Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A powiedz mi jeszcze czy wymiary więźby dachowej też zgodne masz z projektem? czy wzmocniłeś pod swoją dachówkę? chodzi mi o krokwie. I jeszcze jedno pytanko. pisałeś wcześniej że klinkier murowałeś i zalewałeś środek. i tu moje pytanie czy izolowany był słup ten zalewany betonowy od klinkieru?? jeśli tak to jak to robiłeś? sam zastanawiam się jak to rozwiązać bo dużo piszą o robieniu się wykwitów a przy takiej inwestycji chciałbym tego uniknąć.

u nas ekipa zaczęła stawiać mury w ten wtorek a że pogoda w kratkę więc dziś są drugi dzień. niedługo wrzucę zdjęcia.

• Odpowiedzi 675
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Krokwie są standardowe, o ile pamiętam 8x20. Nie ma potrzeby wzmacniania, bo są liczone pod dachówkę. Klinkier nie był izolowany. Majster całkiem szczelnie go wymurował i na szczęście w czasie betonowania nie puściła żadna fuga. Wykwity też się nie pojawiły.

pzdr

Witam,

Mieszkamy także w Bielsku-Białej.

Poszukujemy gotowych projektów z okolic aby ocenić funkcjonalność domu.

Wiele osób sugeruje zmiany, co sprawia ze mimo wielu zalet mamy watpliwości, które chcielibyśmy rozwiać.

Mój adres [email protected]

Będziemy wdzięczni za pomoc.

Pozdrawiam.

Witam,

Projekt kupiony, działka już też.

Jak tylko śnieg trochę zejdzie (mieszkam na południu polski w Bielsku-Białej), to ruszam z ogrodzeniem i fundamentami.

I tu pojawiło się pewne pytanie... Czy robić piwnice?

Ma ktoś z Państwa podpiwniczoną Maję?

Może jakiś rzut piwnic dało by się zobaczyć?

Z jakimi kosztami ewentualnie musieliście się liczyć przy robieniu piwnicy?

Czy ktoś z Państwa prowadził jakiś kosztorys? (chodzi mi tu bardziej o robociznę za pewne etapy budowy).

Pozdrawiam serdecznie!

Projekt bardzo ciekawy i inny niż wszystkie.

Mnie dom przekonał od pierwszego zobaczenia, jednak żona ma obawy co do funkcjonalności.

Bardzo prosimy osoby które maja już ten dom o zgodę na obejrzenie w dogodnym terminie.

Jesteśmy z okolic Bielska, ale możemy śmiało podjechać w dowolne miejsce na południu polski.

Rzuty i zdjęcia nigdy nie oddadzą prawdziwej przestrzeni.

Chcielibyśmy spać z dziećmi na pietrze, wiec zabudowanie przestrzeni nad salonem jest raczej konieczne.

Pokój na parterze śmiało można wykorzystać jako duża łazienkę, salon powiekszyć o cześć gabinetu a kuchnie powiekszyć o wnękę z korytarza.

Pytanie czy bez większego problemu można to zrobić oraz o i.e wzrósłby koszt budowy gdyby powiekszyć garaż oraz tym samym sypialnie?

Pozdrawiamy wszystkich Majowiczów.

Kolejna Maja ruszyła z miejsca. Zgodnie z zapowiedzią wrzucam kilka zdjęć z placu boju. W tym tygodniu zaczynamy szalować pod płytę a do końca sierpnia mamy obiecany dach. Zapowiadanych gości z Jasienicy zapraszamy a i MajęBB z Bielska również jeśli jeszcze u nikogo nie byliście i wytrzymacie do sierpnia. Podejrzewam że wolelibyście już gotowy domek obejrzeć ale u nas ten etap dopiero w przyszłym roku. Ścianki działowe będą postawione dopiero po skończonym dachu. Nasi fachowcy rezerwują sobie deszczowe dni na taką robótkę pod dachem.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Witamy wszystkich budujących oraz przyszłych budujących Domek MAJA;)

My zaliczamy się do tych drugich (działka jest, projekt zakupiony już dawno,czekamy na pozwolenie lada chwila)lecz dopiero się obudziliśmy i odnaleźliśmy to forum. Mamy gorącą prośbę do Pana "imei" z Warszawy oraz Państwa z Świdnika(gratulacje za ukończenie domu-rewelacja) o kontakt prywatny, prosimy o odpowiedź na maila [email protected]

Bardzo chcielibyśmy zobaczyć Państwa domy jeśli jest taka możliwość, porozmawiać i uzyskać na pewno cenne wskazówki.

Pozdrawiamy

Asia i Darek

Mam znów pytanie do Imei. Czy masz zrobioną już podbitkę pod tarasem?? Jeśli tak to może wrzucisz kilka fotek. Chodzi mi też o szerokość desek jaką zastosowałeś na podbitkę. Czy jest to standardowa szerokość 10 cm czy szersza? U nas chcemy zrobić podbitkę nad krokwiami w ten sposób by krokwie zostały widoczne. Zastanawiamy się czy standardowy wymiar 10 cm to nie za mało i czy nie zepsuje wyglądu tak szeroko rozpiętego tarasu. A no i przy okazji napisz jaka szerokość jest tej deski elewacyjnej którą zastosowałeś? Z góry dziękuje!!

Witamy wszystkich budujących oraz przyszłych budujących Domek MAJA;)

My zaliczamy się do tych drugich (działka jest, projekt zakupiony już dawno,czekamy na pozwolenie lada chwila)lecz dopiero się obudziliśmy i odnaleźliśmy to forum. Mamy gorącą prośbę do Pana "imei" z Warszawy oraz Państwa z Świdnika(gratulacje za ukończenie domu-rewelacja) o kontakt prywatny, prosimy o odpowiedź na maila [email protected]

Bardzo chcielibyśmy zobaczyć Państwa domy jeśli jest taka możliwość, porozmawiać i uzyskać na pewno cenne wskazówki.

Pozdrawiamy

Asia i Darek

Witam,

oczywiście zapraszamy Państwa, chętnie podpowiemy i doradzimy !

Witam,

Korzystając z Państwa uprzejmości, mamy również prośbę do Pana "imei" z Warszawy oraz Państwa ze Świdnika o możliwość obejrzenia domów. Uprzejmie proszę o informacje na email: [email protected].

My chcielibyśmy taki dom wybudować w technologii szkieletowej, jeszcze nie wiemy czy jest taka możliwość, czy projekt nie wymagałby zbyt wielu zmian, ale zanim podejmiemy kolejne kroki chcielibyśmy zobaczyć taki dom. Jak dla nas ten projekt jest wyjątkowy:)

Pozdrawiamy

Kamila i Bogumił

Kolejna Maja ruszyła z miejsca. Zgodnie z zapowiedzią wrzucam kilka zdjęć z placu boju. W tym tygodniu zaczynamy szalować pod płytę a do końca sierpnia mamy obiecany dach. Zapowiadanych gości z Jasienicy zapraszamy a i MajęBB z Bielska również jeśli jeszcze u nikogo nie byliście i wytrzymacie do sierpnia. Podejrzewam że wolelibyście już gotowy domek obejrzeć ale u nas ten etap dopiero w przyszłym roku. Ścianki działowe będą postawione dopiero po skończonym dachu. Nasi fachowcy rezerwują sobie deszczowe dni na taką robótkę pod dachem.

Witam,

to trzecie zdjęcie to chyba nie Maja, my mamy wybudowany i z żadnej strony tak nie wygląda

pozdrawiam

Jeszcze nie mam podbitki, to już ostatnia rzecz jaka mi została oprócz wykończenia łazienki na dole. U mnie w tartaku mają chyba podbitkę szerokości coś około 130mm - 140mm. Deska elewacyjna ma u mnie 145mm.

pzdr.

Dzięki za info. U nas dostępne są od ręki 100mm i 120mm, inne wymiary na zamówienie. Na podbitkę zastosuję 120 mm a na elewację boczną pewnie tak jak u Ciebie ok 140-150mm.

Pytanie do posiadaczy i do planujących budować Maje. Czy ktoś zastanawiał się nad zmianą/zamianą cegły klinkierowej na inny materiał?? Mam na myśli cegły ręcznie formowane, płytki kamienne, kamień naturalny. Dotyczy to oczywiście wykończenia słupów tarasowych i kominów. Chciałbym poznać Wasze dylematy i opinie za zmianą i przeciw;))

Witam !

golabekw - widzę że wasza Maja też na górce - to jest chyba dobry dom na taki teren - jest niski i przysadzisty - to m.in zdecydowało że zdecydowaliśmy się na ten projekt :)

Co do kominka i słupów - też zastanawiamy się nad kamieniem naturalnym - boje się jednak że będzie to dosyć ciężko wyglądać... klinkier jest taki mało naturalny - strasznie równy co też do końca nam nie pasuje (chociaż ogólnie wygląda to b. ładnie i schludnie) - nie wiem jeszcze jak wykończymy kominek na zewnątrz ale chyba słupy i komin zostaną po prostu zrobione tynkiem - myślałam o takim delikatnie beżowym odcieniu bieli (bo dom będzie biały). Myślę że będze to ładnie wyglądać... tylko z kolei zastanawiam się czy jest to praktyczne rozwiązanie ... i tak ze wszystkim :) i ostanie foto z budowy...2015-06-25 16.58.59.jpg2015-06-25 16.59.40.jpg2015-06-25 17.00.17.jpg2015-06-09 18.49.28.jpg2015-06-25 17.01.44.jpg

Edytowane przez Nicorrtiss

Nicorrtiss Wasza maja widzę na bardziej zaawansowanym etapie. Podobnie myślimy o klinkierze, ładnie się w tym projekcie prezentuje, schludny to dobre określenie. Początkowo już zdecydowaliśmy się na klinkier ale co się okazało... stopa fundamentowa na kominek zewnętrzny jest za mała. Chcąc zrobić izolację z wełny od ściany zewnętrznej (min 10-15cm) + ceglana ścianka w środku grilla (10 cm) + grill (ok. 50 cm min.) wychodzi więcej niż nasz fundament. W projekcie stopa pod ten komin ma 60 cm a przydałoby się 75-80 cm. Tego na etapie lania fundamentów nie przewidziałem. Nie chcąc doklejać betonu wybieramy inne rozwiązanie a mianowicie kamień naturalny. Zamówiliśmy "gnejs ryska". Pewnie dużo osób będzie chciało zobaczyć efekt ale oklejenie na gotowo jest w planie dopiero po zrobieniu zewnętrznej elewacji całego domu a ten etap planuje dopiero na przyszły rok. Na pewno musimy wykończyć kominy ponad dachem przed położeniem pokrycia czyli już niedługo. Z tym kamieniem domek moim zdaniem będzie wyglądał bardziej swojsko niż nowocześnie ale jak już wcześniej pisałem to zdania nie zmieniam że jakby się go nie wykańczało to domek zawsze będzie świetnie wyglądał i to widzimy już na zdjęciach które są zamieszczone na tym forum. Pozdrawiam;)