jjohnyy5 05.09.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Witam wszystkich forumowiczów. W pierwszych słowach chciał bym się przywitać ze wszystkimi. W ostatnim czasie kupiliśmy nasze mieszkanie na rynku wtórnym i w związku z tym przymierzamy się do remontu generalnego naszej łazienki. Na chwilę obecną w łazience położona jest glazura oraz terakota. Planuję pozbyć się glazury ze ściany (skuć) i położyć nową. Tutaj moje pytanie do osób które mają to już za sobą i osób w tym "siedzących" posiadających dużą wiedzę na ten temat, a mianowicie: 1. Czy po skuciu starej glazury montować płyty k-g i na nie "świeżą" glazurę czy robić tynki i dopiero glazurę? a może glazurę na glazurę?2. Czy skuwać terakotę następnie robić wylewkę i nową terakotę? a może kłaść nową terakotę na starą? Byłbym bardzo wdzięczny na wszelkie podpowiedzi i sugestię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chichot_23 31.10.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Czy problem już rozwiązany? Który pomysł zastosowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek0 05.11.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 ja zawsze najpierw wszystko skuwam, potem wyrównuję podłoże i dopiero kładę nowe płytki. w końcu to inwestycja na lata, więc musi być porządnie zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowoczesn 05.11.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Przyklejanie na płytki stare to ryzyko podwójne ryzyko raz, że stare płytki muszą dobrze się trzymać dwa trzeba zastosować dobry kontakt by nowe płytki dobrze trzymały się starych. Poza tym tracisz na powierzchni. Raczej wersja z płytkami na płytki zostawiłbym jako ostateczność. Terakotę skuwać ocenić stan wylewki jak wszystko dobrze się trzymać dobrze oczyścić zagruntować głęboko penetrującym gruntem i nowa terakota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aberowski 16.10.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Przyklejanie na płytki stare to ryzyko podwójne ryzyko raz, że stare płytki muszą dobrze się trzymać dwa trzeba zastosować dobry kontakt by nowe płytki dobrze trzymały się starych. Poza tym tracisz na powierzchni. Raczej wersja z płytkami na płytki zostawiłbym jako ostateczność. Terakotę skuwać ocenić stan wylewki jak wszystko dobrze się trzymać dobrze oczyścić zagruntować głęboko penetrującym gruntem i nowa terakota. Wylewka będzie szczególnie ważna a w brew pozorom masz przy nakładaniu nowej terakoty większe pole manewru. Musisz też pamiętać o dobrej izolacji ścian. Płyty K-g wydaje mi się , że nie będą tak dobrym rozwiązaniem jak skucie i dobre wyprofilowanie ściany. Raz zdarzyło mi się skuwać podwójnie przyklejone kafelki i był to dramat, plus tona gruzu. Brałem płytki ceramiczne w Max-Flizie w Krakowie na ściany i podłoże, pod spód kładłem elektryczne ogrzewanie podłogowe. W mojej opinii taki system bardzo się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts