Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 675
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak tam postępy w budowie?

Zastanawiam się nad adaptacją dostosowaną do naszych potrzeb i naniosłam kilka pomysłów na przekroje. Jeszcze nie kupiliśmy projektu, ciągle się zastanawiamy czy to właśnie ten.

1) Zmniejszenie garażu na jednostanowiskowy, a tym samym pojawienie się miejsca na pralnię i większą kotłownię. Dodatkowa spiżarnia.

2) Zwiększenie kuchni. Tutaj mam pytanie do aktualnie budujących, ponieważ chciałabym uzyskać bar w kuchni. Ktoś chyba wcześniej wspominal o wyspie w tym miejscu?Chodzi o ścianę łączącą kuchnię z salonem (dorysowałam 4 kwadraty jako krzesła barowe ;) ) Nawet zostawienie słupa wchodzi w grę, coś jak na zdjęciu poniżej.

3) Zmiana kształtu sypialni i dodatkowy mały pokoik dla ewentualnego dziecka :)

4) Pozostała część gabinetu zabranego na rzecz sypialni otwarta na salon. Interesuje mnie też rezygnacja z drzwi od strony schodów. Tutaj też może zostać tylko słup podtrzymujący? Jestem kobietą i nie mam pojęcia o takich rzeczach:)

skan 001.jpgimage_set_desc.jpg

Poddasze:

1) Mniejsza łazienka, wytworzenie antresoli. Imei jeżeli dobrze widziałam na zdjęciach tak właśnie zrobiłeś. Podziel się opinią i dokładnymi zdjęciami:)

Bardzo proszę o opinie czy zmiany, które chciałabym uzyskać są w ogóle możliwe? A przede wszystkim funkcjonalne?

Pozdrawiam wszystkich!

Edytowane przez iliy

ad. 2 Rezygnacja ze ściany raczej możliwa, być może nawet bez dodatkowego słupa, ewentualnie tylko podciąg o większym przekroju, architekt z odpowiednimi uprawnieniami konstruktora powinien zrobić Ci to przy adaptacji

ad. 3 Ten dodatkowy pokoik byłby bardzo mały, raczej klita, dodatkowo musiałabyś dorzucić okno w takim miejscu, że raczej nie pasowałoby do rozkładu pozostałych na tej ścinie

ad. 4 To jest również ściana nośna, na pewno trzeba by zostawić albo nawet powiększyć przekrój słupa, który oryginalnie jest w projekcie i dorzucić podciąg, ale podobnie jak w pkt 1 to zadanie dla konstruktora.

Co do poddasza to mini 'antresola' jest superancka :)

Imei - masz rację co do dodatkowego małego pokoju. Najlepiej zostawić po prostu sypialnie tak jak jest, ewentualnie zmienić tak jak Ty to zrobiłeś. Zastanawiałeś się już nad ogrzewaniem? Podłogówkę czy coś innego planujesz? Zdjęcia świetne, baaardzo chciałabym na żywo zobaczyć Twój dom,ale mam daleko. Mój narzeczony jest trochę przeciwny otwartemu salonowi, ponieważ boi się utraty ciepła właśnie. Myślę, że gdyby zobaczył w realu domek na pewno bardzo by mu się spodobał.

Mam wielką prośbę. Potrzebuję spisu rozmiarów i długości poszczególnych elementów konstrukcji dachu w Mai. Mam nadzieję, że ktoś mi z tym pomoże.Będę przeogromnie wdzięczna. Wiem, że to dziwna prośba, ponieważ wystarczy kupić projekt, ale może napiszę dlaczego jeszcze go nie mam. Otóż na budowę domu zdecydowaliśmy się całkiem niedawno. Do tej pory mieliśmy zamiar zrobić poddasze w domu rodzinnym. W zimie zostały ścięte drzewa na ten cel. No i właśnie jutro będą w tartaku już (żeby czasem w środku drewna nie zaczęło się jakieś życie). Niestety, jesteśmy na etapie szukania działki dopiero i dlatego zwlekamy z kupnem projektu. Chociaż jesteśmy na niego zdecydowani:) Dlatego proszę o spis krokwi itd, Potniemy drewna i będziemy szukać działki specjalnie pod projekt. I w końcu go kupimy :)

Witam. Dzięki za Twoje wpisy. Też podoba mi się ten projekt. W sumie to zachorowałam na niego ale widzę sporo mankamentów i biję się z myślami.

Ciekawa jestem na jakim etapie budowy jesteś. Możesz załączyć jeszcze zdjęcia? Czy to 148 tys to z tymi drzwiami za 8000 i bramą 5500 wyszło? Czy budowałeś w systemie gospodarczym? Zazdroszczę że już tak daleko jesteś. Powodzenia!

Edytowane przez zoja2014
maja II 2G

Czy wykonał ktoś ten projekt ze stropem nad salonem? Zyskamy dzięki temu więcej miejsca na poddaszu.

Witam Czakwil... jestem ostro zainteresowana projektem. Czy zacząłeś może budowę? Jestem z okolicy Andrychowa więc mam stosunkowo nie tak daleko jak do Świdnicy. Myślę nad mniejszą wersją MAJI.

Imei - dziękuję jeszcze raz za możliwość obejrzenia na żywo budowy oraz podliczenie kosztów. Jesteśmy jeszcze bardziej zdecydowani właśnie na ten projekt. Jedyny problem, który nas różni to salon i jego wysokość. Mi podoba się zdecydowanie otwarty salon, mojego narzeczonego jednak kusi dodatkowy pokój na poddaszu.

Dlatego proszę wszystkich, którzy jednak zabudowali salon o zdjęcia zarówno salonu, jak i dodatkowego pokoju. Jak wtedy wychodzą koszty? Czy potrzebne jest wtedy takie pancerne zbrojenie? Czy takiej zmiany dokonuje się na poziomie adaptacji u architekta?

Pozdrawiam:)

Imei - dziękuję jeszcze raz za możliwość obejrzenia na żywo budowy oraz podliczenie kosztów. Jesteśmy jeszcze bardziej zdecydowani właśnie na ten projekt. Jedyny problem, który nas różni to salon i jego wysokość. Mi podoba się zdecydowanie otwarty salon, mojego narzeczonego jednak kusi dodatkowy pokój na poddaszu.

Dlatego proszę wszystkich, którzy jednak zabudowali salon o zdjęcia zarówno salonu, jak i dodatkowego pokoju. Jak wtedy wychodzą koszty? Czy potrzebne jest wtedy takie pancerne zbrojenie? Czy takiej zmiany dokonuje się na poziomie adaptacji u architekta?

Witam iliy możesz powiedzieć jakie to koszty były? U mnie budowa tego projektu zależy od kwestii finansowej.

Jeżeli zrezygnujesz z otwartego salonu to prawdopodobnie trzy żelbetowe słupy usztywniające ścianę nośną salonu oraz ich nadproża nie będą potrzebne, ale za to musisz zazbroić i wylać strop :) wtedy pójdzie zdecydowanie więcej stali i betonu ;)

Cześć,

co do stropu to u nas wyszedł międzyczasie, dlatego właśnie jest drewniany. Co do dodatkowego kosztu to trudno mi powiedzieć co byłoby tańsze w porównaniu do stropu lanego/terriva. Dotychczas sama kratownica stropu to koszt około 1000zł. Dobudowa naszego stropu nie wymagała zmian ani pozwoleń.

Witam. Dzięki za Twoje wpisy. Też podoba mi się ten projekt. W sumie to zachorowałam na niego ale widzę sporo mankamentów i biję się z myślami.

Ciekawa jestem na jakim etapie budowy jesteś. Możesz załączyć jeszcze zdjęcia? Czy to 148 tys to z tymi drzwiami za 8000 i bramą 5500 wyszło? Czy budowałeś w systemie gospodarczym? Zazdroszczę że już tak daleko jesteś. Powodzenia!

Tak, w tamten koszt były wliczone drzwi i brama. Ale też droższy-większy-poszerzony nad tarasem dach. Niestety ekipa do najtańszych również nie należała. Systemem gospodarczym natomiast powstały drobne projekty tj.kanał, studzienka wodomierzowa, strop nad salonem czy wreszcie sam taras. Reszta to te lepsze i gorsze ekipy budowlane:)

Jeżeli zrezygnujesz z otwartego salonu to prawdopodobnie trzy żelbetowe słupy usztywniające ścianę nośną salonu oraz ich nadproża nie będą potrzebne, ale za to musisz zazbroić i wylać strop :) wtedy pójdzie zdecydowanie więcej stali i betonu ;)

Tak tak wiem, że strop to więcej stali i betonu ;) Chodziło mi właśnie o te słupy czy będą też potrzebne, także dzięki za odpowiedź. Bijemy się z myślami co wybrać.

Cześć,

co do stropu to u nas wyszedł międzyczasie, dlatego właśnie jest drewniany. Co do dodatkowego kosztu to trudno mi powiedzieć co byłoby tańsze w porównaniu do stropu lanego/terriva. Dotychczas sama kratownica stropu to koszt około 1000zł. Dobudowa naszego stropu nie wymagała zmian ani pozwoleń.

Bardzo proszę o zdjęcia zabudowanego salonu, a szczególnie tego dodatkowego pokoju :please: Jestem ciekawa, jak wygląda ponieważ wydaje mi się, że będzie dość niski... Proszę o zdjęcia z różnych ujęć stron. Myśleliśmy, żeby zrobić tam ewentualną sypialnię dla nas, jeżeli jednak zdecydujemy się na zabudowę.

Tak, w tamten koszt były wliczone drzwi i brama. Ale też droższy-większy-poszerzony nad tarasem dach. Niestety ekipa do najtańszych również nie należała. Systemem gospodarczym natomiast powstały drobne projekty tj.kanał, studzienka wodomierzowa, strop nad salonem czy wreszcie sam taras. Reszta to te lepsze i gorsze ekipy budowlane:)

Witam wszystkich budujących Maję II 2G i zainteresowanych tym projektem.

Ponieważ też zakupiliśmy ten projekt, to od jakiegoś czasu czytam to forum.

10 dni temu rozpoczęliśmy budowę.

To co chcę napisać dotyczy kosztu budowy.

Nasz koszt budowy SSO to 152.000,- (dotyczy to tylko budowy bez kosztu architekta, geologa, geodety itd.)

Piszę ponieważ podajecie koszt niższy niż nam wyjdzie i to za SSZ. Kosztorys (robocizna + materiały) robiło nam kilka firm i koszty budowy mieli bardzo zbliżone. Mogliśmy zapłacić najmniej 145tys. ale ta firma która nam buduje jest polecona przez kilka osób.

Budujemy wg projektu, z cegły ceramicznej (ale to nie jest duża różnica cenowa), kominy ponad połacią i komin zewnętrzny obmurowane cegłą klinkierową (tu trochę dobija kosztu - około 10tys.)

Możliwe, że zależy w jakim rejonie jest budowa, my jesteśmy z Gdyni, budujemy się 7km za miastem.