Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

belgijska pralinka buduje plaski i betonowy(jak najwiecej sie da

Recommended Posts

• Odpowiedzi 782
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja też się bez problemu połapałam z opisem :)

czyli to co mnie zastanawiało to Wasza sypialnia :) po prostu macie ją jako jedno pomieszczenie z łazienką - tylko ścianka stoi... mega!! jak z filmu :) :)

fajowe te domy tam u Ciebie się budują... szkoda że ostatnie fotki takie maciupeńkie :( że niewiele widać...

mówisz że u Was małe działki... to chyba wyznacza styl budowania 3 kondygnacji?

Witam,

A ja jestem ciekawy szczegółów technologii, czyli jak to się robi w Belgii.

Głównie chodzi mi o to czy budujecie na płycie fundamentowej, jeśli tak to czy dajecie styropian pod płytę. Czy w Belgii ociepla się ściany styropianem, jak wygląda kwestia zapotrzebowania na ciepło i ogrzewania domu.

pozdrawiam

witaj hajnel, ,pomimo ze zim srogich nie mamy to steropian 16 cm,wszystko stoi na plycie ktora byla ocieplona jakas specjalna izolacja(ale o to musze zapytac meza),w sama plyte i fundamenty poszlo nam 120 m3 betonu,sciany ze stepoka (mialy byc wylewane ale wybralismy stepok.)okna 3 szybowe.Jezeli chodzi o budowe nowych domow to maja duze wymogi 3 zbiorniki wkopane w ziemie,(mini oczyszczalnia,deszczowka 5 tys litrow),a wiem tez ze od Nowego roku ma byc dodatkowo albo panele slooneczne ,albo odwierty ciepa obowiazkowo inaczej nie dostaniesz pozwolenia .Wentylacja mechaniczna to juz standard ,czasem widuje sie jeszcze wywietrzniki w oknach ale to raczej w renowacjach.Dom musi byc jak najbardziej oszczedny i tyle

w koncu wyszlo slonce:wiggle:mam nadzieje ze chlopcy dzis troche podciagna robote ,chociaz na samym dole juz scianki dzialowe prawie stoja ,w poniedzialek ukladanie stropu i wtedy zacznie (mam nadzieje)robota isc do przodu.Dzis wskocze na budowe to cykne kilka fotek dla upamietnienia