Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich. Jestem nowa na forum i tak jak pozostali planujemy z mężem budowę mai II 2g 125m2. Jestesmy jeszcze przed wizytą u architekta, jednak wprowadziłam własne przeróbki do projektu i byłabym wdzięczna za wszelkie opinie i sugestie, gdyż zaczynamy od zera. Wasze wpisy bardzo mi pomogły i może mój pomysł też się komuś spodoba :) W oryginale jest to wersja z garażem na 2 auta, jednak nam garaż jest niepotrzebny...ale po kolei :) W załączniku dodaję fotki moich przeróbek jakby ktoś chciał rzucić okiem :)

Do zmiany na parterze:

1. W miejscu garażu kotłownia, pomieszczenie gospodarcze/spiżarnia oraz łazienka z wc w jednym. Zamiast bramy garażowej dwa małe okna. Jak przesuniemy kotłownię to pewnie komin też trzeba :) ale nieznacznie

2. Wejście do domu przesunięte bardziej na środek, zaś między drzwiami a przeszkleniem ściana. Tym samym wiatrołap jest o wiele większy

3. W efekcie w/w zmian hall też jest większy, a ścianę od kuchni przesuwam w stronę hallu

4. Pomiędzy kuchnią a jadalnią barek oraz przedłużam nieznacznie ścianę od kuchni w stronę salonu

5. Ponieważ lubimy duże przestrzenie salon powiększamy kosztem gabinetu i zamiast podwójnego okna balkonowego wstawiamy poczwórne

6. Pustka do likwidacji - powstanie dodatkowy pokój - pracownia nad salonem i tu zastanawiam się czy strop może być drewniany z podłużnymi drewnianymi belkami widocznymi z salonu?

7. Między salonem a schodami żadnych drzwi - duże szerokie przejście

8. Gabinet łączymy z pokojem w jeden większy, z którego jedno wyjście będzie na hall. W pokoju będą dwa pojedyncze okna ale balkonowe (jedno okno na tej ścianie zlikwidowałam)

9. Kominek w salonie na razie zostaje tam gdzie jest bo nie mam pomysłu :)

10. Słupy od tarasu chcę "pogrubić" - jakieś takie cienkie mi się wydają i te belki nad tarasem też

11. Od strony salonu i pokoju chcemy taras na całej długości domu, też z słupami (jak na moim rysunku) i szerszy o jakieś pół metra. Taras będzie miał niewielkie zadaszenie

Zmiany na poddaszu:

1. Pokój nad salonem połączony z tym niewielkim "stryszkiem" nad kuchnią, gdzie będzie też okno dachowe

2. Część łazienki przerobiona na hall

3. Sypialnia połączona z garderobą w jedną dużą sypialnię

4. Pokoje dwa bez garderoby (dla dzieci) z innym układem wejść (jak na rysunku) - tym samym dwa okna dachowe zamiast trzech

5. Okna w sypialniach zwykłe a nie balkonowe

To chyba wszystko, tak z grubsza :) Od strony technicznej nie mam pojęcia czy tak może być, więc jeśli przesunełam jakąś ścianę, której nie można ruszać będę wdzięczna za uwagę :) Nie wiem czy da się powiększyć salon kosztem gabinetu beż przesuwania ściany na poddaszu? Nie chciałabym od razu zmieniać konstrukcji dachu :)

Będę wdzięczna za wskazówki:)

Pozdrawiam

IMAG0693.jpg

IMAG0696.jpg

Edytowane przez blaherr

• Odpowiedzi 675
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na dole w salonie koło schodów przydała by się jakaś podpora stropu ( słup albo podciąg ) bo wisi bez niczego, na górze, największym pokojem będzie ten nad salonem (jeśli chodzi o powierzchnie podłogi) bo skosy zmniejszą tą powierzchnie znacznie. Wychodzi że będzie 5 pokojów w tym domu + salon to sporo na Twoim miejscu połączył bym te 2 najmniejsze na górze w jeden bo to będzie bardziej pasowało do małej łazienki a nie pokoju. Jeśli nie chcesz podnosić ścianki kolankowej ewentualnie zmieniać kąta nachylenia dachu co znacznie zwiększy pokoje na górze to pokombinuj ze schodami w innym miejscu ( możesz się wzorować na projekcie nell 2g bazujący na majce ). Najlepiej jest obejrzeć dom na żywo u kogoś przed zdaniem projektu, bo jednym się podoba oryginał a innym już nie koniecznie zależy od gustu i oczekiwań od domu.

Dziękuję za uwagi :) Z tym słupem to jest myśl, wiedziałam że pewnie coś tam trzeba będzie zrobić, natomiast kąt nachylenia musimy zmienić czy tego chcemy czy nie, bo w mpzp jest 40 stopni. Trochę się boję jak ten dom będzie wyglądał z takim dachem ale w planie jest też zapis o dachu dwuspadowym, a wszystkie inne projekty są słabe więc będziemy ryzykować. Może ktoś podnosił kąt nachylenia dachu w majce? Dzięki i pozdrawiam :)

Dziękuję za uwagi :) Z tym słupem to jest myśl, wiedziałam że pewnie coś tam trzeba będzie zrobić, natomiast kąt nachylenia musimy zmienić czy tego chcemy czy nie, bo w mpzp jest 40 stopni. Trochę się boję jak ten dom będzie wyglądał z takim dachem ale w planie jest też zapis o dachu dwuspadowym, a wszystkie inne projekty są słabe więc będziemy ryzykować. Może ktoś podnosił kąt nachylenia dachu w majce? Dzięki i pozdrawiam :)

To będzie wysoki dom jak z 40 stopniowym dachem, ja mam z 35 stopniowym i 40 cm ścianka kolankowa w oryginale nie ma ścianki a dach ma 30 stopni, do 40 stopniowego dachu trzeba będzie podnieść ściankę na jakieś 70-80 cm bo okap dachu na okna najdzie

Niestety pewnie tak trzeba będzie zrobic :( już się pogodziliśmy, że nie będziemy mieć domu z wymarzonym dachem.....gdyby chociaż pozwolili nam na 35 stopni to już nie byłoby tak źle, ale podobno MPZT to świętość.Będziemy kombinować z architektem żeby okap schodził możliwie jak najniżej i nie zakrywał okien, tak żeby cały dom nie wyglądał jak kurnik. W ogóle to czytałam, że dużo osób ma problem z planem zagospodarowania a kątem dachu. Jest w polsce wiele gmin gdzie właśnie takie przepisy obowiązują i walka z tym to droga przez mękę zakończona na ogół przegraną.

wracając do projektu obejrzałam też nell 2g i faktycznie prezentuje się elegancko, zastanawia mnie tylko czy na poddaszu w projekcie np w sypialni kolo łazienki ta linia oznaczona 448 to miejsce gdzie zaczyna się skos? (mówilam, że jestem zielona:) bo jak tak, to w majce jest ona zdecydowanie bliżej ściany i chyba miejsca trochę więcej. Kuchnia też trochę mała, nawet jakbym ją powiększyła, ale za to schody dobrze usytuowane:) Po Twoim wczorajszym wpisie na pewno umieścimy już słup na dole, a nawet 3 drewniane słupy koło siebie, tak żeby nie zamykać tej strony, a żeby był jakiś prześwit, także wielkie dzięki :) Pozdrawiam :)

Edytowane przez blaherr

Niestety pewnie tak trzeba będzie zrobic :( już się pogodziliśmy, że nie będziemy mieć domu z wymarzonym dachem.....gdyby chociaż pozwolili nam na 35 stopni to już nie byłoby tak źle, ale podobno MPZT to świętość.Będziemy kombinować z architektem żeby okap schodził możliwie jak najniżej i nie zakrywał okien, tak żeby cały dom nie wyglądał jak kurnik. W ogóle to czytałam, że dużo osób ma problem z planem zagospodarowania a kątem dachu. Jest w polsce wiele gmin gdzie właśnie takie przepisy obowiązują i walka z tym to droga przez mękę zakończona na ogół przegraną.

wracając do projektu obejrzałam też nell 2g i faktycznie prezentuje się elegancko, zastanawia mnie tylko czy na poddaszu w projekcie np w sypialni kolo łazienki ta linia oznaczona 448 to miejsce gdzie zaczyna się skos? (mówilam, że jestem zielona:) bo jak tak, to w majce jest ona zdecydowanie bliżej ściany i chyba miejsca trochę więcej. Kuchnia też trochę mała, nawet jakbym ją powiększyła, ale za to schody dobrze usytuowane:) Po Twoim wczorajszym wpisie na pewno umieścimy już słup na dole, a nawet 3 drewniane słupy koło siebie, tak żeby nie zamykać tej strony, a żeby był jakiś prześwit, także wielkie dzięki :) Pozdrawiam :)

Skos zaczyna się od słupa zaznaczonego na rzucie poddasza (ale znaczenie ma na jakiej wysokości się zaczyna a nie gdzie) a ta linia to po prostu linia z wymiarami pokoju, na stronie dominaty są przekroje do pobrania tam wszystko dokładnie widać po lewej stronie jest "do pobrania " więc można se porównać nell z mają, według mnie nell zajmuje mniej na działce ale więcej oferuje, ogólnie jak ja miał bym 2 raz budować maje i podnosić dach i ścianki kolankowe zmniejszył bym jego powierzchnie kosztem pewnie czegoś innego ale zachował bym mniej więcej oryginalną wysokość budynku, możesz sobie narysować na kartce przyjmując że 1cm to 1m przekrój swojego projektu i zobaczysz że dom będzie miał ponad 10 m wysokości przy 40 stopniowym dachu i szerokości 12,5 m domu

No to teraz się zalamalam ������ dom nie może być wyższy niż 9m....będę kombinować z projektantem....wiedziałam że będą jakieś problemy ale nie myślałam że aż takie... Dziękuję za pomoc, na pewno dam znać na czym stanęło ������ pozdrawiam

mój ma jakieś 8,7m z dachem 35 stopni i ścianką 40cm a szerokość domu mam zmniejszoną do 11,60m, w Twoim wypadku jeśli nie masz zamiaru miec garażu to możesz sporo przerobić ten domek tylko nie wiem jak się to odbije wizualnie

Jutro spotykam się z projektantem, troche się zapoznałam z tematem ścianek kolankowych i szczerze to nie chciałabym jej mieć. Mam pomysł na okap, żeby nie zachodził na okna, tzn tak z grubsza nad tarasem który chce dorobić zrobic daszek też dwuspadowy (zwłaszcza ze chce tam okna balkonowe zamiast zwyklych), wówczas krokwie może moznaby skrocic, okna od kotlowni i pom. gosp. nieco obnizyc a nad oknem od kuchni jeszcze się zastanowie bo nie mam zadnej wizji na razie. Na pewno byloby to tansze do przerobienia w projekcie niz wstawianie scianki czy zmniejszanie budynku, a im wyzsza scianka kolankowa to znowu wiecej materialu na zbrojenie itd. Oczywiscie to wszystko to teoria, a wizyta u projektanta jutro :) bez tej scianki i przy 40 stopniach nachylenia miejsca na poddaszu bedzie wystarczająco, budynek bylby wyzszy o jakies 2 metry ale znowy to moje wyliczenia, chociaz chyba duzego bledu nie bedzie.......nie moge spac juz przez ten dach a to dopiero sam początek :)

No to teraz się zalamalam ������ dom nie może być wyższy niż 9m....będę kombinować z projektantem....wiedziałam że będą jakieś problemy ale nie myślałam że aż takie... Dziękuję za pomoc, na pewno dam znać na czym stanęło ������ pozdrawiam

Ktoś chyba wcześniej napisał że cały urok tego projektu jest w tym że dach i cały dom wyglada na przysadzisty i podnoszenie scianki kolankowej czy zwiększanie kąta dachu to zaburza, ja ze swojej strony się pod tym podpisuje. U siebie zrezygnowałem z garażu wydłużyłem taras od 3,5m, nie ma pustki płyta na całości i w tej chwili zrobiło się 180m2 użytkowej. Na etapie zmian w projekcie na rysunkach wszystko wydawało mi sie małe dlatego powiększałem teraz po wybudowaniu pare elementów bym zmniejszył. Proponuje najpierw obejrzeć Maję w oryginale u kogoś na żywo i później ewentualnie wprowadzać zmiany.

Edytowane przez pbob

Jutro spotykam się z projektantem, troche się zapoznałam z tematem ścianek kolankowych i szczerze to nie chciałabym jej mieć. Mam pomysł na okap, żeby nie zachodził na okna, tzn tak z grubsza nad tarasem który chce dorobić zrobic daszek też dwuspadowy (zwłaszcza ze chce tam okna balkonowe zamiast zwyklych), wówczas krokwie może moznaby skrocic, okna od kotlowni i pom. gosp. nieco obnizyc a nad oknem od kuchni jeszcze się zastanowie bo nie mam zadnej wizji na razie. Na pewno byloby to tansze do przerobienia w projekcie niz wstawianie scianki czy zmniejszanie budynku, a im wyzsza scianka kolankowa to znowu wiecej materialu na zbrojenie itd. Oczywiscie to wszystko to teoria, a wizyta u projektanta jutro :) bez tej scianki i przy 40 stopniach nachylenia miejsca na poddaszu bedzie wystarczająco, budynek bylby wyzszy o jakies 2 metry ale znowy to moje wyliczenia, chociaz chyba duzego bledu nie bedzie.......nie moge spac juz przez ten dach a to dopiero sam początek :)

Koszt podniesienia ścianki kolankowej jest znikomy w porównaniu do podniesienia z 30 do 40 stopni dachu tam dopiero pójdzie materiału ( dłuższe krokwie, więcej blachy-dachówki, więcej membrany nie mówiąc już o tym że dach będzie przeważał nad domem, wejdź sobie na np planer 3d i po projektuj se sama wizualizacje w 3D i się przekonasz. Sam mam podniesiony dom i nie jestem zbytnio zachwycony jego wyglądem, co prawda w środku mam sporo miejsca i mam garaż w bryle ale teraz wolał bym chyba wywalić ten garaż i zrobić se np 3 pokoje na dole i 1-2 na górze bez podnoszenia domu bo widziałem go na żywo w oryginale i naprawdę prezentuje się kozacko ale z racji że jestem wysoki to piętro mi się nie podobało bo czułem się jak bym cały czas musiał schylać głowę jak w piwnicy starej

Ktoś chyba wcześniej napisał że cały urok tego projektu jest w tym że dach i cały dom wyglada na przysadzisty i podnoszenie scianki kolankowej czy zwiększanie kąta dachu to zaburza, ja ze swojej strony się pod tym podpisuje. U siebie zrezygnowałem z garażu wydłużyłem taras od 3,5m, nie ma pustki płyta na całości i w tej chwili zrobiło się 180m2 użytkowej. Na etapie zmian w projekcie na rysunkach wszystko wydawało mi sie małe dlatego powiększałem teraz po wybudowaniu pare elementów bym zmniejszył. Proponuje najpierw obejrzeć Maję w oryginale u kogoś na żywo i później ewentualnie wprowadzać zmiany.

Całkowicie się z tym zgadzam, ale w planie zagospodarowania, jak już mówiłam mam dach 40 stopni i jakiego super projektu nie wzięłabym do ręki i tak go zepsuję przez jakiś idiotyczny zapis. Ktoś powie, że trzeba było to sprawdzić przed zakupem dzialki ale nie każdy jest znawcą zagadnień prawno-budowlano-technicznych i dowiaduje się o różnych hakach po drodze, tak jak ja. Pozdrawiam

Koszt podniesienia ścianki kolankowej jest znikomy w porównaniu do podniesienia z 30 do 40 stopni dachu tam dopiero pójdzie materiału ( dłuższe krokwie, więcej blachy-dachówki, więcej membrany nie mówiąc już o tym że dach będzie przeważał nad domem, wejdź sobie na np planer 3d i po projektuj se sama wizualizacje w 3D i się przekonasz. Sam mam podniesiony dom i nie jestem zbytnio zachwycony jego wyglądem, co prawda w środku mam sporo miejsca i mam garaż w bryle ale teraz wolał bym chyba wywalić ten garaż i zrobić se np 3 pokoje na dole i 1-2 na górze bez podnoszenia domu bo widziałem go na żywo w oryginale i naprawdę prezentuje się kozacko ale z racji że jestem wysoki to piętro mi się nie podobało bo czułem się jak bym cały czas musiał schylać głowę jak w piwnicy starej

Dzięki, zaraz spróbuję coś pokombinować :) Ja naprawdę nie chcę takiego kąta, ale co mam zrobić jak takie są warunki w planie zagospodarowania?? Przeczytałam już chyba wszystko na ten temat i zwykły szarak taki jak ja nie ma szans tego obejść :( Pierwotnie to w ogóle marzył nam się projekt hiacynt ale szybko zeszliśmy na ziemię po wizycie w gminie :(

Witam, koszt stropodachu to około 12 tysięcy złotych (robocizna, beton, drut), deski pozostały z fundamentów i pierwszego stropu, stemple również. Podnosiliśmy ścianę kolankową o 2 pustaki Maxa, skosy są bardzoooooooo długie ale sądzę, że warto było. Mając prawie 2 metry wzrostu każdy cm jest ważny.

Po wykonaniu stropu myślałem, że na górze i tak będzie mało miejsca ale po rozszolowaniu moim zdaniem wyszły całkiem ciekawe pomieszczenia.

Wkrótce zdjęcia z poczynionych prac.