robsad 06.09.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 WitamWłaśnie podłączyli mi kotłownię, a w niej piec pellux 200. Będzie on działał w sezonie jesienno-zimowym. W cieplejsze dni cwu będzie grzała pompa ciepła. Czy ktoś ma taki kocioł i może opisać swoje doświadczenie z jego użytkowania, ustawienia i jak się przedstawia spalanie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robsad 16.11.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Witam Ponawiam prośbę o sygnał od osób posiadających taki piec, celem wymiany doświadczeń bo sezon grzewczy już jakiś czas tremu się rozpoczął. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles35 29.11.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 WitamJa właśnie też wystartowałem pierwszy sezon z tym kociołkiem (dokładnie pracuje już około miesiąca) i cały czas walczę z ustawieniami w celu rozsądnego kompromisu między temperaturą w domu, a spalaniem. Muszę przyznać że nie jest to łatwe. Dodam że dołożyłem jeszcze do standardowego wyposażenia pokojowy czujnik temp. Obecnie pracuję na 10 krzywej, c.w.u. 45stopni, piec 70-60 stopni, dom 200m parterowy i schodzi około 30kg peletu na dobę, czyli chyba bardzo dużo. Zaznaczam jednak że pelet kupiłem "no name", teraz przerzuciłem się na barlinek i zobaczymy. Poza tym cały czas kręciłem ustawieniami więc z pewnością kocioł przepalał sporo paliwa bez sensu. A Ty jakie masz ustawienia robsad ? i iak ze spalaniem?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 29.11.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Dom 200m parterowy ma sporą powierzchnię dachu i podłogi. Traci więcej ciepła niż tak samo ogacona piętrówka 200m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 29.11.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Dom 200m parterowy ma sporą powierzchnię dachu i podłogi. Traci więcej ciepła niż tak samo ogacona piętrówka 200m. nie da się tak generalizować - kilku forumowiczów ma parterówki lepsze energetycznie od tych z poddaszem uż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jrrzy 18.01.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Dom Blanka g1,pow. użytkowa 170 m2, całkowita 220 m2. Konstrukcja: pustak ceramiczny u-22 + 15 cm styro, dach 23 cm piany. Dom jeszcze niezamieszkały w ostatniej fazie wykańczania [ planowane zasiedlenie ok 23 lutego]. Woj. podlaskie. Tylko ogrzewanie [ cwu wyłączone ] zużycie pelletu lava extra w styczniu: w dni z dodatnią temperaturą 13 - 15 kg. - przy minus 10 ok. 30 kg. Temperatura na parterze 19 stopni, na poddaszu 17 stopni. Ustawienia podam ja k ktoś będzie zainteresowany, wiem tylko, że w dni mroźne krzywa grzewcza ustawiona była na 5 a w cieplejsze na 4. Dom buduje syn i ewentualnie jego muszę zapytać o bardziej szczegółowe ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jrrzy 18.01.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Do poprzedniego postu dodam, parter i łażienka górna - podłogówka reszta grzejniki. Garaż ogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts