Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do pracodawców!

BORYSBUFU

Recommended Posts

Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów. Zwracam się z drobnymi pytaniami do osób posiadających swoją działalność gospodarczą i zatrudniającą swoich pracowników. Na wstępie dodam, że dość ciężko było znaleźć odpowiedni dział na forum do mojego pytania, ale mam nadzieję, że nie namieszałem :)

Piszę pracę magisterską o temacie kwalifikacji zawodowych ludzi po odbyciu kary pozbawienia wolności i tego jak sobie radzą na rynku pracy. Jedną z rzeczy, które muszę zbadać jest sposób postrzegania takich ludzi przez potencjalnych pracodawców (chodzi o to na ile oni mają szansę jako osoby z wyrokiem na koncie w porównaniu z innymi 'czystymi' pracownikami). Byłbym bardzo wdzięczny, jeżeli odpowiedzielibyście mi Panowie i Panie jako pracodawcy na kilka krótkich pytań:

1) Jakie szanse na tle innych potencjalnych pracowników mają podczas rekrutacji osoby, o których wiadomo, że odbywały karę pozbawienia wolności? (Zakładając, że mają takie same lub podobne kwalifikacje jak osoby, które nie miały takiego konfliktu z prawem)

2) Co Państwo jako pracodawca sądzicie na temat osób, które aplikują do Państwa, a odbywały karę pozbawienia wolności? Jakie macie obawy związane z takimi ludźmi itp.

3) Czy w ogóle Państwa zdaniem takie osoby mają szansę na normalne zatrudnienie?

Ewentualnie, jeżeli ktoś miał do czynienia z takimi pracownikami lub współpracownikami to prosiłbym o podzielenie się doświadczeniami na ich temat. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi i pomoc w tworzeniu pracy magisterskiej : )

Pozdrawiam serdecznie, Borys.

Owszem, ale poza budową są jeszcze jakieś firmy produkcyjne itp. które w jakiś sposób poddają już weryfikacji pracowników. Poza tym w mniejszych miejscowościach często się kojarzy ludzi i słyszy pocztą pantoflową, że ktoś 'siedział' itp. Jak już odpisałeś to zapytam, miałeś może doświadczenia w pracy z ludźmi po wyroku etc.?

U mnie przy fundamencie pracował koleś który siedział ładnych parę lat za rozboje, pobicia, alimenty taki tam wioskowy mafiozo można by powiedzieć :)

Po wyjściu z więzienia też nie mógł znaleźć roboty, to przyszedł do mnie na budowę i za parę groszy pomagał. Nie marudził, nie wybrzydzał, robił wszystko kazałem mu rozebrać szalunki, sam to zrobił w jeden dzień jeszcze deski posegregował, porządek taki na działce zostawił, że sam bym tak nie posprzątał...

Mój kierownik budowy zobaczył że koleś sumienny i robotny, załatwił mu pracę u siebie w firmie na budowie, mówi że lepszego pracownika w życiu nie miał. A on sam powiedział, że więzienie go zmieniło, że teraz jest innym człowiekiem i zrobi wszystko żeby tam nie wrócić...

• 2 weeks później...