adasko185 08.04.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Nie wiem, jakiej wielkości są pomieszczenia więc nie wypowiem się w tym temacie. Moja sugestia jest taka tylko, że w pokoju nad garażem będzie za ciemno, on jest największy z tych na górze i potrzebuje jeszcze jedno okno połaciowe. MAJA ma w projekcie pustkę nad salonem która z odkrytą przestrzenią z góry, górnym oknem nad balkonem ma swój urok. Tak jak Ci zmienił architekt jest funkcjonalnie, ale wtedy bez sensu jest kupować projekt MAI, są inne projekty tańsze w budowie (ten ma dużo uzbrojenia) z tak rozmieszczonymi pomieszczeniami lub bardzo podobnie. To moja opinia, wybór należy do Ciebie. pozdrawiam Wybraliśmy ten projekt bo bryła domku się nam spodobała, a pustkę nad salonem zabudowaliśmy ponieważ nie podoba nam się to ogólnie i nie ważne czy była by to maja czy inny domek tak po prostu. Pokoje na górze z podniesioną ścianka kolankową są spore bo od 12 do 17 m2 i to są wymiary rzeczywiste a nie samej podłogi ale wysokość domu z 7,3m wzrosła do 8,5m i obawiam się że zmieni się wizualnie na gorzej, narazię projektant robi wersje obniżoną ale większa niż w oryginale to zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeśli chodzi o inne domki to owszem jest w czym wybierać jest ich mnóstwo ale tylko ten nam się spodobał a inne są fajne ale takie jak większość a ten wydaje mi się wyjątkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastr 08.04.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 To nie wiem, dach jest w projekcie rozłożysty, po zmianie konta nachylenia robi się bardziej spiczasty. Nie wiem. tu podaję link dotyczący dyskusji zmiany konta nachylenia dachu z 30 na 35 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130318-Podniesienie-dachu-z-30-na-35-stopni#Bez_zapetlenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 08.04.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 To nie wiem, dach jest w projekcie rozłożysty, po zmianie konta nachylenia robi się bardziej spiczasty. Nie wiem. tu podaję link dotyczący dyskusji zmiany konta nachylenia dachu z 30 na 35 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130318-Podniesienie-dachu-z-30-na-35-stopni#Bez_zapetlenia Ciekawy artykuł, co do maji to w oryginale miała długość 12,45m u mnie została zwężona do 12,05m, tak samo z szerokością mam 15,5m z 3 metrowym tarasem ale pomyślałem że pójdę na kompromis i zrobię ściankę kolankową od 30 do max 45cm i dach od 30 do 33 stopni powinienem zachować mniej więcej wygląd domu, oczywiście domek się podniesie ale max o 60-65cm a nie o 120cm, poddasze po prostu będzie wyższe tam gdzie jest jętka będzie 2,4-2,5 m a nie 2,2. Dzisiaj będę miał wersję poprawioną i zobaczę co z tego wyjdzie. Jedyne obawy jakie mam to taras, dach będzie wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pewdie 11.04.2015 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 adasko185 - przedstawione przez Ciebie poprawki bardzo ciekawe, lepsza funkcjonalność pomieszczeń. w tej wersji aż się prosi, by otworzyć przestrzeń nad pokojem dziennym, w pierwotnej wersji nie było możliwości stworzenia antresoli. co do podniesienia ścianki kolankowej to według mnie lepszym rozwiązaniem jest od 30 do 45 max jak napisałeś w ostatnim poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 12.04.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Dorzucam 2 zdjęcia domu z przodu i boku z dachem 30 stopni i ścianką kolankowa ok 50cm czyli pustak i wieniec http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b11a7805c019a6c.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ba762433aa5e41f.html Sam nie wiem która wybrać, wiadomo że jak dach bezie miał 35 stopni to powierzchnia na poddaszu będzie już ciekawa, ale wysokość domu sięgnie 8,2-8.5 m. Z dachem 30 stopni dom jest bardziej przyklepany może trochę ładniejszy ale pomieszczenia trochę gorsze ( i tak większe niż w oryginale ) i do tego będę musiał wyciągnąć sporo okapu żeby zasłonić ściankę kolankową, z 35 stopniowym dachem okap mógł by zejść trochę niżej. Doradźcie drodzy forumowicze bo sam już pobłądziłem . Przestrzeni nad salonem nie będę miał bo nie pasują mi warunki grzewcze i akustyczne i jakoś nie jestem do tego przekonany. Każde opinie biorę pod uwagę i te dobre i te złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja2g 12.04.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 może o akustyce i ogrzewaniu w salonie wypowie się Imei Byliśmy w jego domku wygląda super ale może teraz powie cos wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 13.04.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Tez byłem w domku Imei tylko jest taka sprawa że u mnie salon by miał ok 80cm wyżej dach i mam większą powierzchnie, nie wiele ale większa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nicorrtiss 13.04.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Takie dosyć ciekawe masz poprawki My też cały czas się zastanawiamy... czy nie za duże nam wyszły pomieszczenia, za chwile myślimy że za małe a potem że są akurat Ale wydaje mi się że jeśli zwęziłeś salon to dobrze, że zrezygnowałeś z pustki nad salonem bo miałoby to pomieszczenie dziwnie wkształty. Co do warunków grzewczych - my powiększyliśmy salon o 1,5 metra, robimy pustke nad salonem a wszyscy "fachowcy" i wielcy specjaliści od ogrzewania, murowania, okien zapewniają nas że przy dobrej izolacji ciepło nam nie będzie uciekać.... co do akustyki liczmy się z tym że będzie niosło wszystko coś powie w salonie pod domu. Ścianki kolnkowej chyba nie podniesiemy - bo nie chcemy stracić bryły domu - chciaż są momenty że zastanawiam się czy te pokoje nie będę za małe - ale za chwilę myślę że pokoje na poddaszu mają swój urok i chyba chodzi o to żeby miały skosy ... ... i tak w kółko. teraz jestesmy na etapie wyboru dachówki i okien i tak sobie myślimy że pewnie jak pomieszkamy kilka lat to będziemy wiedzieć co było trafną decyzją a co nie także nie wiem co moglibyśmy Ci doradzić - bo sami mam często mentlik w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 13.04.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Nie wiem jakiego jesteś wzrostu ale ja mam prawie 2 m i dlatego podnoszę ten domek żeby nie poobijać se głowy za mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ncwk 16.04.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 A oto kilka zdjęć jak to wszystko powoli zaczyna wyglądać w środku [ATTACH=CONFIG]296098[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296099[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296100[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296101[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296102[/ATTACH] mam pytanie o drzwi wejsciowe, jakiej one są firmy i gdzie udało wam się je kupic bo bardzo nam sie podobaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja2GL 19.04.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Drzwi razem z narożnym przeszkleniem, dębowe, to firma AGMAR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ariano 19.04.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Witam Ja nie polecam Państwu drzwi firmy AGMAR ponieważ miałem z nimi styczność :( jakość jak i trwałość zostawia wiele do życzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ncwk 19.04.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Zamieszczam kilka zdjęć. Odnośnie ogrzewania pustki to jak na razie nie ma z tym najmniejszego problemu i to przy klasycznych grzejnikach (przynajmniej do -10st). Pokoje na górze też są spoko, trochę nisko pod skosami, ale w sumie w sam raz.[ATTACH=CONFIG]294641[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]294642[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]294643[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]294644[/ATTACH] imei jaki macie kąt nachylenia dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ncwk 19.04.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Drzwi razem z narożnym przeszkleniem, dębowe, to firma AGMAR. dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 19.04.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 imei jaki macie kąt nachylenia dachu? Sądzę że tak jak w oryginalnym projekcie 30 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrmaTom 25.04.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 witamy. jesteśmy bardzo oczarowani projektem maja 2 2g i zastanawiamy sie mocno nad jego kupnem. mam jednak pewne obawy co do wielkości pomieszczeń, na zamieszczonych zdjęciach wyglądają na niewielkie. I tu nasza ogromna prośba czy możemy prosic o zdjęcia umeblowanych juz wnętrz ? (kuchnia, zdjęcie antresoli, i pokoje na poddaszu) z góry bardzo bardzo dziękujemy [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciacho4 18.05.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Witam serdecznie wszystkich posiadaczy Maja 2 Dominanta! wielka prosba - wrzuccie prosze pare fotek wygladu salonu z kazdej strony! Z góry dziękuje B i M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastr 20.05.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Witam serdecznie wszystkich posiadaczy Maja 2 Dominanta! wielka prosba - wrzuccie prosze pare fotek wygladu salonu z kazdej strony! Z góry dziękuje B i M Witam, jak się cofniesz do stron wcześniejszych to tam są zdjęcia salonu:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golabekw 22.05.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Mam pytanie do Imei, jakie mają wymiary murłaty u Ciebie, które opierają się na tarasowych słupach?? czy są zgodne z projektem 16x16 cm czy może większe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imei 26.05.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Murłaty są jak w projekcie 16x16. Odnośnie ogrzewania przy tak wysokim salonie to nie było z tym problemu zeszłej zimy i to przy zwykłych grzejnikach. Było zwyczajnie ciepło, a na poddaszu wystarczyło nieco przykręcić grzejniki i temperatura była taka jak na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts