Jastrząb 12.11.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 dziekuje Kazdy w okolicy ma problemy ze studni na około 30 m jest woda bardzo zanieczyszczona (magnez i żelazo), mój studniarz wiercił na 65 metrach. ludzie wracali sie do 12 m, i tez woda zła Jesteśmy bardzo blisko zbiornika wodnego, i wiem , że są w warstwie kurzawki. studniarz "buduje" teraz nowa pompę i kombinuje z nimi, powiedział, że pierwsze to chce uratowac tą studnię, potem pomyśli o nowej. lustro wody jest około 10m., rura srednicy 125, pompy dotychczasowe miały wydajność 18l na minutę mieliśmy tez ruską - pierwszą, membranową, ale starą i jako pierwsza się zatarła. Tak jak sąsiad mam ił jak leci, i nie kupkę, tylko nazwałabym to kupą, ale woda leciała, koloru szarego, aż się pompa zatarła. Pewnie to zalezy w jakims stopniu od regionu ale u mnie tak jak patrze po sasiadach z 90% studni jest zanieczyszczonych zelazem i manganem. Taki standard dla wod glebinowych. Stosunkowo latwo sie z tym mozna jednak uporac. Ale z iłem zacierajacym pompe w 2 dni, zdecydowanie gorzej. Wolabym zelazo niz il. Sam mam zelazo przekrocznone 12x. W wodzie uzdatnionej - 0, marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joplina 12.11.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 ok dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamwi 23.07.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Witamodświeżę trochę temta. Mam studnię wierconą w październiku 2013 roku. Od początku nie ma problemów z ilością wody- mam pompę z wydajnością 6m3 na godzinę- a pompa potrafi chodzic 3 h i wciąż jest woda. Problem natomiast pojawia się z jakością wody. Woda zawiera jak by drobny piasek( iły???) i za żadne skarby nie chce to zniknąć. Może jakaś podpwoedziedź czy jest opcja pozbycia się tej zawartośći przez długofalowe wypompowywanie wody? Dodam ze studnia jest na terenie Krakówa- Północ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lustrzana 25.07.2014 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Ja musiałam założyć filtry mechaniczne. Nie udało mi się pozbyć iłu. ( Kraków-Łuczanowice) Pozdrawiam Witam odświeżę trochę temta. Mam studnię wierconą w październiku 2013 roku. Od początku nie ma problemów z ilością wody- mam pompę z wydajnością 6m3 na godzinę- a pompa potrafi chodzic 3 h i wciąż jest woda. Problem natomiast pojawia się z jakością wody. Woda zawiera jak by drobny piasek( iły???) i za żadne skarby nie chce to zniknąć. Może jakaś podpwoedziedź czy jest opcja pozbycia się tej zawartośći przez długofalowe wypompowywanie wody? Dodam ze studnia jest na terenie Krakówa- Północ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lustrzana 19.08.2014 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Witam Was ponownie.No i niestety, wygląda na to, ze Jastrząb miałeś rację.Ustrojstwo padło, rano przeciążenie termiczne, teraz awaria zasilania.Trzeba wiercić nową.Najgorsze, ze po pierwsze cena 350za metr, po drugie nikt żadnej gwarancji nie daje... a po trzecie jestem bez wody na co najmniej tydzień...Czyli działało rok. No i od serwisanta usłyszałam, ze ta firma, która mi robiła, kiedyś była dobrą firmą, a potem zeszła na psy i prawdopodobnie już się likwidując dorwali robotę u mnie i sp... Podobno nie byłam jedyna.Jestem ze studniarzem innym umówiona na piątek na oglądanie i od poniedziałku niby wiercenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.08.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Witam Was ponownie. No i niestety, wygląda na to, ze Jastrząb miałeś rację. Ustrojstwo padło, rano przeciążenie termiczne, teraz awaria zasilania. Trzeba wiercić nową. Nie zazdroszcze. A przy tej cenie wiercenia, moze warto zrobic jakies badania nieinwazyjne? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgips 24.08.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Witam , a może lepiej i taniej jednak wyjdzie rozbudowa tego wodociągu , bo woda zgodna z normami , w wystarczającej ilości nie trzeba filtrów , pomp , hydroforów . Kilka razy koledzy pisali , że wyłożenie nawet kilkunastu tyś zł na wodociąg jest lepszym rozwiązaniem niż własna studnia głębinowa , która jak pisał kolega zazwyczaj jest zażelaziona , zamanganiona , a to jeszcze nie wszystko co może być w wodzie . U mnie koszt studni + koszt filtrów pompy i zbiornika hydroforowego to około 16000 zł więc może warto się zastanowić . Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts