Aramis 06.05.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Witam,Szukam opini o izolacji poziomej wykonanej metodą Baumana (blachy chromowo niklowe wtłaczane w fugę pomiędzy cegłami. Sam kilka lat temu dałem się skusić na izolację przez tzw. iniekcję krystaliczną. Niestety ta dosyć kosztowna metoda nie sprawdziła się u mnie. Dom,w którym mieszkam właściwie nie ma ławy fundamentowej. Około 80 cm poniżej poziomu ziemi są jako ława ułożone dwie warstwy cegły a na nich już ściany z cegły (36 cm ). Dziwi mnie taka technologia bo dom był budowany przez Niemców (ok. 1911 roku) - jak można było tak stawiać domy?. Boję się podcinania murów i szukam mniej inwazyjnych metod. Aramis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 07.05.2004 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Witam, Szukam opini o izolacji poziomej wykonanej metodą Baumana (blachy chromowo niklowe wtłaczane w fugę pomiędzy cegłami. Sam kilka lat temu dałem się skusić na izolację przez tzw. iniekcję krystaliczną. Niestety ta dosyć kosztowna metoda nie sprawdziła się u mnie. Dom, w którym mieszkam właściwie nie ma ławy fundamentowej. Około 80 cm poniżej poziomu ziemi są jako ława ułożone dwie warstwy cegły a na nich już ściany z cegły (36 cm ). Dziwi mnie taka technologia bo dom był budowany przez Niemców (ok. 1911 roku) - jak można było tak stawiać domy?. Boję się podcinania murów i szukam mniej inwazyjnych metod. a ile placiles za iniekcje i jakie srodki uzyto? Aramis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aramis 07.05.2004 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Iniekcja była wykonana w roku 1997. Kosztowało to w tamtym czasie ok. 14 000,00 zł dla obwodu domu 50m i 30m wewnętrznych ścian działowych. W cenie było również odkopanie do poziomu ław i wykonanie izolacji pionowej. Pracę wykonywała firma z Sopotu używając materiałów krajowych ( z atestem Politechniki wrocławskiej lub WAT niestety nie pamiętam, prawdopodobnie autora metody) Tak wykonana izolacja przktycznie nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 07.05.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Aramis,u mnie także przed rokiem zrobiono iniekcję krystaliczną, na razie działa (ale w powiązniu m.in. z tynkami renowacyjnymi Baumita).Ja mam chałupę podpiwniczoną, ale mury fundamentowe są położone na ławach z kamienia polnego, więc podcinka nie wchodziła w grę (nie wspominając o tym, że mury te mają ok. 1 m grubości), a iniekcję zrobiono pomiędzy piwnicą a parterem.Całość zamierzam zaizolować posadzki piwnic i wspomóc podobnie jak Ty izolacją pionową, a przede wszystkim drenażem opaskowym. Myślę, że to właśnie drenaż będzie spełniał główną rolę w odciągnięciu wilgoci od domu.Z tego co piszesz, masz dom bezpośrednio na gruncie, może wilgoć ciągnie przez podłogi (nie wspominasz o zaizolowaniu posadzek).Zanim wykonałem iniekcję rozmawiałem ze specami od konserwacji zabytków (sam też się tym trochę zajmowałem) i większość twierdziła, że najskuteczniejszą metodą jest podcinka i blachy tytanowe - niestety, jak to najczęściej bywa, jest to najdroższe rozwiązanie. W każdym razie blachy mają być skuteczne, w przeciwieństwie do wszystkich patentów z wsuwaniem folii, papy, czy innych specyfików...Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aramis 07.05.2004 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Sławku,Posadzki w piwnicy są zaizolowane, usunięto stare, zastosowano folię ,styropian, folię i wylewki betonowe. Osobiście mam wrażenie , że po zaizolowaniu posadzek zwiększyło się podciąganie wilgoci przez ściany. Drenaż opaskowy odradzono mi w obawie o konieczność naruszenia gruntu na którym jest osadzony budynek. Wykonałem natomiast odwodnienie loniowe odprowadzające wodę opadową do studni oddalonej od domu. W pomieszczeniach piwnicy (wys. ok.2,3m) chciałem wynajmować pomieszczenia by uzyskać trochę środków na remonty.Z tynków renowacyjnych w tamtym okresie zrezygnowałem bo straszono mnie ceną. Przez ok. 2 lata nic się nie działo, lecz po tym okresie następuje systematyczna destrukcja nowych tynków i okresowe wykwity solne na ścianach. Taki stan trochę mnie podłamał.Aramis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 07.05.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 - jeżeli odprowadziłeś wodę opadową od budynku to b.dobrze, tylko może musi minąć trochę czasu zanim to zadziała- drenaż opaskowy: może spróbuj zrobić odkrywki w kilku miejscach i ocenić, czy robiąc go naruszysz stabilność fundamentów (może zrób go odcinkami, wypieraj wykop) a jakiś namiar na mrtodę Baumana i jestem b.ciekaw jak to wygląda w szczegółach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aramis 07.05.2004 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Witam,Jak wróce do domu to wieczorem prześlę odpowiednie namiary. Jest nawet strona w internecie opisująca metodę. PozdrawiamAramis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aramis 07.05.2004 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Namiary na informacje o m. Baumanna:http://www.baumann-dekam.com.pl PozdrawiamAramis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 07.05.2004 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Aramis,a jakie nowy tynki założyłeś i jak długo po iniekcji?Dałeś odeschnąć murom po zbiciu tynków?Nie piszesz, czy wykonaliście izolację pionową murów, ale jeśli obawiałeś się odkopać dom do drenażu, to pewnie i tej izolacji nie wykonaliście.Wydaje mi się, że zawsze można wykonać drenaż opaskowy, tylko należy dom odkopowyać partiami - a to jest ogromnie pracochłonne (też mnie to czeka).W ostateczności pozostaje jeszcze podbijanie fundamentów - co umożliwi zaizolowanie ich od spodu, no i izolacja pionowa ciężka murów fundamentowych...Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aramis 07.05.2004 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Witam ponownie,Mam jakieś problemy z wysłanie inf. na forum. Izolację pionową wykonano przy robieniu iniekcji, ponieważ otwory dla iniekcji nawiercano z dwóch stro murów zewnętrznych. Wykonano również ocieplenie części fundamentowej z użyciem polistyrenu ekstrudowanego 6cm, Tynki położono po upływie roku, niestety cementowo wapienne. PozdrawiamAramis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 10.05.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Rozumię, że dom odkopoaliście do wykonania izolacji pionowej, szkoda że wówczas nie położyłeś drenażu... Hmm, trochę wystraszyłeś mnie z tą iniekcją, ja jednak spróbuję wzmocnić ją drenażem opaskowym, może wystarczy... A te zagrzybione tynki to masz w piwnicy (to raczej chyba suterena, jeśli przy wys. 2,3m jest tylko 80 cm zagłębiona w ziemię), czy też na wysokości parteru? PS. szkoda, że jesteś z Gdańska, bo zostało mi trochę tynku renowacyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makuś1719508358 22.01.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Witam,Poszukuje rady i informacji odnośnie izolacji pionowej, izolacji podłóg i ścian w starym domu z lat 30' na terenie mazur. nie mam zielonego pojecia od czego zacząć i co powinnam tak naprawde zrobić. chcialabym miec jakies rozeznanie nawet jesli beda robili to fachowcy.pozdrawiammakuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts