Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 675
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zamontowaliśmy płotków śniegowych ale będziemy je montować - śnieg potrafi zjechać z całego dachu i jest to niebezpieczne zarówno dla osób jak i samochodu. Ławy kominiarskie są konieczne przy kominach gdy są wykorzystywane do opalania paliwem stałym (węgiel, kominek na drewno)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...

Temat trochę podupadł - czyżby nikt już nie budował tego projektu? :(

Ja znowuż mam pytanie o ściankę kolankową. Kolega IMEI wstawiał zdjęcia ze swojego domku, w którym nie podnosił ścianki, a czy ktoś to robił i pochwaliłby się zdjeciami? Interesuję mnie podniesienie o 30-40cm, takie żeby nie zaburzało wyglądu domku z zewnatrz.

Super!

Pustkę nad salonem zostawiłeś czy jest tam pokoik?

A zdjęcia pokoi na poddaszu mógłbyś wrzucić? Nawet niewykończonych...

Edit: Widzę, że jest dodatkowe okno dachowe,więc zapewne pokoik się pojawił nad salonem ;)

Do tego nastąpiła zmiana dachu - jedna część została wyrównana z wyższą cześcią, ale druga nie, prawda? Czyli od frontu wygląda tak jak w projekcie?

Edytowane przez DanielGaw

Nie ma pustki nad salonem. Bedzie pokoik. Na razie nie mam zdjec, bo jeszcze ścianki dzialowe nie sa skończone. Pokoiki wyjda calkiem spore. Robilismy scianke kolankowa na okolo 50 cm, domek nic na tym nie stracil. Dach jest zrobiony zgodnie z projektem. Jest tylko mniej okien dachowych.

Właśnie się dopatrzyłem tego dachu - cały czas myślałem, że nad całym tarasem jest niższy, co ślepemu po oczach? :)

A mogę liczyć na to, że wrzucisz zdjęcia pokojow na poddaszu jak będą już ścianki? Bo właśnie o takim podniesieniu ścianki kolankowej myślałem, więc sądzę, że fotki utwierdzą mnie na 100% :D

Coś jeszcze zmienialiście w projekcie?

Oczywiscie jak tylko beda zrobione to wrzucę. Ale chwile jeszcze trzeba poczekac. Kilka zmian jeszcze bylo, miedzy innymi tak jak Imei cofnelismy o jakies 80 cm scianke gabinetu, zeby powiekszyc salon. Kotlownie przenieśliśmy do garazu, dzięki temu zyskalismy wiekszy wiatrolap i lazienke. Lazienki nie dzielilismy na dwa osobne pomiezzczenia typu prysznic i wc. To wszystko podpatrzylismy wlasnie u Imei i jestesmy zadowoleni. Dodatkowo drzwi wejsciowe nie beda jak w projekcie, wstawilsmy slupek, ta zmiana tez przypadla nam do gustu. Brama garazowa jest tylko troszke węzsza niz w projekcie. Okno garazowe troche powiększylismy. W salonie zrezygnowalismy z kominka, ale grill zewnetrzny zostal. Tyle z najwazniejszych zmian.

• 3 weeks później...
Witam! Czy ktoś jeszcze buduje lub wybudował już i chciałby podzielić się jakimiś zdjęciami z realizacji po podniesieniu ściany kolankowej ciekawi mnie ilość miejsca w pokojach na piętrze, bo bez zmian wygląda to nieco kiepsko.

Jak się cofniesz kilkanaście stron to zobaczysz mój domek z podniesioną ścianką kolankową o jakieś 40cm i dachem z kątem 35 stopni, miejsca na poddaszu jest dużo więcej niż w oryginale co do wizualnych zmian to dom na pewno jest wyższy i nie każdemu może się to spodobać ale to już kwestia gustu

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
Witam wszystkich sympatyków projektu Mają II 2G, jesteśmy bardzo blisko realizacji po sporych przeróbkach, czy jest możliwość obejrzenia domku w trakcie budowy lub gotowego? Jesteśmy z województwa Świętokrzyskiego bardzo zależy nam na tym. Jeśli ktoś ma ochotę udostępnić do obejrzenia w Świętokrzyskim lub ościennych województwach to bylibyśmy bardzo wdzięczni. Pozdrawiam Marcin.

Witam,

jesteśmy zainteresowani także budową Maja 2 2G w okolicach Wrocławia. Jesteśmy ciekawi czy udało Wam się już skończyć budowę? Czy byłaby możliwość otrzymania jakiegoś kontaktu i zobaczenia tego domu.

Jeżeli buduje ktoś w okolicach Ostrowca Świętokrzystkiego to również bylibyśmy wdzięczni na kontakt, chętnie tam też zobaczymy ten dom.

Projekt wizualnie wydaje się być ładny i ciekawy, ale tylko na pierwszy rzut.

Proponuję tym, co są nim zachwyceni zrobić podobny projekt indywidualny od podstaw u architekta. Bo ten po przeróbkach nigdy nie będzie ani funkcjonalny ani tani.

Nasi znajomi go budowali 3 lata do tyłu i teraz są zniesmaczeni, że dali się tak omotać pierwszemu zauroczeniu i wydali tyle kasy na budowę tak nieżyciowego domu. To nie jest dom dla rodziny raczej dla 2 osób.

Narzekają na prawie wszystko:'

Rodzina z 2 dzieci a nie ma miejsca na porządny stół w jadalni,

brakuje wszelkich schowków, spiżarni, pralni,

salon i kuchnia malutkie

pustka niby fajna, ale nie aż taka, aby było to łałł...za mała powierzchnia i raczej to wygląda jak coś zrobionego na siłę z przymusu.

okno w ścianie szczytowej wizualnie fajne, ale ciężkie do mycia.

kominek na zewnątrz użyty tylko kilka razy, bo ciężko sprzątać, lepiej grilla rozpalić a zimą nikt go nie rusza, bo przyjemniej siedzieć w domu niż na tarasie. Strata kasy.

wiatrołap nawet po powiększeniu nieustawny, nie ma gdzie przechowywać ubrań.

pokoje u góry tragedia, tak są niepraktyczne....brak miejsca na porządne meble.

i wszędzie słupy, które przeszkadzają w urządzaniu domu.

Ogólnie za te pieniądze można mieć na prawdę ładny, nawet podobny dom wizualnie ale praktyczny i ustawny.

Szczególnie teraz kiedy domów z antresolami i pustkami jest dużo nawet wśród projektów gotowych.

Ci, co budowali te domy i mieszkają, to chyba lekko zakłamują rzeczywistość, bo teraz nie mają wyjścia. Tylko szkoda, że namawiają i mieszają innym w głowach.

Edytowane przez ciężkiprzypadek
dopisek

Jest dużo prawdy w tym co pisze "ciężkiprzypadek " co prawda na żywo nie widziałem jeszcze Mai i po przeanalizowaniu gotowego projektu faktycznie jest dużo minusów ( mały salon, kuchnia, garaż jak na 2 auta no i aż się prosi o zrobienie ścianki kolankowej w granicach min 30-50 cm) mimo wszystko zdecydowaliśmy się na Maję jednak projekt indywidualny z dużymi zmianami. Zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem skosów lanych... W moim projekcie będzie poszerzenie ściany zewnętrznej od salonu o 1m, pozostawienie jednego pokoju na parterze + jakiś gabinet, dołożenie małej spiżarki w efekcie koncowym zmniejszenie garażu na 1 auto ale na luzie, dołożenie wiaty zewnętrznej na 2 auto i ewentualnie zmiejszenie z prawej strony o 1m. jest jeszcze opcja powiększenia wiatrołapu do 1m w kierunku kuchni. wrzucam szkice co prawda nie aktualne ale pogląd będzie. piwnica.jpg parter.jpg poddasze.jpg

Dawno nie zaglądaliśmy na forum Majowe :) ale po tym co zostało napisane przez "ciężkiprzypadek" postanowiliśmy zabrać głos.

W samym projekcie owszem wprowadziliśmy zmiany, ale tylko ludzie bez wyobraźni decydują się na budowę domu bez poprawek bo niestety mało kiedy spotyka się taki, który pasuje w 100%. My takiego nie znaleźliśmy. Ponad to kupując gotowy projekt nikt nie kupuje kota w worku tylko widzi co bierze a jak mu nie pasuje to dostosowuje go do swoich potrzeb, funkcjonalności i komfortu. Ja rozumiem że wiele to kwestia gustu ale:

1. Każdy kto się decyduje na ten projekt jest w stanie zauważyć, że salon nie jest za duży, my przesunęliśmy ścianę o 1 metr co spowodowało, że kuchnia tym samym też się powiększyła,

2. Łazienka była dla nas za mała, zdecydowaliśmy się zmniejszyć sypialnię i tam zrobić łazienkę i to nie małą, a tam gdzie jest w projekcie łazienka zostawiliśmy tylko WC zmniejszając pomieszczenie. Tym samym zamiast kotłowni mamy całkiem przyzwoitą spiżarnię (kotłownia w garażu - jeden samochód, jedno stanowisko zupełnie wystarcza),

3. Mało miejsca na garderobę - zrobiliśmy zabudowę pod schodami, która mieści dużo więcej niż niejedna garderoba :)

4. Wiatrołap powiększony,

5. Taras powiększony o 1 metr - całą wiosnę, lato i jesień przegrillowaliśmy ze znajomymi na tarasie. Nic nie zastąpi świeżego powietrza przy smacznej uczcie :D (sprzątania po grillu nie będziemy komentować, można grillować na jednorazowym sprzęcie, co kto lubi)

Nie było dnia żebyśmy żałowali wyboru odnośnie tego projektu, faktem jest, że nie jest tani ale jak ktoś ma jakiekolwiek pojęcie odnośnie budowy i trochę wyobraźni to chyba powinien to wiedzieć.

Nie podnosiliśmy ścianek bo właśnie te skosy są urocze i nadają klimat pomieszczeniom. Nie wiem co "ciężkiprzypadek" miał na myśli pisząc o porządnych meblach bo czas meblościanek chyba dawno minął. A jak widać na zamieszczonych zdjęciach jest miejsce w salonie na "porządny stół".

Nie ma to jak zabierać głos za innych :D

salon.jpg

salon2.jpg

salon6.jpg

salon3k.jpg

salon4k.jpg

Edytowane przez Marcin_Syś

Bardzo ładne wykończenie domu, ale to nie jest odpowiedź na mój post.

Ile osób mieszka w Waszym domu?Ile zapłaciliście za zmiany w projekcie?

Mnie chodziło tylko, że to wadliwy projekt i wymaga wielu zmian i łatwiej zrobić projekt indywidualny na jego podstawie, niż robić kilkanaście zmian, bo po zmianach i tak jego funkcjonalność może dawać wiele do życzenia.

Ludzie widząc piękne wizualizacje oczarowują się nimi, nie mają doświadczenia w budowie tj. moi znajomi, kupują go i mają zonka!

Dodam, że architekt, który adoptował w/w projekt zrobił tak jak oni chcieli, czyli powiększył wiatrołap kosztem wc. Reszty nie zmienili, bo uważali, że będzie dobrze, tak jak na zdjęciach. Wcześniej mieszkali w bloku w 2 pokojowym mieszkaniu, to nie wiedzieli, że w domu potrzeba więcej pomieszczeń technicznych itp różnych rzeczy.

Garaż, no właśnie garaż...oni mają 2 auta....i dlatego nie chcieli zmian, wierzyli, iż projektant co robił projekt wie najlepiej i to rozumowanie ich zgubiło.

A to Twoje stwierdzenie powaliło mnie doszczętnie!

...,,W samym projekcie owszem wprowadziliśmy zmiany, ale tylko ludzie bez wyobraźni decydują się na budowę domu bez poprawek''.....

Po to są różne projekty na rynku i projekty indywidualne, by właśnie unikać projektów, w których trzeba wykonywać dużo zmian a wybierać te bezproblemowe, bo wszelkie poprawki,, Mogą'' prowadzić do złego .

Nie napisałam!:

-o ciężkim czyszczeniu grilla tylko kominka,

-o małym tarasie, to Ty to dodałeś

- o małej łazience, również Ty to dodałeś.

Czyli dodałeś jeszcze inne wady tego projektu.

Twoja wypowiedź:

...,,Nie było dnia żebyśmy żałowali wyboru odnośnie tego projektu, faktem jest, że nie jest tani ale jak ktoś ma jakiekolwiek pojęcie odnośnie budowy i trochę wyobraźni to chyba powinien to wiedzieć''.....

No właśnie, nie wszyscy i dlatego ja zwróciłam na to uwagę!

...,,Nie podnosiliśmy ścianek bo właśnie te skosy są urocze i nadają klimat pomieszczeniom. Nie wiem co "ciężkiprzypadek" miał na myśli pisząc o porządnych meblach bo czas meblościanek chyba dawno minął. A jak widać na zamieszczonych zdjęciach jest miejsce w salonie na "porządny stół".

Dodam, że powiększyliście miejsce na ten stół i w ten sposób sam siebie okłamujesz.

Najlepsze określenie na coś niefunkcjonalnego to właśnie urocze, ale to chyba wszyscy wiedzą... a porządne meble to szafy, szafy i jeszcze raz szafy, bo każdy z nas ma mnóstwo rzeczy, które są potrzebne a nawet niezbędne szczególnie przy dzieciach, które trzeba gdzieś schować np. walizki, koce, pościele, ozdoby świąteczne itp mnóstwo przedmiotów.

Na koniec napiszę tylko to, że to ładny projekt ale niefunkcjonalny dla rodziny i proszę abyście na to zwrócili uwagę!

Z resztą ja też dzięki wizycie u znajomych ustrzegłam się błędów przy projektowaniu naszego nowego domu, którego będziemy budować lada moment.