aki007 08.09.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Witam, strasznie popekaly mi scianki dzialowe, spekania sa pionowe poziome itd. Wydaje mi sie ze sie poszerzaja. Dom jest parterowy z poddaszem nieuzytkowym, dach jest z wiazarow. Ruszylem tylek i wlazlem na "strych" i okazuje sie , ze wiazary operaja sie na sciankach dzialowych. Scianki dzialowe sa postawione za wysoko, nie ma dylatacji pomiedzy sciankamkim a wiazarem.Budynek jest w ksztalcie prostokata o wymiarach 15 x 9 m , przez srodek budynku idzie scianka nosna( sa lawy etc.). Projekt domu.http://z500.pl/projekt/358/Z8_GP,z-garazem-po-prawej-stronie.htmlBudynek postawiony 2 lata temu, od roku mieszkamy.Co mam zrobic w tej sytuacji, dach osiada, opiera sie na sciankach, ktore pekaja. Wybic "punkty podparcia" na sciankach dzialowych, czy lepiej nie ruszac, bo jak wybije , to dach mi sie zawali na glowe.Czy ktos slyszal o takim problemie, co w takkiej sytuacji zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.09.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Wiązary nie powinny być oparte na ściankach działowych i na pewno nie były projektowane z podparciem w tych miejscach, wiec dach po wybiciu w nich bloczka pzostanie na swoim miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.09.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Wybić ścianki działowe w miejscu styku z wiązarem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts