Bandur_otw 07.09.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Witam, Chchiałbym prosić o pomoc w wyborze kominka, a właściwie dwóch do nowego domu dwu-lokalowego (instalacje C.O. są oddzielne). Głównym kryterium jest cena i razem z materiałami na wykończenie nie może przekroczyć 20k zł (z 8% VAT). Co "wiem": 2x naczynko przelewowe, 2x sterowniki, 2x wężnownica, wymiennik ciepła z dwoma pompami Lokal1 - 96m2 (parter - 59m2, piętro - 37m2)Salon - 29m2podłogówka około 21m2kotłownia - mały grzejnik Lokal2 - 114m2 (parter - 56m2, piętro - 58m2)Salon z otwartą kuchnią: 37m2 (kuchnia niecałe 8m2 podłogówka)Łącznie podłogówka około 25m2garaż - mały grzejnik Wysokości obu lokali nie przegraczają 2,8m na parterze i 2,7m napiętrze. Czytałem, że bardzo ważne jest dobranie kominka do powierzchni jaką ma ogrzać i lepiej wziąć za słaby, niż za mocny. Problem w tym, że w tym sezonie kominek będzie jedynym źródłem ciepła i (pewnie jak każdy) chciałbym żeby był idealny i w przystępnej cenie co jest nie realne, dlatego proszę Was o pomoc. Pozdrawiam,Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 09.02.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Na jakiej podstawie Twoi sąsiedzi stwierdzili, że to dobry nabytek. Mieli przedtem inny? Podobnie interesuje mnie dlaczego twierdzisz, że wkłady ze sklepu w necie są lepsze od tych w supermarkecie? Ja nie kinga2323, ale odpowiem co nami kierowało w wyborze zakupowym. Brak rankingu palenisk na Muratorze! I szukanie opinii znajomych "co u nich sprawdziło się w praktyce". - w sklepach, każdy swój komin chwali, więc... - lokalny kominiarz i zdun w jednym - piece kaflowe fajnie stawia, ale strop na max 100-120kg, więc ... - ci "ludowi majstrowie" co stawiają z genetycznych umiejętności, TANIO, to radzą też tanie paleniska,...bo innych nie znają Dla nas wyrocznią były opinie znajomych z północy, z okolic podbiegunowych, więc - Jotul. Czy dobrze, czy źle, nie wiem. Jest lekko, ciepło, w miarę bezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.02.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Kinga to był agent reklamowy J-23;)... Skasowałem posta...Kingę tez skasowali.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinex83 28.07.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 (edytowane) Edytowane 28 Lipca 2014 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts