Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

belgijska pralinka buduje plaski i betonowy(jak najwiecej sie da

Recommended Posts

witam z powrotem po krotkiej nieobecnosci :yes:

nie wiem jak u Was ale u mnie wczoraj spadl snieg 1469871_708896975788636_1459580757_n.jpg

ale dzis juz znikl,troche sie wystraszylam bo okien jeszcze brak i zostala jeszcze sciana fasadowa do ulozenia ato jak klocki lego dluga robota,pojade to cykne fotke podobno jedna najwieksza juz zrobiona

Edytowane przez belgijska pralinka

• Odpowiedzi 782
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzieki dziewczyny ,nnajdluzsza sciana za nami ufff ,jutro przychodzi pan mierzyc okna i do swiat obiecal wstawic,w miedzyczasie elektryka juz zaczeto puszki obsadzac ,po swietach tynki ,kuchnia juz sie robi i na Wielkanoc sie wprowadzamy co wy na to ,aaa i plytki na parter i pietro juz sa ,nie wybralam jeszcze nic na podlogi na ostatnie pietro a tam mam najwiekszy dylemat i spory problem z moim M ,ja nie wyobrazam sobie plytek w pokojach dzieci a on na drzewo i podlogowke razem zgodzic sie nie chce i tak walczymy bez rezultatow,sama nie wiem co mozna polozyc na podlogowke oprocz plytek,wiem wiem ze ludzie klada drewno ale wytlumaczcie to mojemu M ,jego slowa"nie po to robie podlogowke zeby kiepsko przewodzila cieplo"ot i baran uparty

kurna, nie chcę mi pozwolić edytować - coś się rypie dziś forum...

a panele nie wchodzą w grę u dzieci??? w Waszej sypialni płytki będą?

no i jak w końcu kuchnia wygląda??? bo miałyśmy razem ustalać a tu piszesz że już zamówiona :(

kuchnia tak jak zaproponowalas mi przedzialke na srodku wyspy zeby odgrodzic plyte od miejsc siedzacych

a w mojej sypialni tez jeszcze nie ustalone co na podlodze

cegiełka pierwsza klasa. jak byłem w Leuven to miałem możliwość podglądnięcia takiej budowy w podobnym stylu i tej samej technologii. Rzeczywiście żmudna robota. A z podłogówką niestety zgadzam się z Twoim "baranem upartym" :p ;) też takim jestem w tej kwestii :) ale ja bardziej ze względu na duże ryzyko spękań niż słabego przewodzenia.

Pralinko, ja już o tym w kilku wątkach pisałam, więc tylko kilka słów. Mój dom jest dość nietypowy jeśli chodzi o ogrzewanie, bo miał w założeniu mieć grzanie elektryczne i kominkowe. Głupie pomysły – szybko zrezygnowaliśmy i zmieniliśmy, ale... Ja kocham drewno i pcham je gdzie mogę. Salon + hall mają razem koło 80 m2 i na podłodze deski sosnowe na 5 cm grubości legarach. Pomiędzy legarami leży podłogówka wodna. W przestrzeni podpodłogowej powstało coś jak tzw. piwnica hypokaustyczna w łaźniach rzymskich. Woda w rurkach ogrzewa powietrze wokół. Ciepłe powietrze ogrzewa deski i wydostaje się szparami między nimi (leżą na felc i wpust). Ma to dużą bezwładność, czyli wolna zaczyna się czuć efekty, ale potem jest okey. Z tym, że my zimą, w razie potrzeby dogrzewamy salon kominkiem.

Sąsiadka ma deskę trójwarstwową dębową klejoną na podłogówkę. Działa znakomicie już 10 lat.

dzieki wszystkim za odzew owcaania ja juz od dawna odliczam;)

w Belgii czesto klada linoleum /nie mylic z gumolum/tj cos klejone na posadzke ,czesto mozna to spotkac w szpitalach ,tyle ze mi sie to nie podoba za bardzo ,a ostatnio w sklepie widzielismy cos w rodzaju paneli tyle ze to bylo gumowe chyba ,nie moge tego znalezc na polskich stronach

co do betonu architektonicznego to mialo tak byc na 3 pietrach ale jak obejrzalam u architekta to sie nam odwidzialo ,sam architekt nie polecal sama juz nie wiem

pomiary okien zaliczone ,18,19 grudnia data wstawienia

Pralinko, te wykładziny (lino...) rzeczywiście lepiej wyglądają i są trwalsze niż gumoleum, ale ja bym tego w domu nie kładła. W pomieszczeniach gospodarczych tylko ewentualnie.

Te gumowe panele widziałam na żywo w łazienkach znajomych architektów w Kanadzie. Kładli to, bo antypoślizgowe. Nic nie wiem o tym jak się zachowują na podłogówce. Nawet fajnie wyglądały chociaż kolory były tylko od szarych do czarnego. To było 24 lata temu i nawet szukałam tego w polskich ofertach teraz myśląc o pralni i pom. gospodarczym, ale nie ma. Czemu zresztą się nie dziwię, bo do nas takie rzeczy ciężko docierają. Tak samo dopiero po kilkunastu latach od pojawienia się w innych krajach dotarły do nas rewelacyjne okładziny wnętrzarskie FORMICA ( http://www.formica.eu/pl/index.php ), doskonała kanadyjska powłokowa izolacja dachowa Liquid Rubber ( http://liquid-rubber.pl/ ) albo spieki kwarcowe.

Spieki kwarcowe mogłabyś położyć na podłogach http://www.spiekikwarcowe.pl/pl/zastosowanie/zastosowanie-wewntrzne Możesz odpytać forumową Bami. Ona zdaje się ma z tego coś w domu.

Jeśli chodzi o gumowe (raczej tworzywo jakieś) płytki, w polskiej ofercie są takie do zastosowania w garażu http://www.gardenplanet.com.pl/podlogi-modulowe-galeria,d395.html

jest jeszcze coś takiego jak wykładzina kauczukowa - dostępne w całej masie kolorów

http://www.poradybudowlane.com.pl/images/gdzie-mozna-stosowac-wykladziny-z-kauczukow-syntetycznych-1389a.jpg

albo może być gładka - sama zastanawiam się nad nią do łazienki dzieci na podłogę, bo to antypoślizgowe - ale już widzę jak się mąż krzywi :bash: