Jędrucha1719512676 03.09.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 witam, Wasze wypowiedzi śledzę już od daaawna i raczej z wiadomych względów, Maja to jest właśnie to Czytając wszystkie Wasze uwagi doszliśmy z mężem do wniosku by ją powiększyć, zarówno w wszerz jak i trochę wzdłuż (salon/kuchnia). Hamas, Twoje posty tropiłam najpilniej, czy mógłbyś wrzucić zdjęcie planów domu jakich tam dokładnie przeróbek dokonałeś. Zastanawialiśmy się czy by jeszcze nie dołożyć ścianki kolankowej na piętrze i wydłużyć dach by zachować proporcje tej Ślicznotki co o tym sadzicie? czy ktoś z Forumowiczów Majkę podwyższał ? jeżeli już była o tym mowa to przepraszam, musiało mi uciec Ewastr, jesteśmy od siebie rzut beretem i nie wybaczyłabym sobie by nie zapytać czy tylko na chwileczkę moglibyśmy Ciebie odwiedzić. wpadniemy, obrócimy głowami i wypadniemy proszę daj znać na [email protected] pozdrawiam Was serdecznie Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hamas 03.09.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 (edytowane) Witaj, Jeśli podasz mail do siebie prześlę Ci rzut budynku w PDF. Co do pomysłu ścianki kolankowej, również rozważaliśmy taką ewentualność - kontaktowałem się nawet w tej sprawie z biurem DOMINANTA i autorem projektu Panem Burzyńskim. Ścianka kolankowa jako taka nie jest dobrym rozwiązaniem dla Mai ponieważ zaburzy bryłę budynku - jest to wszakże dom parterowy. Można jedynie pokusić się o mini ściankę kolankową max wysokość jednego pustaka. Taką odpowiedź uzyskałem od autora projektu. Z osobistych przemyśleń; również początkowo obawialiśmy się dużych skosów na piętrze, niemniej jednak ma to swój urok domu parterowego. Pokoje na piętrze co prawda nie są demonami wielkości ale da się w nich swobodnie egzystować. Jak dla dzieciaków czy jako pokój gościnny w sam raz. Dużo dają długie okna dachowe. Belki, które są w projekcie w zasadzie można wykluczyć robiąc podciągi ( o tym porozmawiajcie z architektem ). Nam udało wykluczyć się jedynie część z przewidzianych belek - zostały 4 - nie kolidują jednak tak bardzo, a po oszlifowaniu i impregnacji nawet dodadzą uroku na poddaszu. Generalnie projekt spełnia nasze oczekiwania - salon koniecznie większy niż w projekcie - my mamy 34 m2 ale optymalnie byłoby ok 40. Dzięki przeprojektowaniu zrobiło się więcej miejsca w wiatrołapie, kotłowni ( w której znalazło się miejsce na pralkę oraz suszarkę ) oraz przedpokoju. W pierwotnym kształcie te pomieszczenia były w wersji mini i pasowały raczej do mieszkania 50 m 2 niż do domu jednorodzinnego. Rozważaliśmy również czy nie połączyć WC na parterze z łazienką - zostało jak w projekcie i mimo moich obaw jest bardzo ok. Ma to swoją użytkowość gdyż ewentualni goście nie muszą plątać się po łazience, która pozostaje miejscem prywatnym domowników. Co do kosztów to rzecz względna - My mimo wszystko budujemy dla siebie i nie staramy się szczędzić na materiałach, co prawda zwiększa to koszt początkowy ale powinno się zwrócić z biegiem eksploatacji. Ps. poszerzenie projektu to raczej problemowa sprawa ponieważ trzeba przeprojektować obciążenia budynku, naruszyć konstrukcję i zmienić całą bryłę - niemniej jednak życzę powodzenia. Pozdrawiam i życzę powodzenia,Hamas Edytowane 3 Września 2014 przez Hamas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARMELITANKA 04.09.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Moja MAJA właśnie trafiła do architekta. Drobnych poprawek na parterze nie dało się się uniknąć (góra bez zmian), ale i tak projekt jest the best Już się nie mogę doczekać efektu końcowego. Pozdrawiam, j. Bardzo mnie to cieszy, bo to niedaleko nas więc z ciekawością będę śledzić postępy w budowie i liczyć na cenne wskazówki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolwik555 05.09.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Witaj Hamas, mógł byś wrzucić rzut parteru, ciekawi mnie jak powiększyłeś wiatrołap i zrobiłeś suszarnię z pralnią, jak to tam jest rozmieszczone, pomniejszałeś garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpax 08.09.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) witamczy termin 21.09.2014 pasuje państwumój e-mail to tszypniewskiagmail.com Edytowane 13 Stycznia 2015 przez kpax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastr 08.09.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 witam, Ewastr, jesteśmy od siebie rzut beretem i nie wybaczyłabym sobie by nie zapytać czy tylko na chwileczkę moglibyśmy Ciebie odwiedzić. wpadniemy, obrócimy głowami i wypadniemy proszę daj znać na [email protected] pozdrawiam Was serdecznie Agnieszka Witam, nie doszedł mój mail? możecie zobaczyć, nie ma problemu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayeek 16.09.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Witam wszystkich. Cieszy mnie, że znalazłem Was tutaj Zmartwiło mnie, że że nawet wujek google nie mógł mi pokazać gotowych domów z tego projektu. Jesteśmy zainteresowany Mają II (108 m2) Rozumiem, że jest on stosunkowo nowy Jak wszystkich powyżej, urzekł i mnie :] - przekonanie żony chwilę trwało, ale udało się Szukałem czegoś ze stosunkowo dużym przeszkleniem i nie pospolitym/nudnym designem... Ten projekt jest zdecydowanie oryginalny i prawdopodobieństwo, że ktoś wybuduje taki sam w promieniu 100km jest niewielkie (przynajmniej tak mi się wydaje) Na początku wpisałem w google "ranking projektów domów" i gdzieś wysoko znalazł się projekt "Gracjan" , niby spoko... wszystko duże ustawne, ale jak zobaczyłem Maję, to z miejsca wiedziałem, że to jest to! Jesteśmy na etapie kupna działki pod górami (Mieszkam w Bielsku-Białej) dom będzie zaraz pod Szyndzielnią i Dębowcem, więc widok z salonu (odbicie lustrzane) pięknie się zgra z panoramą na góry... I dlatego padło na "Maję" Ale przed nami długa droga, bo zaczynamy dopiero formalności... Ale do rzeczy... Co do zmian w projekcie, to na poddaszu prawdopodobnie zdecydujemy się z żoną na mini antresolę, przedłużając korytarz do samego końca (pomniejszając łazienkę), gdzie z tego co zrozumiałem z Waszych opinii istnieje możliwość zrobienia "mini drzwiczek" na stryszek nad kuchnią... (brakowało w tym projekcie takiej graciarni, lub tajnej skrytki dla naszej dwójki dzieci ) Co do pokoi na poddaszu wiele się nie zmieni o ile powiększenie salonu kosztem gabinetu nie ma na to wpływu. I tu mam do Was pytanie... Zerknijcie na moją wizję parteru... Czy coś takiego jest realne? Mam w zamiarze ogrzewać pompą ciepła i mieć rekuperator. Kotłownie przy PC można zmniejszyć, ale czy aż tak? (Rozumiem, że to okrągłe na projekcie w kotłowni to bojler??) Z większych zmian: -Nam nie jest potrzebny prysznic na dole, wystarczy ubikacja. -Salon powiększyłem kosztem gabinetu (gabinet jest mi potrzebny, ale może być na wielkość biurka + dwa krzesła) -Kuchnia powiększona kosztem wnęki w holu -Zmniejszając kotłownię i ubikację udało się dość znacznie powiększyć hall, który z projektu wydaje się być ciasny i sami też o tym piszecie Właściwie, to tylko to mi nie pasowało w projekcie... Taras raczej zostaje taki jak był, sypialni na dole nie ruszamy. Proszę o informację, czy zmieniając wielkość salonu kosztem gabinetu pokój na górze nie traci na powierzchni? Z góry dziękuję i życzę powodzenia wszystkim zajawionym Mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imei 17.09.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Kotłownia faktycznie niewielka, nie wiem ile miejsca potrzeba na pompę ciepła, ale weź pod uwagę ewentualny montaż innych urządzeń. W moim przypadku okazało się np. że woda z ujęcia jest ma bardzo dużo żelaza przez co do kotłowni doszła mi 250l butla ze złożem do filtrowania i zbiornik hydroforowy 300l. Czasem trafi się coś nieprzewidzianego... Odnośnie salonu, to być może da się go powiększyć tak jak narysowałeś. Musisz to jednak ustalić z architektem, bo w pierwotnej wersji tam gdzie jest "prawy dolny' narożnik gabinetu idzie słup żelbetowy, który dodatkowo od góry połączony jest podciągiem idącym wzdłuż oryginalnej ściany. Bez zmian konstrukcyjnych możesz salon powiększyć robiąc wnękę i uzyskując w niej wysokość normalnego pomieszczenia, w ten sposób również nie ingerujesz w wielkość pomieszczenia na poddaszu. A powiększenie holu to bardzo dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nicorrtiss 26.09.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Witam ! Dawno nie pisałam, jednak cały czas śledzę forum. Czekałam na adaptację projektu żeby coś konkretnego napisać. Adaptacja jest więc pisze Dużo zaczerpnęliśmy ze zmian hamasa i Imei oraz innych forumowiczów- za co dziękuję. Jeśli chodzi o dół to poszerzyliśmy część salonową o 1,5 metra oraz taras też o 1,5 m - w ogóle salon połączyliśmy z jadalnią i kuchnią - łącznie wyszło 65 m2 także będzie co ustawić ktoś pytał się czy można zrobić wyspę - tak można my robimy. Dodaliśmy również drugie wejście tarasowe (bardzo lubimy przeszklone pomieszczenia). Pozostałe pokoje zostawiliśmy bez zmian (w gabinecie jest jedno okno). Przy wejściu musieliśmy troszkę pomanewrować żeby wyszły sensowne pomieszczenia - jest wiatrołap, łazienka i kotłownia przerzucona do garażu. Wszystko nie w wersji mini jak było na poczatku - garaż jednostanowiskowy - na jedno porshe starcz Na górze też nie obyło się bez zmian. Przedłużyliśmy korytarz do minidrzwiczek - zamiast łazienki będzie mały pokoik - graciarnia - obok mała łazienka i pokój . po drugiej stronie zostawimy otwarta przestrzeń - która jednocześnie będzie andresolą. Z czasem pewnie zamkniamy tą przestrzeń na pokój - bo dzieci posiadamy sztuk dwa - póki co małe i chcą być razem w pokoju. Na początku będą na dole w gabinecie - a na górze na andresoli będzie pracownia/gabinet. Co do zewnętrznej części z uwagi na pomniejszenie garażu z drugiej strony ściany stanie zadaszenie. Oczywiście wrzucam scany projektu. Niestety nie uda nam się zacząć na jesien (planowaliśmy wrzesień) ale myślę że na wiosne już będziemy działać. Pozdrawiam mam nadzieję że nasz pomysły się wam przydadzą tak jak wasze przydały się nam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aukacja 16.10.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Witaj, Jeśli podasz mail do siebie prześlę Ci rzut budynku w PDF. Co do pomysłu ścianki kolankowej, również rozważaliśmy taką ewentualność - kontaktowałem się nawet w tej sprawie z biurem DOMINANTA i autorem projektu Panem Burzyńskim. Ścianka kolankowa jako taka nie jest dobrym rozwiązaniem dla Mai ponieważ zaburzy bryłę budynku - jest to wszakże dom parterowy. Można jedynie pokusić się o mini ściankę kolankową max wysokość jednego pustaka. Taką odpowiedź uzyskałem od autora projektu. Z osobistych przemyśleń; również początkowo obawialiśmy się dużych skosów na piętrze, niemniej jednak ma to swój urok domu parterowego. Pokoje na piętrze co prawda nie są demonami wielkości ale da się w nich swobodnie egzystować. Jak dla dzieciaków czy jako pokój gościnny w sam raz. Dużo dają długie okna dachowe. Belki, które są w projekcie w zasadzie można wykluczyć robiąc podciągi ( o tym porozmawiajcie z architektem ). Nam udało wykluczyć się jedynie część z przewidzianych belek - zostały 4 - nie kolidują jednak tak bardzo, a po oszlifowaniu i impregnacji nawet dodadzą uroku na poddaszu. Generalnie projekt spełnia nasze oczekiwania - salon koniecznie większy niż w projekcie - my mamy 34 m2 ale optymalnie byłoby ok 40. Dzięki przeprojektowaniu zrobiło się więcej miejsca w wiatrołapie, kotłowni ( w której znalazło się miejsce na pralkę oraz suszarkę ) oraz przedpokoju. W pierwotnym kształcie te pomieszczenia były w wersji mini i pasowały raczej do mieszkania 50 m 2 niż do domu jednorodzinnego. Rozważaliśmy również czy nie połączyć WC na parterze z łazienką - zostało jak w projekcie i mimo moich obaw jest bardzo ok. Ma to swoją użytkowość gdyż ewentualni goście nie muszą plątać się po łazience, która pozostaje miejscem prywatnym domowników. Co do kosztów to rzecz względna - My mimo wszystko budujemy dla siebie i nie staramy się szczędzić na materiałach, co prawda zwiększa to koszt początkowy ale powinno się zwrócić z biegiem eksploatacji. Ps. poszerzenie projektu to raczej problemowa sprawa ponieważ trzeba przeprojektować obciążenia budynku, naruszyć konstrukcję i zmienić całą bryłę - niemniej jednak życzę powodzenia. Pozdrawiam i życzę powodzenia, Hamas Witam, Od jakiegoś czasu szukamy odpowiedniego projektu dla czteroosobowej rodzinki. Maja nas oczarowała. Chcemy się zdecydować na ten projekt, choć oczywiście wymaga kilku zmian. Nasze pomysły idą w podobną stronę co prezentowane przez Ciebie. Zdjęcia z Twojej budowy jeszcze bardziej zachęciły nas do wyboru właśnie Mai. Także myślimy o powiększeniu salonu i kuchni, przejściu z garażu do holu. Łazienkę chcemy przenieść do sypialni na dole, w której myślimy o wydzieleniu małej garderoby. Garaż mamy zamiar poszerzyć (sypialnie tym samym także). Co do góry to nie planujemy większych zmian poza połączeniem pokoi z garderobami. Zastanawiamy się jeszcze nad ścianką kolankową-czytałam, że Ty ją odradzasz. Mam tylko obawy, ze pokoje na górze będą trochę ciasne. Na papierze wszystko wygląda obiecująco, jednak życie często weryfikuje projekty. Dlatego właśnie mamy wielką prośbę: czy możemy zobaczyć Twoją Mają i skonfrontować nasze pomysły z rzeczywistością- zobaczenie domu pozwoli nam realnie ocenić, jak nasze zmiany będą odpowiadać oczekiwaniom. Obiecuję, że wpadniemy tylko na chwilkę i postaramy się mocno nie przeszkadzać. Jeśli jest taka możliwość to daj proszę znać na mojego prywatnego maila: [email protected] Serdecznie pozdrawiam, Aukacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnik9 17.10.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Witam.Tak jak osobom tu piszącym, też podoba nam się projekt domu Maja. Chcielibyśmy jednak z mężem zobaczyć go na żywo, żeby w 100% się przekonać, że to jest ten dom i co ewentualnie w nim zmienić.Stąd moje pytanie do użytkownika zoja2014 - będziemy budowali dom w okolicy Skawiny, więc do Ciebie mielibyśmy najbliżej. Czy ruszyliście już z budową? Jeśli tak, to czy moglibyśmy (termin do uzgodnienia) zobaczyć Wasz domek?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noman 02.11.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Witam wszystkich! Od dłuższego czasu szukamy z żona wymarzonego projektu i ciesze się że trafiłem na Maja II 2G. Analizuje wszystkie tu wypowiedziane zmiany i co raz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że to jest ten projekt. Nie mniej dużo by nam dało możliwość zobaczenia budowy na żywo. I stąd mamy zapytanie do imei, czy była by możliwość zobaczenia Waszej Maji? Tak się składa, że 8 listopada 2014 będziemy w okolicach Warszawy . Mój mail : [email protected] . Pozdrawiam noman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszon 10.11.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 (edytowane) Cześć Śledzimy od jakiegoś czasu Wasz temat i podobnie jak Wam bardzo spodobał się nam projekt Maja II 2G. Razem z moją lubą myślimy o przeróbkach i bylibyśmy wdzięczni za wszelkie sugestie z Waszej strony. Tutaj prośba zwłasza do Hamasa o przesłanie w miarę możliwości swoich planów w pdf, bo też zamierzamy nieco powiększyć cały domek. Moj e-mail [email protected] Z góry dzięki za pomoc:) Edytowane 10 Listopada 2014 przez Miszon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noman 25.11.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Witam! Bardzo dziękuję imei za możliwość zobaczenia Waszej Maji 2. Budowa robi wrażenie, a wprowadzone zmiany są ładnie wkomponowane. Myślę , że jeśli się zdecydujemy na ten projekt to wprowadzimy podobne zmiany. jeszcze raz dziękujemy. Pozdrawiam noman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pewela 03.12.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Wstępnie projekt przez męża zaakceptowany ale jest dużo tego ale, dlatego liczę na waszą pomoc Szukaliśmy domu bez garażu...więc w tym projekcie musimy go przerobić na coś innego czy ktoś ma jakieś pomysły, a może ktoś też tak zrobił? ewastr dzięki za uwagi, chyba rzeczywiście w miejsce gabinetu zrobimy jadalnię a na górze po prostu dodatkowy pokój, a czy do tego stryszku nie da się wejść od strony właśnie tego dodatkowego pokoju nad pustką nad salonem? Bo u mnie korytarz będzie do samego końca a na końcu korytarza dziura:/ Chociaż też się zastanawiałam czy tam nie zrobić garderoby i zamienić miejscami łazienkę z tym pokojem obok i zrobić z obu pokoi wejście do tej garderoby (mam nadzieję, że mnie ktoś zrozumie) i czy te drewniane słupy można jakoś poprzesuwać do ścian żeby tak nie wyrastały jak Filip z konopi? Głowa pełna pomysłów...................)))))))))))) Mam pytanie do Ciebie KARMELITANKA apropo tego co pisalas odnośnie projektu bez garażu. Czy zdecydowaliscie się na Maję i przerobienie jej na wersje bez garażu. Nie ukrywam, że takie rozwiązanie by mnie interesowało. Jestem ciekawa czy ktoś jeszcze miał taki pomysl? Maja jest rewelacyjna jesli chodzi o wyglad zewnetrzny, ale niestety wnętrze jak dla naszych potrzeb niefunkcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmnm 15.12.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Pozdrawiam wszystkich realizatorów. Maja II 2g już dawno nam sie spodobała, teraz jest już miejsce na nią, choć moja druga połowa bardziej nastawiła sie na projekty "czterospadowe", ale wg mnie za dużo tam strat na poddaszu. Lubię proste formy i taka jest Maja + ma coś niebanalnego, tak mi się wydaje. Mam pytanie do tych którzy realizują lub skończyli - czy moglibyście wrzucić zdjęcie kuchni? Bardzo podoba mi się ta pustka nad salonem choć wszyscy mówią w koło, że tego nie dogrzejemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imei 17.12.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Zamieszczam kilka zdjęć. Odnośnie ogrzewania pustki to jak na razie nie ma z tym najmniejszego problemu i to przy klasycznych grzejnikach (przynajmniej do -10st). Pokoje na górze też są spoko, trochę nisko pod skosami, ale w sumie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imei 17.12.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imei 17.12.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golabekw 18.12.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Wreszcie ktoś wrzucił zdjęcia z dalszego postępu prac;)) Naprawdę super Wam wyszło, kolorystycznie domek wygląda jak najbardziej ok. Liczę na innych posiadaczy że również podzielą się swoimi postępami. Podejrzewam że każda Maja niezależnie od wyboru materiałów wykończeniowych, kolorów, aranżacji i gustu właścicieli będzie ładnie wyglądać. Podpowiedz Imei jak wykańczałeś słupy pod tarasem, robiłeś szalunek, zalewałeś betonem a następnie kleiłeś cegłe do nich czy odwrotnie czyli murowałeś słupy z cegły i wypełniałeś środek zaprawą (tak przy okazji co to za cegły?), no i interesuje mnie czy górna elewacja to naturalne drewno (jakie?) czy malowana gipsowa imitacja drewna? Nasza Maja ma dopiero buty;) czyli fundament i od wiosny startujemy dalej, dlatego ciekawią mnie te słupy i ich wykończenie. Stoimy również przed ważnym pytaniem jaki dach wybrać, nie jest to łatwe bo rzutuje na całość wyglądu i narzuca w sumie już jakiś styl. Proszę również innych posiadaczy takiego etapu o foto podpowiedź. I ostatnie pytanko do Imei, jak planujecie wykończyć komin zewnętrzny?? Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts