Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ma 18kW mocy na 83m2??? Kto Tobie polecił taki parowóz? Tak z ciekawości jakie masz ocieplenie: podłoga/ściany/dach?

Wiele kotłów ma modulację mocy. Tak właśnie jak ten. Może pracować w trybie AUTO-ECO , czyli sam się zapala i sam się wygasza (jak już nagrzane) lub w zwykłym trybie i po osiągnięciu zadanej temperatury na termostacie schodzi do najniższej mocy i na niej pracuje.

Przy bardzo dużych mrozach raczej warto zostawić na zwykłym trybie, żeby piec za często się nie wygaszał i nie zapalał (tak twierdzi mój kolego , który ponad roku już grzeje piecem na pellet)

.

Ściany mam 15 cm styropianu, YTONG Energo 24, sufit podwieszany (wełna 30 cm), strych nieocieplony (dachówka i ta specjalna folia czy membrana).

Projekt domu z7. Mój kolega już od ponad roku mieszka w taki samym domu (z7). Ma piecokiminek (wersja hydro z płaszczem wodnym) na pellet Nordica EXTRAFLAME - DUCHESS . Przez 12 miesięcy spalił 950 kg pelletu Olimp (CO + CWU).

No czujnik jest nisko osadzony i będzie szybko reagował. Dopływ niewielkiej ilości wody spowoduje załączenie kotła i grzanie wody.

Ech szkoda że o tym nie wiedziałem przed wyborem zasobnika CWU. Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji (oprócz wymiany zasobnika CWU). Szkoda że ten piec nie ma opcji grzania CWU od np 45 stopni do 60 stopni.

To ma 18kW mocy na 83m2??? Kto Tobie polecił taki parowóz? Tak z ciekawości jakie masz ocieplenie: podłoga/ściany/dach?

Zapomniałem o podłodze 15 cm styropianu. Korytarz i łazienka ogrzewanie podłogowe. W korytarzu dodatkowo mały kaloryfer na ścianie (gdyż korytarz jest otwarty, zobacz rzut mojego domu)

1.jpg

ten parowóz może swobodnie pracować z mocą 3 kW zachowując wysoką sprawność na poziomie 89% ( przy mocy maksymalnej sprawność wyniesie 94%) modulacje ma 5 stopniowa. A gdy już nie będzie potrzebny to się wygasi nawet na tak małej powierzchni sobie świetnie poradzi

A to nie ma mniejszych powiedzmy 3-10kW, toć on nawet na tych 10kW nie będzie miał możliwości zadziałać , a gdzie dopiero 18kW - chyba, że podłączy ze dwóch sąsiadów??? Przecież mniejszy na pewno byłby tańszy i by ekonomiczniej spalał opał! Nawet w dzisiejszych czasach jest mało HANDLARZY co się pytają klienta o OZC lub chociaż o ocieplenie budynku. Handlarz tylko pyta ile ma Pan m2 i oferują smoki po 24kW:D No chyba, że klient zorientowany-oczytany to wie co szukać, bo w większości przypadków dostanie największego klamota jaki jest na stanie i hasło: "będzie miał Pan zapas mocy", a opał idzie w komin i dogrzewa okolicę:yes:

Edytowane przez Hanss

A to nie ma mniejszych powiedzmy 3-10kW, toć on nawet na tych 10kW nie będzie miał możliwości zadziałać , a gdzie dopiero 18kW - chyba, że podłączy ze dwóch sąsiadów??? Przecież mniejszy na pewno byłby tańszy i by ekonomiczniej spalał opał! Nawet w dzisiejszych czasach jest mało HANDLARZY co się pytają klienta o OZC lub chociaż o ocieplenie budynku. Handlarz tylko pyta ile ma Pan m2 i oferują smoki po 24kW:D No chyba, że klient zorientowany-oczytany to wie co szukać, bo w większości przypadków dostanie największego klamota jaki jest na stanie i hasło: "będzie miał Pan zapas mocy", a opał idzie w komin i dogrzewa okolicę:yes:

Na pewno mniejszą moc maksymalną mają piecokominiki, np ta o której wspominałem , że ma mój kolega. Widziałem również, że ten piec ma możliwość ograniczenia mocy (widziałem w Menu tego pieca taką opcję) . Tu mam pytanie do Puławiaka. Czy zalecił byś ograniczenie tej mocy, jeśli tak to o ile?

mogę Cie zapewnić że ten kocioł pracuje z mocą maksymalną ( rozpala sie wchodzi na pełną moc i 5 st przed zadaną temperaturą kotła zaczyna modulować, po osiągnięciu zadanej temperatury kotła pracuje z mocą minimalną aż do dogrzania pomieszczeń sygnał z termostatu pokojowego następnie przechodzi do wygaszania i stoi sobie i czeka aż znowu dostanie sygnał z termostatu. tak pracuje z funkcją auto eco. Wiec opał nie idzie w komin i nie dogrzewa okolicy. Tego się niestety nie da porównać do kotła zasypowego czy kotla na eko-groszek. Już gdzieś to kiedyś na forum tłumaczyłem

Na pewno mniejszą moc maksymalną mają piecokominiki, np ta o której wspominałem , że ma mój kolega. Widziałem również, że ten piec ma możliwość ograniczenia mocy (widziałem w Menu tego pieca taką opcję) . Tu mam pytanie do Puławiaka. Czy zalecił byś ograniczenie tej mocy, jeśli tak to o ile?

Nie ograniczaj nie ma takiej potrzeby - kociołek sam sie bedzie ograniczał.

• 2 weeks później...
Ech szkoda że o tym nie wiedziałem przed wyborem zasobnika CWU. Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji (oprócz wymiany zasobnika CWU). Szkoda że ten piec nie ma opcji grzania CWU od np 45 stopni do 60 stopni.

Poczytałem trochę o bojlerach i czujkach temperatury. Co sądzisz o takim rozwiązaniach:

- wyciągam czujkę temperatury z tego położenia co jest obecnie , robię dodatkową dziurę na szczycie bojlera i tam wtykam;

- kupuję trójnik T , podłączam na spuście ciepłej wody i tam dopinam czujkę temperatury, pozostawiam włączoną pompkę od cyrkulacji wody w układzie CWU , żeby woda w rurze spustowej zawsze miała taką samą temperaturę jak w bojlerze, a nie tylko w momencie otwarcia kranu;

- wyciągam czujkę temperatury z tego położenia co jest obecnie , przyklejam ją do rury spustowej ciepłej wody, zakładam izolację , pozostawiam włączoną pompkę od cyrkulacji wody w układzie CWU , żeby woda w rurze spustowej zawsze miała taką samą temperaturę jak w bojlerze, a nie tylko w momencie otwarcia kranu

Obecne położenie czujki jest niefortunne. Przeprowadziłem testy. Około godziny 20 nagrzałem wodę w bojlerze do 65 stopni. Cała rodzina skorzystała prysznica (2 osoby dorosłe i dziecko). Piec odczytał że temperatura wody spadła do 45 stopni. Odkręciłem kran, a tam woda na pewno nie miała 45 stopni tylko znacznie więcej, bo nie mogłem rąk umyć taka gorąca była. Wyłączyłem na noc na piecu grzanie wody. Wstałem następnego dnia o godzinie 6:30, odkręciłem kran. Woda nadal była bardzo ciepła, i jej ilość starczyła do porannej toalety dla całej rodziny. Włączyłem w piecu grzanie wody, ten od razu odczytał , że temperatura CWU jest 32 stopnie (w kranie na pewno była wyższa). Piec ma może podgrzać wodę od 30 do 80 stopni.

Gdy by można było w piecu ustawić : grzej wodę do 65 stopni , a potem ponownie ją grzej do 65 stopni gdy temperatura spadnie do 40 stopni, ale tak nie ma. Teraz jeśli bym zostawił ustawienie temperatury na 65 stopni (piec nagrzewa przy tym nastawieniu do 67-68 stopni) i rodzina rozpocznie wieczorną toaletę, to zimna woda dopuszcza do bojlera zbije temperaturę bardzo szybko do 63-64 stopni i piec zaczyna się rozpalać.

Witam. Mam pytanie do panstwa ktorzy posiadaja piecyk lechmy pl 350. Jak czesto czyscicie koszyczek? Uzywam pieca od polowy listopada, pale tym samym peletem( olimp) a od jakiegos czasu koszyczek mam mocno zabrudzony. Musze czyscic go najlepiej po kazdym wygaszeniu co jest bardzo uciazliwe. Poza tym piecyk prcuje super. Ogrzewam co poniewaz mam problem z podlaczeniem czujnika do bojlera firmy gelmet( poziomy z plaszczem 120 l). Kiedy wlacze priorytet bojlera i zadana cwu ustawiona jest na 40 piec pracuje dlugo, sterownik pokazuje 33 stopnie a z kranu leci 65. Czujniki sprawdzone i niby wszystko powinno grac ale 3 hydrałlików sobie nie poradziło. Wydaje mi sie że ten bojler jest do wywalenia choc ma dopiero rok ale narazie brak kasy na nowy. I jeszcze jedno pytanko, czy temperatura spalin 150 stopni jest ok?

Szuflade na piopół też moge czyścic co 4 dni ale koszyczek masakrycznie mi się zabrudza. Dzisiaj dzwoniłam do lechmy, trochę zmieniliśmy ustawienia i mam nadzieję że będzie poprawa. Do dulusa: a zmieniałeś ustawienia pieca i ile zużywaś pelletu na dobę?

W ustawieniach zmniejszyłem ilość podawania paliwa na -3 procent. Spowodowało to mniejszy poziom pelletu w koszyczku i ogólnie pełniejsze spalanie. nadmuch bez modyfikacji czyli na 0.

A jaką masz temperaturę CO ustawioną na piecu? u mnie 64oC zapewnia odpowiednie wygrzanie pieca i się tak nie brudzi. przy 55 powstawało dużo sadzy w komorze spalania..

Zużycie u mnie 10-15kg na dobę.

Pozdrawiam.

Łukasz

Cześć. Mamy zadaną ustawioną na 60. Spalanie myslę że trochę mniejsze ale ogrzewamy niecałe 100 metrów. Dopiero od 15listopada mamy ten piec i narazie z tony olimpu zostało nam jeszcxe 30 worków. Nie ogrzewamy cwu jak juz wspomniałam. A utawienia zmieniałeś w menu srwisanta czy w menu instalatora? Po zmianach telefonicznych z lechma z koszyczkiem jest lepiej ale czyscic raz na 4 dni , niestety nie ma takiej szansy.

Cześć. Mamy zadaną ustawioną na 60. Spalanie myslę że trochę mniejsze ale ogrzewamy niecałe 100 metrów. Dopiero od 15listopada mamy ten piec i narazie z tony olimpu zostało nam jeszcxe 30 worków. Nie ogrzewamy cwu jak juz wspomniałam. A utawienia zmieniałeś w menu srwisanta czy w menu instalatora? Po zmianach telefonicznych z lechma z koszyczkiem jest lepiej ale czyscic raz na 4 dni , niestety nie ma takiej szansy.

W menu instalatora. hasła serwisowego nie mam. :(

Pellet Olimp powinien być dobry więc nie będę pisał spróbujcie innego.

Ja stosuję pellet od lokalnego producenta z trociny sosnowej. i częsciowo bukowej.