k_ret 05.09.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Witam! Mam sosnowe okna, pomalowane oryginalnie jakąś bezbarwną lakierobejcą - z tego co pamiętam to było coś od Sadolina. Teraz po kilku latach należy je pomalować ponownie. Sprawdziłem ofertę Sadolina, ale na bezbarwnej lakierobejcy Sadolin Extra jest uwaga, że można stosować ją tylko jako trzecią warstwę, na lakierobejce z pigmentem. Czym mogę pomalować moje okna, żeby pozostawić ich naturalny wygląd? Wiele miejsc wymaga przeszlifowania, więc zastanawiam się, czy nie należałoby użyć również jakiegoś impregnatu który wnika w drewno. Z góry dziękuję za fachowe podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.09.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Fachowo to jest tak jak w instrukcji. Naturalne drewno starzeje sie pod wpływem warunków atmosferycznych (promienie UV), daltego praktycznie każdy producent zaleca stosowanie bejc z pigmentami kolorystycznymi. pozostaje CI złamać te zasady i liczyć ze całość trochę wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_ret 06.09.2013 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Fachowo to jest tak jak w instrukcji. Naturalne drewno starzeje sie pod wpływem warunków atmosferycznych (promienie UV), daltego praktycznie każdy producent zaleca stosowanie bejc z pigmentami kolorystycznymi. No właśnie - pytanie czy każdy producent. Znalazłem lazurę do drewna Scala Trälasyr: http://www.farbyscala.pl/produkty.php?cat=Produkty%20do%20drewna&id=17 Używałem ich produktów już wcześniej i byłem zadowolony, ale nigdy do stolarki zewnętrznej. W instrukcji nie ma zastrzeżeń, że należy używać wersji z pigmentem. Czy ktoś używał tej lazury i czy to rozwiązanie się sprawdzi? Czy w takim wypadku musiałbym dokładnie zeszlifować starą warstwę lakieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 06.09.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Impregnowanie na pierwszym miejscu, jak dla mnie najważniejsza rzecz z punktu widzenia zachowania dobrej kondycji drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_ret 12.09.2013 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Cenna uwaga z tą impregnacją. Zadbam o to, dobierając środek stosownie do wybranej lazury (padło na wymienioną wyżej Scalę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emgielka 12.09.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Temat przydał się również i mnie, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts