Puszka 05.09.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Witam Chciałbym pomalować sufit w bloku z wielkiej płyty. Na suficie nie ma gładzi i jest w tej chwili biała farba emulsyjna niestety nie wiem jaka ale może być akrylowa. Musze ten sufit odnowić. Na pewno w grę nie wchodzi gładź. Chciałbym malować emulsją jeszcze nie wiem jaką ale na pewno białą. Mam pytanie czy po umyciu sufitu jest sens płytę betonową gruntować?? A może jest to obowiązek i nawet trzeba użyć gruntu głęboko penetrującego. Sufit wygląda generalnie nieźle poza jednym łączeniem płyt. Jest gładki i prosty. Potrzebuje go odnowić ponownie na biało. Na ściany pójdzie tapeta więc problemu nie ma. Doradźcie coś. Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 05.09.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Wg mnie to nie musisz "myć" sufitu, przeleć całość gruntem, tylko takim dobrym, głębokopenetrującym, a nie jakimś uniwersalnym Atlasem.Może tez dolać trochę gruntu do farby na pierwszą warstwę malowania.No i przede wszystkim "ostukaj" sufit czy stara powłoka farby gdzieś nie leci, bo przy malowaniu stara farba nawinie się na wałek i odejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik.g 06.09.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Cześć!Najlepiej będzie jak oczyścisz sufit ze starej farby, w przeciwnym razie nowa farba będzie odłazić i posypie Ci się wszystko na głowe. Następnie po całości użyj gruntu głęboko penetrującego i będzie ok. Ja tak robiłem i sufi trzyma mi się już 7 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 06.09.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Skainąd najważniejsze jest solidne gruntowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 30.10.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Szanowny Panie, przed malowaniem proponuję sprawdzić stan starej powłoki malarskiej. Jeśli nie odspaja się ona od podłoża, to nie trzeba jej usuwać. Opisane przez Pana miejsce łączenia płyt można wyrównać za pomocą dostępnej w formie gotowej do użycia, szybkoschnącej masy naprawczej ACRYL-PUTZ® LT22 LIGHT http://www.sniezka.pl/pl/produkty/szpachlowanie/specjalne-przeznaczenie/acrylputz-lt-22-light.html Po umyciu sufitu (najlepiej roztworem mydła malarskiego z wodą) polecam go zagruntować. Zwiększy to wydajność farb nawierzchniowych, wyrówna chłonność i ujednorodni podłoże. Do tego celu proponuję wykorzystać emulsję podkładową Śnieżka Grunt http://www.sniezka.pl/pl/produkty/farby-wewnetrzne/gotowe-kolory/sniezka-grunt.html Dobrym rozwiązaniem do pomalowania sufitu na biało będzie zastosowanie farby Śnieżka Vernissage http://www.sniezka.pl/pl/produkty/farby-wewnetrzne/gotowe-kolory/sniezka-vernissage.html Zapewnia ona wysoką wydajność i doskonałe krycie. Dzięki specjalnej technologii optycznego maskowania refleksów świetlnych, uzyskana powłoka będzie bez zarzutu pod względem estetycznym. Na antyrefleksyjnych powłokach niwelowane są niedoskonałości podłoża, gdyż padające na nie światło rozprasza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts