Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problemy ze studnią głębinową - Kraków

lustrzana

Recommended Posts

dziekuje

Kazdy w okolicy ma problemy ze studni na około 30 m jest woda bardzo zanieczyszczona (magnez i żelazo), mój studniarz wiercił na 65 metrach. ludzie wracali sie do 12 m, i tez woda zła

Jesteśmy bardzo blisko zbiornika wodnego, i wiem , że są w warstwie kurzawki.

studniarz "buduje" teraz nowa pompę i kombinuje z nimi, powiedział, że pierwsze to chce uratowac tą studnię, potem pomyśli o nowej.

lustro wody jest około 10m., rura srednicy 125, pompy dotychczasowe miały wydajność 18l na minutę

mieliśmy tez ruską - pierwszą, membranową, ale starą i jako pierwsza się zatarła.

Tak jak sąsiad mam ił jak leci, i nie kupkę, tylko nazwałabym to kupą, ale woda leciała, koloru szarego, aż się pompa zatarła.

Pewnie to zalezy w jakims stopniu od regionu ale u mnie tak jak patrze po sasiadach z 90% studni jest zanieczyszczonych zelazem i manganem. Taki standard dla wod glebinowych. Stosunkowo latwo sie z tym mozna jednak uporac. Ale z iłem zacierajacym pompe w 2 dni, zdecydowanie gorzej. Wolabym zelazo niz il. Sam mam zelazo przekrocznone 12x. W wodzie uzdatnionej - 0,

marcin

• 8 months później...

Witam

odświeżę trochę temta. Mam studnię wierconą w październiku 2013 roku. Od początku nie ma problemów z ilością wody- mam pompę z wydajnością 6m3 na godzinę- a pompa potrafi chodzic 3 h i wciąż jest woda. Problem natomiast pojawia się z jakością wody. Woda zawiera jak by drobny piasek( iły???) i za żadne skarby nie chce to zniknąć. Może jakaś podpwoedziedź czy jest opcja pozbycia się tej zawartośći przez długofalowe wypompowywanie wody? Dodam ze studnia jest na terenie Krakówa- Północ.

Ja musiałam założyć filtry mechaniczne. Nie udało mi się pozbyć iłu.

( Kraków-Łuczanowice)

Pozdrawiam

Witam

odświeżę trochę temta. Mam studnię wierconą w październiku 2013 roku. Od początku nie ma problemów z ilością wody- mam pompę z wydajnością 6m3 na godzinę- a pompa potrafi chodzic 3 h i wciąż jest woda. Problem natomiast pojawia się z jakością wody. Woda zawiera jak by drobny piasek( iły???) i za żadne skarby nie chce to zniknąć. Może jakaś podpwoedziedź czy jest opcja pozbycia się tej zawartośći przez długofalowe wypompowywanie wody? Dodam ze studnia jest na terenie Krakówa- Północ.

• 4 weeks później...

Witam Was ponownie.

No i niestety, wygląda na to, ze Jastrząb miałeś rację.

Ustrojstwo padło, rano przeciążenie termiczne, teraz awaria zasilania.

Trzeba wiercić nową.

Najgorsze, ze po pierwsze cena 350za metr, po drugie nikt żadnej gwarancji nie daje... a po trzecie jestem bez wody na co najmniej tydzień...

Czyli działało rok.

No i od serwisanta usłyszałam, ze ta firma, która mi robiła, kiedyś była dobrą firmą, a potem zeszła na psy i prawdopodobnie już się likwidując dorwali robotę u mnie i sp... Podobno nie byłam jedyna.

Jestem ze studniarzem innym umówiona na piątek na oglądanie i od poniedziałku niby wiercenie...

Witam , a może lepiej i taniej jednak wyjdzie rozbudowa tego wodociągu , bo woda zgodna z normami , w wystarczającej ilości nie trzeba filtrów , pomp , hydroforów . Kilka razy koledzy pisali , że wyłożenie nawet kilkunastu tyś zł na wodociąg jest lepszym rozwiązaniem niż własna studnia głębinowa , która jak pisał kolega zazwyczaj jest zażelaziona , zamanganiona , a to jeszcze nie wszystko co może być w wodzie . U mnie koszt studni + koszt filtrów pompy i zbiornika hydroforowego to około 16000 zł więc może warto się zastanowić . Pozdrawiam Tomasz