Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klejenie płytek na dylatację w wylewce jastrychowej

JK2010

Recommended Posts

Mam pytanie , czy można kleić płytki gresowe na dylatację w wylewce jastrychowej z ogrzewaniem podłogowym. Sytuacja wygląda tak: w przedpokoju o powierzchni ok. 16m2 zrobiono wylewkę jastrychową z dwiema dylatacjami. Przedpokój ma kształt litery T. Dylatacje są długie na szerokość przedpokoju czyli ok. 1,5m. Natomiast długość przedpokoju to ok. 6m. W całym domu ogrzewanie podłogowe. Glazurnik jak zobaczył podłogę z dylatacjami stwierdził, że dylatacje trzeba zrobić również między płytkami gresowymi dokładnie nad dylatacjami w wylewce jastrychowej. Odległość między dylatacjami jest taka, że nie wejdą równo całe płytki tylko trzeba docinać plus jeszcze te dylatacje (jakieś koloru stalowego). Jak tak zrobimy to cały efekt estetyczny pójdzie ..... sobie gdzieś. Glazurnik twierdzi, że można zrobić inaczej, tzn. na dylatacjach w kleju do płytek zatopić jakąś siatkę i na to kłaść płytki. Jednak zastrzega, że dylatacje między płytkami są pewniejsze (jeśli chodzi o możliwość popękania płytek). Nie ukrywam, że sposób z siatką ze względów estetycznych jest lepszy. Czy macie z taką sytuacją doświadczenie? Czy jak zrobię na siatkę to popękają mi płytki?

dasz siatkę to tak jakby dylatacji nie było (dobrą siatkę).

Generalnie tak:

jeśli temperatura obliczeniowa podłogi w tamtym miejscu to do 27stC i przy płytce 33x33 poza dylatację wychodzi do 10cm, to można tę większą część na klej, a tę mniejszą na silikon (silikon nakładamy z kartusza w pasach długości 33cm co 3-4 cm), ale jak płytka pół na pół to ten numer nie przejdzie, pęknie równiutko nad dylatacją na pewno

• 2 months później...

Ja również mam ten problem____salon z jadalnią i kuchnią w kształcie litery "L" . Całość w podłogówce i miały być jedne płytki drewnopodobne ułożone w jodełkę więc nigdzie nie wychodzi linia prosta żeby fuga pokryła się z linią dylatacji.

Czy kład ktoś płytki na klej elastyczny i silikon zamiast fug?

Czy to pomoże? Czy jest jakaś szansa że nie popęka?

Czy może dylatacje zakleić jakimś sylikonem lub żywicą? Albo jakąś siatkę tam dać?

szansa ze nie popeka jakas zawsze jest. ale powinno popekac.

dylatacji nie zszywamy zywicami....

spoina w plytce powinna w tym miejscu byc wypelniona czyms bardzo elastycznym i rozciagliwym, poliuretanem najlepiej typu sikaflex 11fc.

• 1 year później...

Okopię ten temat.

Jak po roku zachowują się dylatacje?

Mam podobny problem. W jedną stronę można zrobić dylatację przy płytkach - tak wycelować, żeby poszło wzdłuż. Będzie większy odpad ale trudno. Ale jak wykonać dylatację na płytkach drewnopodobnych przy przesunięciu 30% ?

• 2 weeks później...

podpinam się do tematu.

Ostatnio zauważyłem że bardzo dużo osób klei np woodentic na całym poddaszu ignorując dylatacje np te pomiędzy korytarzem a pokojami. Czy to jest zgodne ze standardami ? jak duże jest ryzyko że coś popęka ?

np tu koleżanka też tak sobie zrobiła w domku :

http://i61.tinypic.com/2j4u5pk.jpg

http://i44.tinypic.com/fzcljn.jpg

na poddaszu mam przewidziane dylatacje między płaszczyznami wylewki z zatopioną podłogówką. Czy po wierzchu można polecieć gresem odpuszczając sobie przerwy dylatacyjne ( na żółto) ?

dylatacje.JPG

ja mam na parterze ok. 65 m2 płytek gresowych 60x60, między salonem a jadalnią jest dylatacja która idzie przez płytki. Płytki na dylatacji przyklejone są na sikabond t8. Ma to zapobiec pękaniu płytek podczas pracy na dylatacji, wykonawca twierdzi że robi tak zawsze i nigdzie nie ma problemu.

Sam z racji swojego fachu jestem przewrażliwiony na punkcie dylatacji i miałem zastrzeżenia, ale na razie jest ok i raczej już nic się nie stanie.

Podkreślę ze wszędzie jest ogrzewanie podłogowe. Do góry płytka wchodzi ok. 10 cm na dylatacje klejona na klej kerakol h40 no limits i też nie pękło.

Mam też jedną dylatacje ze skosa idzie przez płytki, po założeniu płytek płytki przed fugowaniem były nacięte. Fuga zakryła pęknięcie które jest w ogóle nie widoczne. Fuga w kolorze płytek.

Edytowane przez lukasz860910

Wykonawca daje gwarancje dla tego on musi zdecydować, klient nie ma prawa się znać na tym. Możemy doczytać podpowiedzieć wykonawcy ale i tak on musi podjąć decyzje w końcu robi to codziennie musi się na tym znać.

Jak szukałem wykonawcy jeden chciał mi dać listwę między salonem a jadalnią, naciąć płytki i włożyć listwe. Może to praktyczne rozwiązanie ale u mnie nie wchodziło to w grę. Kwestia estetyki.

Co do wykonania u mnie mam położone płytki od września i jest ok. Jak coś pęknie napisze. Lepiej żeby nie pękło :)

też myślałem o przyklejeniu płytek na dylatacji używając np sylikonu. Zapoznam sie z tym sikabond t8 i może pojadę na to. Wykonawcą parteru i piwnicy będę pewnie ja sam i nie chciałbym popełnić rażących błędów. Widziałem też klejenie na dylatacje za pomocą normalnego kleju elastycznego i też puki co nic nie pęka. Ciekawe jak będzie przy normalnym użytkowaniu bo w tym momencie ten dom jest jeszcze nie zamieszkały i grzany tylko do 7 stopni.

też myślałem o przyklejeniu płytek na dylatacji używając np sylikonu. Zapoznam sie z tym sikabond t8 i może pojadę na to. Wykonawcą parteru i piwnicy będę pewnie ja sam i nie chciałbym popełnić rażących błędów. Widziałem też klejenie na dylatacje za pomocą normalnego kleju elastycznego i też puki co nic nie pęka. Ciekawe jak będzie przy normalnym użytkowaniu bo w tym momencie ten dom jest jeszcze nie zamieszkały i grzany tylko do 7 stopni.

Sikabond T8 - http://astrobud.pl/pl/p/Sika-sikabond-T8-13%2C4kg-10L-klej-i-uszczelniacz-/121

"normalny klej" - http://astrobud.pl/pl/p/Kerakoll-H40-NoLimits-szary-25kg/114

• 2 years później...
Wykonawca daje gwarancje dla tego on musi zdecydować, klient nie ma prawa się znać na tym. Możemy doczytać podpowiedzieć wykonawcy ale i tak on musi podjąć decyzje w końcu robi to codziennie musi się na tym znać.

Jak szukałem wykonawcy jeden chciał mi dać listwę między salonem a jadalnią, naciąć płytki i włożyć listwe. Może to praktyczne rozwiązanie ale u mnie nie wchodziło to w grę. Kwestia estetyki.

Co do wykonania u mnie mam położone płytki od września i jest ok. Jak coś pęknie napisze. Lepiej żeby nie pękło :)

Witam, czy coś po dłuższym czasie użytkowania zdarzyło się z płytkami? też chcemy robić płytki bez dylatacji ze względów estetycznych.... czy posadzka była przed położeniem wygrzewana?

• 2 months później...
  • 1 year później...
Hmm. Sikabond t8? Przeczytałem opis tego produktu i nie wydaje mi się żeby był on przeznaczony do układania płytek na dylatacji, hm?

A jednak...

Klej ma taką ciekawą właściwość - przy wydłużeniu na zerwanie osiąga wartość 400%. Kleje cementowe c2te s1 to max. 2%, a odkształcalność mają w zakresie 2,5-5mm.

Można sobie wyobrazić jak klej pod płytką będzie się zachowywał kiedy oddzielone dylatacją płyty wylewki pracują osobno.

Witam, czy ktoś mógłby się podzielić spostrzeżeniami ?? Również chce układać jodełkę z płytek 20cm x 120cm drewnopodobne bez patrzenia na dylatacje. Napiszcie proszę co zastosować? Polecano mi klej Botament klasy S2...

W całym domu mam płytki o takim właśnie rozmiarze, lecz kładzione prosto a nie w jodełkę. Salon z kuchnią to około 46 m2, płytki klejone z przesunięciem co 1/3 przechodzące przez dylatacje, wszystko w najlepszym porządku trzeci rok od ułożenia, klej Atlas Plus S1.