Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór oczyszczalni ścieków z drenażami

ChłopZmazur

Recommended Posts

Tak na prawde to ja napisalem ze naukowcy WIEDZIELIBY o zlym dzialaniu tuneli. Pozniej ty napisales ze nie reaguja tylko ze reaguje srodowisko. Chodzi mi o to ze gdyby to faktycznie bylo tak zle rozwiazanie jak piszesz to uslyszalem bym o tym.

Środowisko naukowe w tej branży w naszym kraju jest ostatnim ogniwem w obiegu informacji. Jedyne przypadki, kiedy wnoszą coś do rozwoju tej dziedziny to te, kiedy robią coś na zlecenie firm produkcyjno-handlowych. A już na pewną nie będą krytykować firm, z których żyją.

Niestety, używanie tuneli do ścieków jest legalne i to wystarcza naukowcom w temacie oceny ich stosowania.

• 2 weeks później...
  • 4 months później...
podpinam się pod pytanie. firma u której być może kupię oczyszczalnię (a która obecnie robi mi projekt) namawia mnie na trzy komorową (z uwagi na nienajlepsze warunki gruntowe) twierdząc że w trzykomorowych poziom oczyszczenia ścieków jest znacznie większy (wspominał coś o 80%). ma to później duży wpływ na niezamulanie się drenażu. czy rzeczywiście warto dopłacić 1000 zł za 3komorową. Dodam jeszcze ze dużo bardziej poleca oczyszczalnię EkoSystem niż Sotralentza (m.in grubsza ścianka osadnika). Że niby Sotralentz ma świetny marketing ale jakościowo są lepsze.

• 1 month później...
podpinam się pod pytanie. firma u której być może kupię oczyszczalnię (a która obecnie robi mi projekt) namawia mnie na trzy komorową (z uwagi na nienajlepsze warunki gruntowe) twierdząc że w trzykomorowych poziom oczyszczenia ścieków jest znacznie większy (wspominał coś o 80%). ma to później duży wpływ na niezamulanie się drenażu. czy rzeczywiście warto dopłacić 1000 zł za 3komorową. Dodam jeszcze ze dużo bardziej poleca oczyszczalnię EkoSystem niż Sotralentza (m.in grubsza ścianka osadnika). Że niby Sotralentz ma świetny marketing ale jakościowo są lepsze.

Tez planuje u siebie oczyszczalnie- moglbys podac mi namiary na firme, ktora robi Ci projekt?

• 1 month później...

Może ktoś doświadczony w tej dziedzinie podpowie nam laikom jaki rodzaj oczyszczalni biologicznej byłby najefektywniejszy (najlepszy).

3 komorowa, o tunelach już można było poczytać, z jakim filtrem, czy przewymiarowanie przyniesie wymierne efekty, nie wiem jakiej frakcji żwiru najlepiej użyć oraz jaka ilość jest optymalna (nie wiem czy wszyscy producenci podają takie informacje...), co sądzicie o pakietach rozsączających?

Edytowane przez Po***ni

• 5 months później...

Ja niestety na mojej nieszczęście zakupiłem oczyszczalnie firmy sedyment, której już na początku po zamontowaniu i napełnieniu zbiornika okazało się, że zbiornik jest po prostu dziurawy w kilu miejscach. Były to po prostu błędy produkcyjne, których nie brakuje w produktach tej firmy.

A jeśli chodzi o dokumenty potrzebne do zgłoszenia oczyszczalni w urzędzie , które firma reklamująca się wystawia do zgłoszenia w wydziale architektury okazały się bublem.

Gdy poprosiłem o weryfikacje dokumentów i przysłanie pełnej dokumentacji to przez 3 miesiące telefon firmy przestał odpowiadać.

PO PROSTU FIRMA NIEUCZCIWA. WSZYSTKIM ODRADZAM współpracę z nimi ! ! !

Witam, na wstępie napiszę że nie jestem ekspertem, montowałem oczyszczalnie drenażowe kilka lat i najlepiej sprawdzają się proste konstrukcje. Przy oczyszczalniach drenażowych bardzo ważna jest frakcja kamienia a co za tym idzie przestrzeń między kamieniami, my sypaliśmy zawsze fi 40-80 około 25- 30 cm pod rurę i po ułożeniu rury na równo z nią. Zwrócić uwagę trzeba na odpowiednie spadki na rurach jak i ustawienie nacięć by woda leciała na całej długości. Bardzo ważnym jest też by z pionu kanalizacyjnego wyprowadzić wywietrznik fi 110 najlepiej nad kalenice, w tedy jest dobre odprowadzenie gazów z procesów gnilnych zachodzących w zbiorniku i dobre natlenienie złóż biologicznych tworzących się na kamieniu.

To tyle z grubsza. Pozdrawiam.