Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źle położony tynk mozaikowy

lilkamaj

Recommended Posts

Witajcie :)

Potrzebuję rady i to dośc pilnie.

Niecały miesiąc temu "fachowcy" położyli mi w całym przedpokoju tynk mozaikowy (proma stone hologram srebrny), dość droga impreza bo za caly materiał wyszło nam ok 1200. Panowie skonczyli remont , zapłacilismy i rozeszlismy się w zgodzie. Problem pojawił się jak mąż zamontował światło w przedpokoju- odbiór miał miejsce w ciągu dnia przy świetle dziennym. Halogeny ujawniły jak bardzo ściany są spartaczone. Nie ma miejsca gdzie byłoby równo, widać ślady szpachelki, są dziury, słowem masakra. Wprowadzilismy się tydzien temu i dopiero przy sztucznym świetle widać jak ściany wyglądaja naprawdę. Ściągneliśmy tego fachowca z Bożej łaski i stwierdził że to ściana jest nierówna :/ Szlag nas trafił bo po pierwsze poprzedni lokator ( z zawodu mleczarz!!!! ) położył sobie tynk sam i miał równo, a po drugie mąż pytał czy pod "kulki" coś się kładzie. Panowie stwierdzili że nie trzeba bo tynk wszystko wyrówna. Parchy są nawet na ścianie gdzie był karton-gips dokładany.

Zostało nam jeszcze jedno wiadro tynku. Jestem pewna że nie wystarczy na cały przedpokój ale nie zamierzam znów wywalać kasy za ich partactwo.

Stąd moje pytanie: czy mogę żądac od nich zakupu materiału i czy można kłaść tynk na tynk? Boję się że może być jeszcze gorzej bo będzie się rozwarstwiać.

Dziekuję.

Gość Konto usunięte_12*
podobno tynk strukturalny kladzie sie bardzo ciezko i dlatego musi sie na tym znac ten, kto to robi.

Od mojego znajomego fachowca (niestety - do końca roku już zajęty :() dowiedziałem się, że tynk mozaikowy najlepiej się kładzie poniżej 12 st.C.

Czy może ktoś to potwierdzić?

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Od mojego znajomego fachowca (niestety - do końca roku już zajęty :() dowiedziałem się, że tynk mozaikowy najlepiej się kładzie poniżej 12 st.C.

Czy może ktoś to potwierdzić?

A dlaczego nie 13? :)

Co to za różnica? czy jest 10 czy 20 ?

Oby nie było za dużo ....

Im wyższa temp. tym gorzej się kładzie? zgoda, ale przecież piszemy tu o normalnych dopuszczalnych warunkach, tj. temp. powierzchni nie wyższa niż....itd.

Proste, że nie położysz dobrze mozaiki/tynku na ścianie, na której w trakcie pracy operuje mocne słońce - co za tym idzie w wys. temperaturze.

Po zimie może odpadać? To jak go położy w 12 stopniach, to nie odpadnie? Proszę Cię........ :)

Pozdrawiam.