Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Działa, podłączyłem drugi termostat na Arduino. Ustawiłem obecnie na nazwijmy to tryb zimowy. Ponieważ piec włącza mi się 1 raz lub 2 razy na dobę gdy grzeje CO (o 5 rano i 15 popołudniu), ustawiłem by grzanie CWU załączał się gdy stan pieca ON , następnie sprawdził zadaną temperaturę CWU (wciągnąłem czujkę NTC z bojlera i włożyłem DS18B20 w obudowie i podłączyłem ją do Arduino) . Ustawiłem zadaną temperaturę CWU na 50 stopni. Jeśli będzie nawet o stopień mniej to piec dogrzeje, aż do zadanej temperatury. Gdy piec przestanie grzać CO, to przechodzi w stan OFF i co za tym idzie wyłącza się grzanie CWU (ignoruje spadki temperatury CWU). To mi gwarantuje, że na koniec pracy pieca CWU będzie nagrzana do zadanej temperatury, a jej spadek po wyłączeniu grzania CO nie powoduje ponownego rozruchu pieca specjalnie do grzania CWU. Z obecnego doświadczenia wiem , że grzanie CWU 2 razy na dobę to w moim przypadku w zupełności wystarczające. Gdy piec grzeje CO od 15 i w czasie pracy nagrzewa mi CWU do 50-55 stopni, to po wieczornej kąpieli , następnego dnia rano mam ciągle ciepłą wodę.

Mogę się pobawić i stworzyć histerezę dla CWU na przykład taką : Nagrzej do 50 stopni , a potem dopiero włącz ponownie grzanie gdy temperatura CWU spadnie do 35 stopni. Nie wiem czy to ma sens w okresie jesienno-zimowy. Skoro piec mi się już włącza by nagrzać CO, a ja mam zbiornik CWU 120 litrów i jego nagrzanie nie zajmuje dużo czasu, to wydaje mi się, że nie warto czekać by temperatura CWU spadła do 35 stopni. No i mi zależy na tym by piec specjalnie nie rozpalał się do grzania CWU tylko robił to w trakcie grzania CO.

Na lato (jeśli się zdecyduje grzać wodę picem) termostat CWU zaprogramuje by grzał CWU o godzinie 18 do zadanej temperatury , a następnie wyłączał grzanie po osiągnięciu zadanej temperatury i nie brał pod uwagę spadku temperatury CWU aż do godziny 18 następnego dnia.

Oczywiście Arduino daje mi możliwości ręcznego włączenia grzania CO lub CWU w dowolnym momencie. Obecnie robię to przez stronę WWW.

Bez tytułu.jpg

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku