Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mój budowlaniec mówi, że tyle to na luzie i on nie widzi problemu, czy ma rację? czy powinnismy wybrac te 10/15 cm do czystego piachu?

dzięki za re.

IMG_1170.jpg

https://forum.murator.pl/topic/182575-czy-zostawiliby%C5%9Bcie-tyle-humusu-w-srodku-fundament%C3%B3w/

Mój budowlaniec mówi, że tyle to na luzie i on nie widzi problemu, czy ma rację? czy powinnismy wybrac te 10/15 cm do czystego piachu?

dzięki za re.

[ATTACH=CONFIG]210333[/ATTACH]

powinniscie wybrac nowego budowlanca...

a humus usunac az do nosnych warstw gruntu

ja jak budowałem swoją chałupę to nawet nie wiedziałem że trzeba ziemię wybrać ...:oops:

to co było wybrane przy kopaniu fundamentów zostało równo rozsunięte do konkretnego poziomu i na to chudziak...

dom stoi 12 lat i jakoś nie widać aby miał chęć się przewracać ...:cool:

ja jak budowałem swoją chałupę to nawet nie wiedziałem że trzeba ziemię wybrać ...:oops:

to co było wybrane przy kopaniu fundamentów zostało równo rozsunięte do konkretnego poziomu i na to chudziak...

dom stoi 12 lat i jakoś nie widać aby miał chęć się przewracać ...:cool:

Co nie oznacza ze tak byc powinno :)

dzięki za re.

[ATTACH=CONFIG]210333[/ATTACH]

On problemu nie widzi, bo to TY płacisz i mieszkasz. Wybierz humus koniecznie.

Bo w tej części gnije później wszystko dla tego się to wybiera .

Dokładnie, wszystko co w humusie jest organiczne, korzenie, trawa, drewno itp itd - zgnije i rozłoży się, co za tym idzie zmniejszy się objętość i ziemia siądzie.

• 5 months później...
To, że się w 1000-u przypadków nic się nie dzieje jeszcze nic nie znaczy. Twój wykonawca powinien budować dom zgodnie ze sztuką budowlaną, a nie szukać oszczędności twoim kosztem.