Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak to jest z piecami na pellet i kominem.

Znalazłem piec Lechmy PL 350, Lechma twierdzi że nie potrzeba do tego cuda komina, że ciąg spalin jest wymuszony wentylatorem

Wystarczy rura z odpowiedniego materiału 80 mm i wszystko

Jak to jest od strony prawnej, potrzebuje jakieś papierki prócz kominiarza żeby móc ogrzewać budynek wolnostojący ?

I jak to jest z doświadczenia, podobno nie ma dymu z tego paliwa? jakoś nie do końca chce mi się wierzyć

A zima tuż tuż

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teoretycznie nie trzeba, praktycznie jest to konieczne. Chyba Lechma nie jest świadoma tego co mówi, jestem ciekaw czy testowali piecyk w takim układzie...

Konieczny jest przewód spalinowy tak jak mówi Puławiak co najmniej 2 metry. Generalnie chodzi o taką sytuację że w momencie rozpalania gdzie jest dużo DYMU oraz zaniku prądu. Bez komina dym pójdzie Ci do pomieszczenia....

Edytowane przez Kroitz

Teoretycznie nie trzeba, praktycznie jest to konieczne. Chyba Lechma nie jest świadoma tego co mówi, jestem ciekaw czy testowali piecyk w takim układzie...

Konieczny jest przewód spalinowy tak jak mówi Puławiak co najmniej 2 metry. Generalnie chodzi o taką sytuację że w momencie rozpalania gdzie jest dużo prądu oraz zaniku prądu, bez komina dym pójdzie Ci do pomieszczenia....

Widziałem taki kominek w akcji, akurat nie z Lechmy, rureczka 80, kolanko i działa, paliło się dość mocno, zero dymu, tylko ciepłe powietrze,

Podpytam w Lechmie jak to jest przy zaniku napięcia itd

Widziałem taki kominek w akcji, akurat nie z Lechmy, rureczka 80, kolanko i działa, paliło się dość mocno, zero dymu, tylko ciepłe powietrze,

Panowie, a 7 m przewodu dymowego w poziomie i ok metr w pionie w takim rodzaju piecyka wystarczy?

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam,

Czy kolega się dowiedział coś więcej o tym piecu?

W poznaniu ogrzewaja nim salon o powierzchni 200metrów.

Ponoć piec sam się rozpala, jesli wróci zasilanie po wyłączeniu, ciekawe jak długo się wypala reszta pelletu w palniku.

Mógłby sie wypowiedzieć jakiś użytkownik na temat rzeczywistego spalania itp..

• 4 weeks później...

Witam,

Byłem w fabryce w Poznaniu. Widziałem piec podłączony w salonie jak również w hali produkcyjnej (grzał pomieszczenia i wodę). Jest to konstrukcja nowa, z tego roku, dlatego mało jest informacji na temat tego pieca od użytkowników. Jest to urządzenie (wydaje mi się ) jak MCZ RED COMPACT. Widziałem już podobne piece lub pieco-kominki takie jak np.: MZC RED Gardenia Hydro. Wystarczy przebić się przez ścianę np w salonie , rura 80 mm , kolanko i w górę z 2 metry, na to daszek i po sprawie. Działa bez problemu. Można oczywiście podłączyć do komina też. W przypadku gdy komin np.: jest 200 mm to pojawia się problem. Piec ma wymuszony obieg spalin przez wentylator, ale tak duży komin tworzy za duży ciąg, przez co spala się więcej peletu. Tak mi mówiły osoby zajmujące się dystrybucją tego typu urządzeń. Osobiście za jakieś 2 miesiące muszę wybrać piec. Na pewno na pelet i dość mały , bo dom i kotłownia małe. Rozważam: EG Pellet Greń , EcoFire , Red Compact , Kostrzewa MIni BIO , Lazar SmartFire , Lechma.

Jeśli ktoś wie coś o tych urządzeniach to proszę o informację, dzięki

• 1 month później...
Sprzedaję te piece. Choć jest to stosunkowo nowy produkt ( w sprzedaży od roku) to już w pełni dopracowany. I bardzo oszczędny. Przy powierzchni 120 m2 i ogrzewaniu podłogowym zużycie peletu w dobrze(ale znów nie ekstremalnie) ocieplonym domu wyniosło w listopadzie i grudniu 300 kg/miesiąc. Temperatura w pokojach 22 stopnie i terma z cwu. 70-kilogramowy zbiornik wystarczał więc na tydzień. Wiadomo,że w styczniu kiedy porządnie przymroziło zużycie trochę się zwiększy... . Szczerze polecam, to oszczędny i kompaktowy piecyk o wielkości dwukomorowej lodówki :)

Witam! A my mamy od nie dawna piecyk na pelet Lechma PL350 i sobie chwalimy.Teraz jak były te mrozy to było miłe ciepełko w domku(a mamy do ogrzania ok.110m kwadratowych)Wrzucasz pelet,programujesz jak chcesz,ustawiasz temp.bez problemowo,sam się rozpala,nie ma za dużo przy nim roboty,jest po prostu OK!

A my mamy od nie dawna piecyk na pelet Lechma PL350 i sobie chwalimy.Teraz jak były te mrozy to było miłe ciepełko w domku(a mamy do ogrzania ok.110m kwadratowych)Wrzucasz pelet,programujesz jak chcesz,ustawiasz temp.bez problemowo,sam się rozpala,nie ma za dużo przy nim roboty,jest po prostu OK!

Po co taki smok na 110m2?

Co oznacza "sam się rozpala"?

To znaczy, że kiedy nie ma odbioru ciepła (np cieplej niż -10*C) to kocioł sam się wygasza?

Jeśli pojawi się zapotrzebowanie, to się rozpala?

Podaj średnią temperaturę zewnętrzną wraz ze zużyciem pelletu, jego wartością opałową oraz ceną za pellet.

Po co taki smok na 110m2?

Co oznacza "sam się rozpala"?

To znaczy, że kiedy nie ma odbioru ciepła (np cieplej niż -10*C) to kocioł sam się wygasza?

Jeśli pojawi się zapotrzebowanie, to się rozpala?

Podaj średnią temperaturę zewnętrzną wraz ze zużyciem pelletu, jego wartością opałową oraz ceną za pellet.

Witam,

Jaką Twoim zdaniem powinien mieć moc piec do domu parterowego o powierzchni 80 - 100 m2 ? Do grzania CO i CWU.

Nie mam tego pieca jak kolega opisał , ale ten modle tak jak piece lub piecokominki np takich firm jak RED , MCZ , Nordica, Edilkamil, same się rozpalają i wygaszają. Zależy jak się go ustawi (jakie temperatury mu się zada). Mój kolega ma taki piecokominek (stoi w salonie) na pelet z płaszczem wodnym. Domek 85 m2. Pokoje sypialne mają kaloryfery, a salon, korytarz, kuchnia i łazienka podłogówkę. Przy bardzo dużych mrozach nie warto włączać funkcji ECO , gdyż temp w domu obniża się dość szybko, przez co piec po wyłączeniu gdy osiągnie zadaną temperaturę nie ma dużej przerwy w pracy i zapala się znów (szkoda zapalarki i prądu który pobiera) . W takim przypadku lepiej trzymać piec na podtrzymaniu. Jednak gdy nie ma tak niskich temperatur funkcja ECO się sprawdza, gdyż kolega wspominał mi ,że piec włączał się od 2 do 4 razy na dobę (w zależności od temperatury).

Witam,

Jaką Twoim zdaniem powinien mieć moc piec do domu parterowego o powierzchni 80 - 100 m2 ? Do grzania CO i CWU.

).

5kW mocy minimalnej to zdecydowanie za dużo.

Nie wiem ile kocioł traci na wygaszaniu i ponownej rozpałce. Ale przy tak dużej mocy minimalne, będzie to robił bardzo często, co pewnie równa się z dużymi stratami.

Tego jednak musisz dowiedzieć się bezpośrednio od producenta.

Być może lepszym wyborem będzie kocioł o modulacji od jak najmniejszej mocy np 1kW. Nie wiem czy takie występują.

Dopytaj producenta w kwestii sprawności przy minimalnej mocy i częstym wygaszaniu/podtrzymaniu.

Wiem że można dostać kocioł na pellet o modulacji od 3,5kW (Lazar), być może uda Ci się znaleźć o mniejszej mocy.

Zadzwoń, popytaj.

Niektóre firmy robią pod specjalne zamówienie kotły o mniejszej mocy max/min.

U siebie, jeśli prąd odpadnie, będzie kocioł o mocy 5 do max 7kW mocy nominalnej.

Chyba że wezmę górniaka pod grzanie pod bufor. Wtedy moc około 20-30kW.

Poczytaj wątki:

Ile gazu poszło w tym sezonie

ile poszło ekogroszku.

Dowiesz się ile biorą domy o podobnej powierzchni do Twojego.

Tylko na tej podstawie możesz sam wyliczyć zapotrzebowanie w największe mrozy oraz w okresach przejściowych (modulacja od....) zapotrzebowanie.

Ewentualnie zrób OZC i będziesz miał czarne na białym.

Edytowane przez klaudiusz_x

Panowie, a 7 m przewodu dymowego w poziomie i ok metr w pionie w takim rodzaju piecyka wystarczy?

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakimi powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie komin powinien spełniać normy dotyczące wymagań technicznych dla przewodów kominowych oraz projektowania kominów. Możliwy jest odchylenie kanału od pionu o 30 stopni. Wykonanie odcinka poziomego (leżaka) o długości 7m jest niedopuszczalne. Komin dobiera się w zależności od mocy cieplnej kotła oraz efektywnej wysokości komina. Z tego co pamiętam minimalny przekrój to 16cm dla normy niemieckiej dla polskiej 14cm ale powinien być powiększony o 1 gradację wyżej. Kanał 80 mm to istne szaleństwo.