Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 675
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,czy ktoś zdecydował sie na wydluzenie domu o 2 metry?Widze na forum ,ze wiele osób decydowała sie powiekszyc o 1 -1.5 metra.Nasz architekt twierdzi dwa metry nie zrobia wielkiej różnicy a powierzchnia salonu zwiekszy sie aż do 36m i kuchni do 14,5 m .Kuszące,ale troche obawiamy sie ,że budynek straci na uroku..Prosze Was o wsparcie i porady,pozdrawiam:)

Witajcie,czy ktoś zdecydował sie na wydluzenie domu o 2 metry?Widze na forum ,ze wiele osób decydowała sie powiekszyc o 1 -1.5 metra.Nasz architekt twierdzi dwa metry nie zrobia wielkiej różnicy a powierzchnia salonu zwiekszy sie aż do 36m i kuchni do 14,5 m .Kuszące,ale troche obawiamy sie ,że budynek straci na uroku..Prosze Was o wsparcie i porady,pozdrawiam:)

Taras też będzie wydłużony?

Jeżeli nie to poszukaj na forum, ktoś wydłużał taras o 2 mb, więc mniej więcej na zdj zobaczysz jak wygląda takie wydłużenie. My przedłużaliśmy taras o 1 mb i jest ok, także myślę że z całą bryłą też nie powinno być źle. Oczywiście dom zaczyna trochę przypominać długą stodołę, no ale zależy kto co lubi;)

Mam pytanie do osób, które już wybudowały. Jesteśmy na etapie budowania ścianek działowych i zastanawiam się na rozplanowaniem poddasza. Jedną ze zn=mina, o których myślałam jest przeniesienie drzwi do pokojów, aby uzyskać wnęki, które będą akurat na łóżka dla córek czy biurka. Wydaje mi się, że drzwi osadzone w oryginalnym planie, zabierają sporo miejsca (akurat tego gdzie jest najwyżej). Jednak nie wyobrażam sobie, żeby drzwi otwierały się do środka pokojów (mam wrażenie, że będą tak "wisieć" na środku). Czy otwieranie na korytarz będzie dobrym rozwiązaniem? Nie będą przeszkadzać? Czy w ogóle darować sobie zmianę miejsca tych drzwi? Dodam, że na poddaszu pozbyliśmy się wszystkich słupów, więc nie będą przeszkadzać, i w drugim pokoju rezygnujemy z garderoby.

maja-ii-2g-847.jpg

Taras też będzie wydłużony?

Jeżeli nie to poszukaj na forum, ktoś wydłużał taras o 2 mb, więc mniej więcej na zdj zobaczysz jak wygląda takie wydłużenie. My przedłużaliśmy taras o 1 mb i jest ok, także myślę że z całą bryłą też nie powinno być źle. Oczywiście dom zaczyna trochę przypominać długą stodołę, no ale zależy kto co lubi;)

Mam pytanie do osób, które już wybudowały. Jesteśmy na etapie budowania ścianek działowych i zastanawiam się na rozplanowaniem poddasza. Jedną ze zn=mina, o których myślałam jest przeniesienie drzwi do pokojów, aby uzyskać wnęki, które będą akurat na łóżka dla córek czy biurka. Wydaje mi się, że drzwi osadzone w oryginalnym planie, zabierają sporo miejsca (akurat tego gdzie jest najwyżej). Jednak nie wyobrażam sobie, żeby drzwi otwierały się do środka pokojów (mam wrażenie, że będą tak "wisieć" na środku). Czy otwieranie na korytarz będzie dobrym rozwiązaniem? Nie będą przeszkadzać? Czy w ogóle darować sobie zmianę miejsca tych drzwi? Dodam, że na poddaszu pozbyliśmy się wszystkich słupów, więc nie będą przeszkadzać, i w drugim pokoju rezygnujemy z garderoby.

Witam,

Ja mam dom wykończony i już mieszkam. Moje otwierają się do środka na ścianę i nic tam nie "wisi". Nie polecam drzwi otwieranych na zewnątrz (przynajmniej tych na wprost schodów). Schody są dość wąskie, góra też nie jest szeroka. Będzie to ze sobą kolidować i nie będzie dobrze wyglądać. Chyba, że przeniesie się je i nie będą na wprost schodów. Czy można przenieś to nie wiem.

pozdrawiam

Ewa

• 2 weeks później...
Witam,

Ja mam dom wykończony i już mieszkam. Moje otwierają się do środka na ścianę i nic tam nie "wisi". Nie polecam drzwi otwieranych na zewnątrz (przynajmniej tych na wprost schodów). Schody są dość wąskie, góra też nie jest szeroka. Będzie to ze sobą kolidować i nie będzie dobrze wyglądać. Chyba, że przeniesie się je i nie będą na wprost schodów. Czy można przenieś to nie wiem.

pozdrawiam

Ewa

Drzwi zostały jednak przeniesione i w pokojach zrobiło się więcej miejsca. Drzwi najprawdopodobniej będą otwierać się na zew, ale jeszcze trochę czasu jest na zastanowienie:) Chętnie zobaczyłabym wykończony dom, ale mam za daleko:/ Może mogłabyś wstawić zdjęcia tutaj? Jestem bardzo ciekawa waszych rozwiązań:)

Drzwi zostały jednak przeniesione i w pokojach zrobiło się więcej miejsca. Drzwi najprawdopodobniej będą otwierać się na zew, ale jeszcze trochę czasu jest na zastanowienie:) Chętnie zobaczyłabym wykończony dom, ale mam za daleko:/ Może mogłabyś wstawić zdjęcia tutaj? Jestem bardzo ciekawa waszych rozwiązań:)

Raczej słaby pomysł, bo otwierane na korytarz będą niepraktyczne - żeby otworzyć trzeba będzie stać na krawędzi schodów, a otwierane do wewnątrz pokoju chyba będą uderzać narożnikiem w skosy - tam jest mało miejsca..

Raczej słaby pomysł, bo otwierane na korytarz będą niepraktyczne - żeby otworzyć trzeba będzie stać na krawędzi schodów, a otwierane do wewnątrz pokoju chyba będą uderzać narożnikiem w skosy - tam jest mało miejsca..

Mamy podniesiony dom o 1 pustak:) dodatkowo będziemy ocieplać pianką, a nie wełną, więc też "zaoszczędzimy" miejsca. Ostatecznie zawsze można zrobić drzwi przesuwne;) Co do wygody, w domu rodzinnym mamy tak drzwi przy wejściu na piętro i szczerze ,to chyba kwestia przyzwyczajenia, ale nikomu otwieranie na zew z pozycji schodów nie przeszkadza. Zobaczymy jak to będzie w praktyce u nas. Jednak cieszę się, że nadal śledzisz forum, a wiem, że już chwilę mieszkasz, także może jakieś rady, zmieniłbyś coś?

• 4 weeks później...
Witam. Czy mógłby wrzucić zdjęcie wykończonego domku ktoś, kto nie wykonywał komina zewnętrznego. Zastanawiam się czy zrezygnować z niego, bo służył by tylko jako gril i ozdoba domu. Kominka w środku mieć nie będziemy, nie chcę kotlowni w salonie, a po drugie jego umiejscowienie i tak było nijakie wg mnie. Docelowo komin zewnetrzny miałby być z klinkieru grafitowego. Jego murowanie i material sporo kosztuje, i to daje mi do myślenia czy dla samego grilla warto go wykonywac. Mógłby ktoś coś doradzić, pokazać jak dom wygląda bez tego komina?

• 1 month później...
Witam wszystkich. Jestem zainteresowany kupnem projektu maja2 2g i wraz z zoną bardzo bysmy chcieli zobaczyc jak wyglada na zywo wybudowany juz dom. Jestesmy z województwa pomorskiego jezeli ktos w pomorski buduje taki dom to bardzo bysmy byli wdzieczni gdybysmy mogli przyjechac i zobaczyc domek na zywo.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam serdecznie! Też planuję identyczne zmiany .Bardzo bym chciała zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości. Gdzie Państwo budujecie?Jestem ze Świdnika (koło Lublina)A jeszcze się zastanawiam nad podniesieniem ścianki kolankowej może o pustak....nie wiem.....Mamy kupiony projekt, przed nami jego adaptacja....Bardzo proszę o kontakt. Z gory dziękuję! [email protected]

My wydłużyliśmy o metr część w której jest garaż i wiatrołap, schody przenieśliśmy z drugiej strony ścianki działowej by nie wchodziły nam do pokoju /a w garażu już nam nie przeszkadzają/ oczywiście zrobiliśmy też antresolę wychodzącą na salon. Po wydłużeniu mamy również minimalnie poszerzony salon i środkowy pokój. Kuchnia też ma ścianę przesuniętą tj zlikwidowaliśmy wnękę która była w oryginale.

Właśnie moja prośba była pisana powyżej do Państwa ☺Pozdrawiam !