Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biawar Pellux 200

robsad

Recommended Posts

Witam

Właśnie podłączyli mi kotłownię, a w niej piec pellux 200. Będzie on działał w sezonie jesienno-zimowym. W cieplejsze dni cwu będzie grzała pompa ciepła. Czy ktoś ma taki kocioł i może opisać swoje doświadczenie z jego użytkowania, ustawienia i jak się przedstawia spalanie.

Pozdrawiam

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Witam

Ja właśnie też wystartowałem pierwszy sezon z tym kociołkiem (dokładnie pracuje już około miesiąca) i cały czas walczę z ustawieniami w celu rozsądnego kompromisu między temperaturą w domu, a spalaniem. Muszę przyznać że nie jest to łatwe. Dodam że dołożyłem jeszcze do standardowego wyposażenia pokojowy czujnik temp. Obecnie pracuję na 10 krzywej, c.w.u. 45stopni, piec 70-60 stopni, dom 200m parterowy i schodzi około 30kg peletu na dobę, czyli chyba bardzo dużo. Zaznaczam jednak że pelet kupiłem "no name", teraz przerzuciłem się na barlinek i zobaczymy. Poza tym cały czas kręciłem ustawieniami więc z pewnością kocioł przepalał sporo paliwa bez sensu. A Ty jakie masz ustawienia robsad ? i iak ze spalaniem?

Pozdrawiam

• 1 year później...
Dom Blanka g1,pow. użytkowa 170 m2, całkowita 220 m2. Konstrukcja: pustak ceramiczny u-22 + 15 cm styro, dach 23 cm piany. Dom jeszcze niezamieszkały w ostatniej fazie wykańczania [ planowane zasiedlenie ok 23 lutego]. Woj. podlaskie. Tylko ogrzewanie [ cwu wyłączone ] zużycie pelletu lava extra w styczniu: w dni z dodatnią temperaturą 13 - 15 kg. - przy minus 10 ok. 30 kg. Temperatura na parterze 19 stopni, na poddaszu 17 stopni. Ustawienia podam ja k ktoś będzie zainteresowany, wiem tylko, że w dni mroźne krzywa grzewcza ustawiona była na 5 a w cieplejsze na 4. Dom buduje syn i ewentualnie jego muszę zapytać o bardziej szczegółowe ustawienia.