimy i to przy zwykłych grzejnikach. Było zwyczajnie ciepło, a na poddaszu wystarczyło nieco przykręcić grzejniki i temperatura była taka jak na dole.