Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Kończy się sezon grzewczy.

Nasz piec c o. Lechma PL 350 Pellet ,którego kupiliśmy jesienią zdał egzamin zimowy.

Ogrzał nasz domek(110 m.kwadr. i czwórka ludzi mieszkających na tej powierzchni).

Dał radę,mieliśmy zazwyczaj temp.pokojową 22 stopnie,ciepła woda na porządku dziennym,żadnej awarii.

Pelletu zużyliśmy 2 tony.

To była naprawdę bardzo dobra inwestycja.

Witam,

Czy mógłbyś napisać coś więcej na temat pracy tego kotła?

Jak często się wygasza, ile wody podgrzewa do CWU, jakie ocieplenie domku, jaki pellet był używany.

• 2 weeks później...
Terma 120 l, używaliśmy na początku Olimpu i Lavy ze Stelmetu (mamy hurtownię pod nosem, gdzie można kupować na worki) ale to dobry lecz dość drogi opał. W tej chwili używamy pelletu od małego producenta z okolic Poznania. Jakość porównywalna z Lavą (jaśniutki, mało popiołu, energetyczny i zero spieków) a cena niższa o 150 zł na tonie. Dom jest ocieplony 12 centymetrową warstwą styropianu-ściany,podłogi-8 cm, strop 2x5cm ułożone na tzw"mijankę" i 20 cm-dach. Piec wygasza się kilka razy dziennie. Niestety nikt nie liczył ile dokładnie. Ale więcej czasu był wygaszony niż pracował.

Witam.

Poszukuję instalatora(piece c.o. na pelet) lub fachowca z branży kominiarsko-budowlanej (proste piece nadmuchowe na pelet) z południowej Polski, z terenów przygranicznych z Czechami. Chodzi o serwis i montaż pieców na pellet firmy Lechma oraz prostych modeli nadmuchowych włoskiej firmy Artel. Po jednodniowym przeszkoleniu w Poznaniu zapewniam możliwość dużej ilości zleceń w Czechach i południowej Polsce. Proszę o kontakt na priv.

Pozdrawiam.

Edytowane przez AKAPIT

• 1 month później...
Witam!

Kończy się sezon grzewczy.

Nasz piec c o. Lechma PL 350 Pellet ,którego kupiliśmy jesienią zdał egzamin zimowy.

Ogrzał nasz domek(110 m.kwadr. i czwórka ludzi mieszkających na tej powierzchni).

Dał radę,mieliśmy zazwyczaj temp.pokojową 22 stopnie,ciepła woda na porządku dziennym,żadnej awarii.

Pelletu zużyliśmy 2 tony.

To była naprawdę bardzo dobra inwestycja.

Dwie tony to dobry wynik , ciekawe jakie główne czynniki we pływają na ten końcowy wynik ?

Dwie tony to dobry wynik , ciekawe jakie główne czynniki we pływają na ten końcowy wynik ?

Faktycznie dobry wynik :)

2T peletu przy sprawności deklarowanej to ~1000kW a z ciepłą wodą i 22St. wewnątrz to graniczy z pasywką , ocieplenie tego domku nie wskazuje na to :)

Myślę że firma/dystrybutor zapędza się w kryptoreklamie lub użytkownik czaruje któryś z podanych wyników.

Witam!

Myślałem że nigdy nie wypowiem się na forum ale jednak postanowiłem coś napisać

Też jestem posiadaczem tego typu pieca, jeszcze w domu nie mieszkam wiec grzał tylko trochę żeby dom nie przemarzł i zużył na to 15 worków po 15kg

Moim skromnym zdaniem zużycie 2000kg peletu na niepełny sezon grzewczy to wcale nie mało, bo po przeliczeniu w/g danych producenta mamy 9000kWh wiec w opisanym domku 110m daje to 82kWh/(m²•rok) przyjmijmy ze pozostałą część roku pokryjemy wartością 25% sezonu zimowego czyli 20kWh/(m²•rok) otrzymamy ok 100kWh/(m²•rok) gdyby odliczyć część na wodę użytkową było by mniej wiec wynik dobrego domu klasycznego. Źródła podają ze zapotrzebowanie domu pasywnego na energie do ogrzania wynosi 15kWh/(m²•rok), dla takiego samego domu 110m² dało by to 1650kWh (czyli jakieś 370kg peletu) a w domach energooszczędnych zapotrzebowanie to wynosi 30-60kWh/(m²•rok) dla 110m² - 3300-6600kWh(730-1460kg peletu).i dom klasyczny 100-150kWh/(m²•rok) analogicznie 11000-16500kWh(2440-3660kg peletu) Mogę się mylić ale tak mi to wychodzi.

Nic dziwnego tez nie widzę w fakcie iż piec więcej był w spoczynku niż w fazie pracy.

Może napisze więcej po sezonie grzewczym.

Pozdrawiam!

Witam!

Też jestem posiadaczem tego typu pieca, jeszcze w domu nie mieszkam wiec grzał tylko trochę żeby dom nie przemarzł i zużył na to 15 worków po 15kg

Moim skromnym zdaniem zużycie 2000kg peletu na niepełny sezon grzewczy to wcale nie mało, bo po przeliczeniu w/g danych producenta mamy 9000kWh wiec w opisanym domku 110m daje to 82kWh/(m²•rok) przyjmijmy ze pozostałą część roku pokryjemy wartością 25% sezonu zimowego czyli 20kWh/(m²•rok) otrzymamy ok 100kWh/(m²•rok) gdyby odliczyć część na wodę użytkową było by mniej wiec wynik dobrego domu klasycznego. Źródła podają ze zapotrzebowanie domu pasywnego na energie do ogrzania wynosi 15kWh/(m²•rok), dla takiego samego domu 110m² dało by to 1650kWh (czyli jakieś 370kg peletu) a w domach energooszczędnych zapotrzebowanie to wynosi 30-60kWh/(m²•rok) dla 110m² - 3300-6600kWh(730-1460kg peletu).i dom klasyczny 100-150kWh/(m²•rok) analogicznie 11000-16500kWh(2440-3660kg peletu) Mogę się mylić ale tak mi to wychodzi.

Nic dziwnego tez nie widzę w fakcie iż piec więcej był w spoczynku niż w fazie pracy.

Pozdrawiam!

Widzę że pijesz do mnie :)

Oczywiście chodziło mi o 10000kW a ten domek w którym zużyto 2t Peletu nie ma nic wspólnego z pasywnym czy energooszczędnym.

Ocieplenie które jest zastosowane zapewni zapotrzebowanie na ogrzewane na poziomie 100-120kWm2/rok a gdzie CWU w końcu są tam 4 osoby które często się kąpią :) Już nie wspominam o tym że to pierwszy sezon więc i zapotrzebowanie większe :)

Jak mówią "Reklama dźwignią handlu"

Załóżcie jeszcze parę pochwalnych kont.....

Gość Arturo72

Ocieplenie które jest zastosowane zapewni zapotrzebowanie na ogrzewane na poziomie 100-120kWm2/rok

Czyli praktycznie nie ma ocieplenia lub jest to stary,przewilgocony,nie uzywany przez dłuzszy czas dom.

Nowy dom z izolacją standartową jak w projekcie czyli ok.12cm zapewni zapotrzebowanie na ciepło ok.70-80kWh/m2/rok.

Lub sprawność każdego paliwa stałego jest na tak tragicznym poziomie.

To prędzej,bo ekogroszki w takich domach także wychodzą blado z tego co widzę po zużyciach ekogroszków.

Edytowane przez Arturo72

Czyli praktycznie nie ma ocieplenia lub jest to stary,przewilgocony,nie uzywany przez dłuzszy czas dom.

Nowy dom z izolacją standartową jak w projekcie czyli ok.12cm zapewni zapotrzebowanie na ciepło ok.70-80kWh/m2/rok.

Lub sprawność każdego paliwa stałego jest na tak tragicznym poziomie.

To prędzej,bo ekogroszki w takich domach także wychodzą blado z tego co widzę po zużyciach ekogroszków.

Dom bez ocieplenia czyli taki z komuny to ok. 200kW/m2/rok :)

Gość Arturo72
Dom bez ocieplenia czyli taki z komuny to ok. 200kW/m2/rok :)

To wg producentów wszelkiego rodzaju paliw stałych i narzędzi do spalania tego,wg obowiązującej fizyki jednak nie :)

Pytanie co jest bardziej wiarygodne,producenci czy fizyka ?

Nie zapewni, ale jezeli juz to w bardzo nielicznych i szczegolnych przypadkach. Gdy dodamy brak wm, to Eu poszybuje powyzej 100 kWh/m2

Gość Arturo72
Nie zapewni, ale jezeli juz to w bardzo nielicznych i szczegolnych przypadkach. Gdy dodamy brak wm, to Eu poszybuje powyzej 100 kWh/m2

Tu mnie zaskoczyłeś,u mnie bez reku wychodziło 86kWh/m2rok z 12cm izolacją czyli projekt standartowy z U ściany pon.0,3.

Używając dobrego peletu (jakości Lavy ) otrzymamy nawet ponad 10000 kWh z 2 ton, zatem uważam to wyliczenie jakie podał MigdałXXL za możliwe. Poza tym znam ten piec i jego bardzo wysoka sprawność uprawdopodobnia tą informację.

.

Witam!

Pozdrawiam!

Używając dobrego peletu (jakości Lavy ) otrzymamy nawet ponad 10000 kWh z 2 ton, zatem uważam to wyliczenie jakie podał MigdałXXL za możliwe. Poza tym znam ten piec i jego bardzo wysoka sprawność uprawdopodobnia tą informację.

.

Ciebie rozumiem, sprzedajesz więc chwalisz :)

ps.policz sobie ile dom z takim ociepleniem zje przez te 6 miesięcy sezonu grzewczego przy intensywnie używanym CWU i 22st.C w mieszkaniu ;)

Edytowane przez stanisław.k

• 4 months później...

Witam.

No to mamy kolejny nowy"sezon grzewczy" z piecykiem Lechma.

Na razie jest jeszcze niezła pogoda więc zużywam mniej peletu,który kupuje od lokalnego

producenta. Bardzo dobry pelet i sporo tańszy od Barlina czy Stelmetu (który kupowałam wcześniej) a jakościowo taki sam.

No to zobaczymy jaka będzie ta zima.

Pozdro:D

Witam,

Od dwóch miesięcy mam piec RED Compact 18. Jeszcze nie mieszkam w domu więc piec obecnie pracuje w trybie grzania tylko CO. Dom jest mały , parterowy 83m2. Wczoraj podłączyłem umywalkę i ustawiłem piec w tryb pracy CO i CWU. Piec ma zadany priorytet by wpierw sprawdzić temperaturę CWU i jak nie spełnia zadanego parametru (ja ustawiłem 55 stopni, zasobnik 120l) to grzeje w pierwszej kolejności wodę (w menu nie widziałem by można zmienić ten priorytet) . Piec ma jedną pompę i zawór strefowy , Wiem że ten zawór działa tak , że albo puszcza grzanie na CWU albo na CO. Na pewno nie grzeje CWU w trakcie grzania na CO.

Piec się sam rozpala i wygasza. Ponieważ nie mieszkam tam jeszcze ustawiłem by trzymał temperaturę 17 stopni. Gdy temperatura spadła poniżej 17 stopni piec się włączał i przez godzinę dobijał do 20 stopni , po czym się wyłączał. Przy obecnej pogodzie piec włączał się raz na dobę.

Wczoraj w domu było 20 stopni, woda w CWU miała 58 stopni. Piec się wyłączył. Jednak po odkręceniu kranu na potrzeby umycia szmat temperatura CWU spadła do 54 stopni i piec przystąpił do rozpalania się. Czy ktoś z Was posiada ten piec lub piec działający tak jak RED, by powiedzieć mi czy można jakoś zmienić , by piec nie włączał się od razu gdy temperatura CWU spadnie nieznacznie, ale jednak poniżej zadanej wartości.Wiem , że piec ma Menu techniczne, ale wejście do niego jest zablokowane kodem. Oczywiście jestem w kontakcie z firmą , która mi sprzedała piec, ale postanowiłem tez zapytać na forum. Z góry dzięki odpowiedź.

Jeśli chodzi o spostrzeżenia z tych dwóch miesięcy to mogę powiedzieć, że piec wiec wydaje mi się ok. Prosty w obsłudze, duży zasobnik, łatwy w czyszczeniu, małe gabaryty. Obecnie kupiłem tonę pelletu Lava. Zanotowałem datę zakupu, więc za jakiś czas będę mógł coś powiedzieć na temat ilości spalonego pelletu.

Planuję się do końca roku wprowadzić. Jak wszystko ogarnę to mogę zainteresowanym przesłać zdjęcia pieca oraz kotłowni lub inne szczegóły które Was interesują.