Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowa impregnacja drewna/więźby ?

sherif

Recommended Posts

Witam !

Czy impregnowaliście dodatkowo swoje więźby dachowe ?

Chodzi oczywiście o drewno z tartaku, impregnowane zanurzeniowo.

Tartak stosuje Bochemit QB, jak obiecują drewno moczą min 3h. Twierdzą, że jest to wystarczające i nie ma sensu tego jeszcze raz malować czy zabezpieczać.

Pytanie jeżeli zabezpieczać to czy pomalować jak będzie jeszcze na dole, czy pomalować np natryskowo już po instalacji ?

Jak malować to czym ?

Gdzieś widziałem taki żel do zasmarowywania połączeń ciesielskich, bodajże IcoPalu - może takim czymś posmarować ?

Edit: o coś takiego mi chodziło:

Impregnat do drewna Icopal FireSmart Bio-P/Poż

http://www.drewno.icopal.pl/index.php?page=firesmart-bio-p-poz-prezentacja-produktu

Edytowane przez sherif

• 2 weeks później...

Ja impregnuję sam. Niby tartak to robi, ale z tego co wiem to często w wannie zamiast impregnatu jest woda z barwnikiem do farb. I to nie żadna ściema czy anegdota. Jak masz czas i drewno na dole to weź drugą osobę do pomocy, dwa ławkowce i przemaluj.

Mnie cieśle przyszli o tydzień wcześniej i teraz muszę impregnować na dachu. Schodzi dłużej niż na dole. Nie wiem, czy pędzlem tego nie zrobisz szybciej niż opryskiwaczem.

• 6 months później...

Witam,

Tez chcialbym poprawic robote tartaku zeby nie pluc sobie potem w brode ze nie znalazlem dnia wolnego zeby to zrobic. Kolega ktory pracuje na dachach polecil mi Fobos. Juz mialem go kupic ale Andrzej Wilhelmi poleca kuprafung. Kupilbym to gdyby byl gdzies do kupienia w Krakowie. Jesli zostalbym przy tym fobosie i robil to metoda opryskiwania to nie zniszczy to membrany gdyby cos na nia polecialo?

Chyba ze polecicie cos ogolnie bardziej dostepnego na rynku jako substytut Fobosa.

Tak jak wspomniał szanowny przedmówca w przypadku krycia wstępnego wykonanego folią w przypadku zastosowania środków solnych (np. Fobos) opryskiwacz wykluczony. Te środki nie zaszkodzą folii natomiast osadzająca się na folii sól spowoduje w tym miejscu permanentny przeciek. Z pędzlem też ostrożnie a najlepiej przed malowaniem osłonić folię przy krokwiach. Jest to kolejny dowód jak mizernym materiałem jest folia. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Czy tym kuprafungiem można zaimpregnować też łaty? I lepiej więźbę impregnować przed docinaniem- na dole, czy jak już ją cieśle zmontują na dachu?

A co jest zalecane do impregnacji belek stropowych- chciałabym, aby były dodatkowo zaimpregnowane i na szkodniki i ogniochronnie, ale nie wiem czy lepiej 2 w 1 czy każdy impregnat osobno...

Edytowane przez pillproof

Tartak dużo mówi a mało robi, z doświadczenia wiem, że często lecą po kosztach i zanurzają drewno w wodzie z zielonym barwnikiem .... Niestety taka jest prawda. Dla każdego kto chce być pewnym że to co kładzie pod dachem zalecam samemu pomalowanie drewna impregnatem bazowym jeszcze raz, najlepiej koncentratem 1:9

@up, są koncentraty, które zapewniają ognichronność + ochronę przed szkodnikami, przeglądnij sobię ofertę np. Altax'a

Łaty można impregnować Kuprafungiem o ile będzie na nich montowana dachówka. W przypadku gdy montujemy blachodachówkę lepiej zastosować łaty nieimpregnowane. Pozdrawiam.

i łaty nie zjedzą korniki albo nie wejdzie w nie pleśń czy grzyb? Bo z jednej strony niezaimpregnowane łaty a z drugiej możliwość reagowania impregnatu z blachą...

A impregnować więźbę lepiej przed pracą cieśli czy po?

i łaty nie zjedzą korniki albo nie wejdzie w nie pleśń czy grzyb? Bo z jednej strony niezaimpregnowane łaty a z drugiej możliwość reagowania impregnatu z blachą...

A impregnować więźbę lepiej przed pracą cieśli czy po?

Pleśń i grzyb to jedno i nie "wlezą" jak połać będzie prawidłowo wentylowana. Korniki grasują w drzewie na granicy kory a nie w drewnie. Jak stosowane nas budowie drewno nie będzie zainfekowane to no nic mu się nie stanie. Drewno konstrukcyjne impregnuje się przed montażem a ewentualne zacięcia zaprawia się po ich wykonaniu. Pozdrawiam.