Vampuru 06.09.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 U mnie mają być schody drewniane i podłoga drewniana pływająca (deski na klik). Pytanie, co zrobić pierwsze? Podłogę czy schody? Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 06.09.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Rozumiem, że 2 oddzielne ekipy to montują? Zacznij od podłogi bo schody i tak będą docinane na wymiar. Łatwiej będzie dobrać wykończenie a po za tym jeżeli masz podstopnice to lepiej to wygląda jak deska wchodzi pod spód a nie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 06.09.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 U mnie mają być schody drewniane i podłoga drewniana pływająca (deski na klik). Pytanie, co zrobić pierwsze? Podłogę czy schody? Dzięki za odpowiedzi. Witam Pierwsze muszą być zamontowane schody, następnie podłoga, (tym bardziej ze pływajaca bedzie) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 06.09.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 (edytowane) Dokładnie, najpierw schody. Co innego gdyby na podłodze był parkiet lub płytki-wtedy najpierw podłoga. Na piętrze z kolei nie ważne jaka podłoga-najpierw schody i potem do schodów podłoga Edytowane 7 Września 2013 przez artuditu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 06.09.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Podłoga to gotowiec więc powinna iść ostatnia . Najpierw schody, później malarze, elektrycy i reszta majstrów a na sam koniec gotowa podłoga . Po gotowcu powinni przyjśc tylko malarze na kosmetyke ( akryle i małe poprawki ) Gdybyś miał parkiet przewidziany do szlifowania to najpierw parkiet później schody , malarze pierwsze malowanie , cyklinowanie , lakierowanie i malarze na malowanie na gotowo Chyba że najpierw podłoga gotowa ale później maksymalne zabezpieczenie , nie kartonik jakiś tylko konkretnie wszystko zabezpieczyc kartonami a na to płyty pilśniowe lub cienkie osb bo inaczej zawsze komus cos spadnie, ktos cos zarysuje itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 06.09.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 (edytowane) A ja bym zrobił odwrotniePodłoga pływająca to nie plastelina i wiele nie "siądzie" od ciężaru schodówo ile w ogóle "siądzie"Łatwiej postawić schody na podłodze i będzie to profesjonalnie wyglądaćniż bujać się potem z dopasowywaniem podłogi do schodów ażurowychPrzy panelach na klick bez szczelin się nie obędzie bo musi być kilka mm luzu na zapięcie panelaa obrabianie tych szczelin cokołem czy ćwierćwałkiem tandetnie wygląda Edytowane 6 Września 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 08.09.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Co do wyglądu to nie ma wątpliwości, że schody stojące na gotowej podłodze wyglądają lepiej, ale stawianie ich na podłodze pływającej wiąże się z małym ryzykiem, np. że właśnie siądzie ( przy ewentualnych nierównościach) w innym miejscu delikatnie się uniesie. Nie twierdze, że "przedmówca" nie ma racji, ale może być z tym różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vampuru 09.09.2013 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Pytałem się firmy, która będzie montowała schody i twierdzą, że najpierw podłoga, że zawsze montująschody na podłogę (nawet pływającą). Podłoga będzie robiona z desek bambusowych 14mm, producent zapewnia, że jest na tyle ciężka, że nie ma właściwości podłogi pływającej. Jednakże spotkałem się z opiniami, że najpierw podłoga. Z jednej strony docinane i dopasywywane deski nie będą wyglądały najlepiej, ale z drugiej ostnieje ryzyko podniesienia, no i przyjeło sie, że podłoga jest ostatnim elementem wykończeniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 09.09.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 z drugiej ostnieje ryzyko podniesienia Podniesienia czego,schodów? Schody są na tyle ciężkie że żadna podłoga pływająca ich nie podniesie Podłoga nie jest ostatnim etapem wykończeniówki bo po podłodze montuje się drzwi (no chyba że tu ktoś też lubi szpary przy ościeżnicach;)to można odwrotnie) A jeśli można po podłodze drzwi to można również schody wolnostojące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 12.09.2013 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Nie wiem co Vamupru miał na myśli odnośnie podniesienia, ale ja pisząc "delikatnie uniesie" myślałem o podłodze, chociaż bardziej pasowało by stwierdzenie NAPRĘŻENIA, wystarczy, że wanga/policzek/belka będzie miała delikatnie źle przycięty kąt do podłoża i stanie tak, że punktowo będzie nacisk, np. na miejsce gdzie akurat podłoga będzie miała chęć się poddać na dodatek na łączeniu to w innym miejscu może powstać naprężenie. Tak ja to widzę Co do kolejności to przecież oczywiste, że drzwi montujemy po podłodze i nie jest ona ostatnim etapem działań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts