golabekw 05.08.2015 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Pytanie do tych co są już są po etapie ocieplania budynku z zewnątrz. Czy stosowaliście materiały zgodne z projektem?? tzn. grubość styropianu elewacji zewnętrznej, ocieplenie fundamentów, poddasza oraz jakość okien "współczynniki"?? jeśli pamiętacie napiszcie markę produktu. jeśli coś zmienilibyście to mile widzę te podpowiedzi podparte wiedzą teoretyczną i praktyczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja_2G 05.08.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Pytanie do tych co są już są po etapie ocieplania budynku z zewnątrz. Czy stosowaliście materiały zgodne z projektem?? tzn. grubość styropianu elewacji zewnętrznej, ocieplenie fundamentów, poddasza oraz jakość okien "współczynniki"?? jeśli pamiętacie napiszcie markę produktu. jeśli coś zmienilibyście to mile widzę te podpowiedzi podparte wiedzą teoretyczną i praktyczną My naszą Maję 2G mamy na płycie fundamentowej i 20 cm styropianu Termoorganika gold w podłodze. Na fasadzie mamy 18cm termoorganiki gold i okna z oknoplastu Winergetic Premium z ciepłym montażem. Poddasze mamy z wełny mineralnej Isover z wsp. przew. 0,031. Od siebie mogę dodać, że w upały w środku było naprawdę chłodno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golabekw 06.08.2015 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 My naszą Maję 2G mamy na płycie fundamentowej i 20 cm styropianu Termoorganika gold w podłodze. Na fasadzie mamy 18cm termoorganiki gold i okna z oknoplastu Winergetic Premium z ciepłym montażem. Poddasze mamy z wełny mineralnej Isover z wsp. przew. 0,031. Od siebie mogę dodać, że w upały w środku było naprawdę chłodno. Czy widzicie różnicę w temperaturze pomiędzy parterem a poddaszem?? jaką grubość tej wełny isovera zastosowaliście na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leman_b 06.08.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Witam wszystkich entuzjastów Maji , My ruszamy z budową jesienią lub na wiosnę przyszłego roku. Wprowadziliśmy kilka zmian do projektu, m.in - wydłużenie o 1m, dzięki czemu kuchnia i salon są większe (pierwotnie te pomieszczenia były zdecydowanie za małe) - wnęka w garażu (przyda się na graty) - połączenie łazienki i WC na parterze - ogrzewanie podłogowe w salonie i przedpokoju - antresola nad częścią salonu (wejście z poddasza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja_2G 07.08.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Czy widzicie różnicę w temperaturze pomiędzy parterem a poddaszem?? jaką grubość tej wełny isovera zastosowaliście na poddaszu? Różnica temperatur jest odczuwalna pomiędzy parterem a poddaszem (na parterze jest bardzo przyjemny chłodek co nie oznacza, że na poddaszu są upały po prostu jest cieplej). My mamy tylko jedno okno dachowe a to przez nie najbardziej nagrzewa się poddasze dodatkowo mamy dachówkę płaską z braas turmalin (w najbliższych latach nie planujemy nic urządzać na górze aczkolwiek wszystko jest naszykowane). Na poddaszu wełnę mamy na podłodze 5 cm (stelaż drewniany i 2,5 cm płyty OSB ) a pod dachem 18 cm wełny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtp 11.08.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Tak, budowa już trwa. Dziś przywozimy już strop i w środę majster ma zaczynać zakładanie. Bedę dziś na budowie to cyknę jakieś fotki. Pozdrawiam Reinchardt bardzo zainteresowały mnie twoje przeróbki w zwiazku z tym mam pytanie o ile cm w stosunku do orginału podnosisz poddasze. I oczywiscie wyczekuje obiecanych zdjec bo tak jak wspomniałem przeróbki sa dość ciekawe Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez wojtp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciacho4 12.08.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Przedstawiam Wam kolejne zdjęcia z budowy Maja 2 Dominanta (odbicie lustrzane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala biedronka 16.08.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Przedstawiam Wam kolejne zdjęcia z budowy Maja 2 Dominanta (odbicie lustrzane) [ATTACH=CONFIG]327358[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]327359[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]327360[/ATTACH] Czy możesz podać koszty budowy domku do stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolajla 27.08.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Witam Wszystkich czy jest ktos z okolic Warszawy u kogo moglabym obejrzec dom Maja? prosze o kontakt . [email protected] POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrmaTom 29.08.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Dzień Dobry My w tej samej sprawie co Pani powyżej Również szukamy domu z okolic Warszawy Prosimy o kontakt [email protected] Pozdrawiamy serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martastu 08.09.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Witam , bardzo podoba nam się ten projekt domu - jest to na razie jedyny projekt który podoba się mi i mężowi - mamy różne gusta i trudno to dopasować - ale czy była by możliwość zobaczyć go na żywo w okolicach Warszawy lub śląska? Obiecujemy się nie narzucać ale nie mam wyobraźni przestrzennej i martwię się czy jet to jasny dom, jak to wygląda na żywo. Mamy zamiar budować się w okolicach Żywca - blisko lasu z piękna panoramą. Będę również bardzo wdzięczna o opinie jak się mieszka, i inne wszystkie ciekawostki. Pozdrawiam MArta [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 08.09.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 I ja kilka fotek zarzucę a co ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 08.09.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 i jeszcze jedno I mam od razu pytanko do tych co już mają kominek, z czego go zbudowaliście? i czy komin może się opierać na kominku czy musi byc od samej stopy układany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja_2G 09.09.2015 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 i jeszcze jedno [ATTACH=CONFIG]330047[/ATTACH] I mam od razu pytanko do tych co już mają kominek, z czego go zbudowaliście? i czy komin może się opierać na kominku czy musi byc od samej stopy układany ? My z żoną mamy komin wybudowany od stopy z klinkierówki. Taki komin to najcięższy element domu i warto wybudować go solidnie od podstaw na solidnym fundamencie. Można byłoby postawić go na kominku ale gwarancji ci nie dam bo już na starcie konstrukcja jest osłabiona. A żeby komin nie wydawał się za gruby można zrobić go węższym ale dłuższym my tak właśnie mamy i jak do tego dojdzie jeszcze ocieplenie to juz naprawdę bardzo ładnie wygląda. P.s bez względu co wybierzesz nie zapomnij o Ociepleniu przestrzeni za kominkiem u nas wyglądało to tak ze stoi 10 cm od ściany i co 0,5 - 1m jest kotwiony a przestrzeń pomiędzy kominem i ścianą zewnętrzną wypełniliśmy wełną skalną żeby nie było mostków termicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 09.09.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 My z żoną mamy komin wybudowany od stopy z klinkierówki. Taki komin to najcięższy element domu i warto wybudować go solidnie od podstaw na solidnym fundamencie. Można byłoby postawić go na kominku ale gwarancji ci nie dam bo już na starcie konstrukcja jest osłabiona. A żeby komin nie wydawał się za gruby można zrobić go węższym ale dłuższym my tak właśnie mamy i jak do tego dojdzie jeszcze ocieplenie to juz naprawdę bardzo ładnie wygląda. P.s bez względu co wybierzesz nie zapomnij o Ociepleniu przestrzeni za kominkiem u nas wyglądało to tak ze stoi 10 cm od ściany i co 0,5 - 1m jest kotwiony a przestrzeń pomiędzy kominem i ścianą zewnętrzną wypełniliśmy wełną skalną żeby nie było mostków termicznych. Dzięki za odpowiedź a czy można było by jeszcze prosić o fotkę jak to teraz wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golabekw 09.09.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 I mam od razu pytanko do tych co już mają kominek, z czego go zbudowaliście? i czy komin może się opierać na kominku czy musi byc od samej stopy układany ? My układaliśmy komin nie od stopy fundamentowej. Pomysł podpatrzyłem na tym forum kilka stron wcześniej. Na stopie mamy murowane boczne ścianki grila z bloczków fundamentowych, tylnia ścianka grila jest murowana z cegły. cegła od ściany zewnętrznej domu jest oddalona 10 cm i tam znajduje się jak u poprzednika ocieplenie z wełny zielonej skalnej. Na bloczkach i cegle została wykonana gruba podwójnie zbrojona płyta betonowa. a na płycie dopiero ułożone są dwa kominy systemowe. Płyta od spodu jest wylana pod skosem by spaliny były kierowane w otwór kominowy. Na zewnątrz będzie ten cały komin (łącznie z bloczkami fundamentowymi) oklejony naturalnym kamieniem. Niestety ostatni etap czyli wykończenie kamieniem planowane jest dopiero po ociepleniu budynku a to będzie robione w przyszłym roku więc zdjęć finalnych brak. W załączeniu zdjęcia zewnętrznego komina i aktualny stan naszej maji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 10.09.2015 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 I mam od razu pytanko do tych co już mają kominek, z czego go zbudowaliście? i czy komin może się opierać na kominku czy musi byc od samej stopy układany ? My układaliśmy komin nie od stopy fundamentowej. Pomysł podpatrzyłem na tym forum kilka stron wcześniej. Na stopie mamy murowane boczne ścianki grila z bloczków fundamentowych, tylnia ścianka grila jest murowana z cegły. cegła od ściany zewnętrznej domu jest oddalona 10 cm i tam znajduje się jak u poprzednika ocieplenie z wełny zielonej skalnej. Na bloczkach i cegle została wykonana gruba podwójnie zbrojona płyta betonowa. a na płycie dopiero ułożone są dwa kominy systemowe. Płyta od spodu jest wylana pod skosem by spaliny były kierowane w otwór kominowy. Na zewnątrz będzie ten cały komin (łącznie z bloczkami fundamentowymi) oklejony naturalnym kamieniem. Niestety ostatni etap czyli wykończenie kamieniem planowane jest dopiero po ociepleniu budynku a to będzie robione w przyszłym roku więc zdjęć finalnych brak. W załączeniu zdjęcia zewnętrznego komina i aktualny stan naszej maji. Fajnie to wygląda, palenisko będzie na samym dole czy jeszcze będzie coś odmurowywane ? i czym będziesz robił pokrycie dachowe blacha czy dachówka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golabekw 10.09.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Fajnie to wygląda, palenisko będzie na samym dole czy jeszcze będzie coś odmurowywane ? i czym będziesz robił pokrycie dachowe blacha czy dachówka ? Palenisko będzie na górze, na razie jest plan by zrobić prowadnice do wsuwania rusztu i pod spodem podkładu na węgiel bądź drewno. Zrobię również poniżej palnik gazowy, który będzie wykorzystany w leniwe dni kiedy nikomu nie będzie się chciało zaopiekować drewnem czy węglem. Palnik z paleniskiem będzie zamykany drzwiczkami na zawiasach by utrzymać w środku stałą temperaturę, można też zamocować w nich termometr. Co do dachu to mamy więźbę zrobiona zgodnie z projektem czyli pod dachówke ceramiczną ale do przykrycia zamówiliśmy blachodachówkę. Jak przykryjemy to wrzucę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 11.09.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Ja właśnie stoję nad wyborem pokrycia dachowego, sam nie wiem czy dachówka czy blacha cenę mam praktycznie podobna na kompletny dach z dachówki cementowej braas a blacha modułowa venecja ale przeraża mnie ciężar dachówki i nie wiem czy deskować i papować dach czy membrame dawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALOJ5555 20.09.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Witam wszystkich, Bardzo podoba nam się projekt Maja II. Zastanawiamy się nad zakupem projektu domek jest uroczy. Chcielibyśmy obejrzeć domek w stanie surowym i tu pojawia się wielka prośba do osób budujących Maję II w województwie Opolskim. Jeżeli jest ktoś kto byłby tak dobry i mógłby pokazać nam swoją Maję bylibyśmy bardzo wdzięczni. Pozdrawiam Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts